10 enkle grønnsaker å dyrke

1) Salatblader

Hva er vel bedre enn knasende ferske salatblader fra kjøkkenvinduet eller terrassen? Det finnes mange ulike sorter av salater som er veldig enkle å dyrke. Mine favoritter er babyleaf, isbergsalat, spinat og ruccola. Kjøp kun noen frøposer – og du har mer enn nok salatblader for hele sommeren! Det som er enda bedre er at de vil fortsette å vokse opp igjen hele når du bare klipper dem ned (ikke riv opp etter rota).

Les hvordan du dyrker plukksalat: Klikk her

2) Reddiker

Krydre maten din med sprø, pepprede reddiker. De er enkle å dyrke i både potter, pallekarm eller direkte i bakken gjennom hele sommeren. Billige frø og god spireevne!

Les hvordan du dyrker reddik: Klikk her

3) Poteter

Dette er virkelig en morsom sak å dyrke! Kjøp sertifiserte settepoteter på våren og plant dem ut i hagen i slutten av mars/starten av april (når det ikke lenger er fare for frostnetter). Sett dem direkte i jorda, pallekarm eller bøtte. Poteter er faktisk utrolig enkelt å dyrke hjemme. Det er vel en grunn til at rotgrønnsaken har reddet menneskeheten for sult så mange ganger gjennom historien!

Les hvordan du dyrker potet: Klikk her

4) Sukkererter

Erter liker litt kjøligere vær. Så dem direkte utendørs mellom mars-juni og se frem til egendyrka deilige ferske erter. Alt de trenger er litt støtte for stilkene. Det går an å kjøpe sukkererter i frøposer ved hagesenter, eller bruke tørkede erter på matbutikken. Husk at uansett hva du velger så bør frøene bløtlegges opptil et døgn før du setter dem i jorda.

Les hvordan du dyrker sukkererter: Klikk her

5) Vårløk

Du kan veldig enkelt så dem fra frø. Et annet triks jeg pleier å gjøre (som noen kaller juks) er å bruke røttene til vårløken du kjøper i butikk. Etter å ha brukt dem på kjøkkenet pleier folk å kaste enden med røtter i søppel. Sett dem heller i jorda ute og du har vårløk hele sommeren. Når du høster dem klipper du et par cm over bakken og de vokser opp igjen og igjen…..

6) Bondebønner

Hva kan vel være enklere? Du kan med fordel forkultivere bondebønnene inne i potter 3 uker før planlagt utplanting. Biene elsker å pollinere blomstene som bondebønner får, og før du vet ordet av det kommer det svære belger som kan høstes fra juni og utover sesongen.

Les hvordan du dyrker bondebønner: Klikk her

7) Gulrot

Visste du at å dyrke gulrøtter er så enkelt at barn til og med klarer det? Det viktigste er egentlig grunnarbeidet før du sår frøene. Sørg for at jorden er porøs, blandet med sand og uten steiner i. Da er det meste gjort. Så frøene tidlig på våren. Gulrøttene klarer seg selv utover sesongen. Luk litt ugress i blant. De krever heller ikke noe særlig med gjødsel.

Les hvordan du dyrker gulrot: Klikk her

8) Hvitløk

Hvitløk er faktisk talt vedlikeholdsfrie avlinger. Sett hvitløksfedd i jorda på høsten (sept-nov) før frosten slår til. Sørg for godt drenert jord og luk litt ugress i blant. Gi dem masse gjødsel på våren og gjennom perioden med vekst. På sensommeren når løvet gulner, kan du høste egendyrka hvitløk. Hva kan være bedre?

Les hvordan du dyrker hvitløk: Klikk her

9) Tomater

Tomatfrø bør sås innendørs i februar-mars under vekstlys og varme. Sett dem ut i drivhus eller inntil en god/varm solvegg på sommeren. Pass på at temperaturene ikke går under 10 grader, det liker ikke plantene. Det finnes utrolig mange ulike typer tomatsorter å velge mellom, når jeg står foran frø hyllene på hagesenteret så er jeg virkelig i himmelen.

Les hvordan du dyrker tomater: Klikk her

10) Jordbær

Smaken av egendyrka jordbær er helt magisk. Denne veksten kan vokse i potter, pallekarmer, ampler eller rett i jorda. Både barn og voksne elsker jordbær – personlig er ett av mine største minner fra barndommen det å plukke jordbær på åkeren. Ingenting er liksom bedre enn det!

Les hvordan du dyrker jordbær: Klikk her


9 kommentarer til “10 enkle grønnsaker å dyrke”

  1. Fin liste over lettdyrlede grønnsaker! Bare en ting; det anbefales IKKE å så frø fra butikktomat da butikktomatet kan ha med seg virus som ikke er ønskelig i kjøkkenhagen. Som med potet så er dette en plante som er følsom for mange sykdommer og bør dyrkes med varsomhet.

  2. Hei, salat ser jeg at du sår så masse i ei bøtte? Hva slags bøtte er det?

    • Hei! Det er sorte murerbøtter. Billige og praktiske. Om våren varmer sola disse bøttene opp raskere, noe som gjør at jordtemperaturen stiger. Tidlig salat!

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: