Dyrke jordbær

Hvem vil vel ikke ha noen jordbærplanter i hagen? Disse er knall rød og friske sommerminner! Både barn og voksne elsker jordbær – personlig er ett av mine største minner fra barndommen det å plukke jordbær på åkeren. Ingenting er liksom bedre enn det!

Så jordbærplante fra frø

Du kan faktisk lage dine egne planter fra frø! Frøposer finnes det å kjøpe overalt på våren. Bruk et såbrett/isboks – altså ikke bruk potter. Strø frøene tynt oppå fuktig jord. Du skal ikke dekke til med jord. Bruk av minidrivhus holder på fuktigheten og øker spireevnen til frøene. Plasser minidrivhuset et lyst sted med temperaturer som er bittelitt lavere enn normal romtemperatur (18 grader).

Når plantene har fått seg noen gode blader kan du potte om de små plantene i hver sin lille potte. Da kan du med fordel bruke gjødslet jord (blomsterjord). La de fortsatt få mye lys og lavere temperaturer. Når det ikke lenger er fare for nattefrost kan du plante ut jordbærplantene.

Kjøpe ferdige jordbærplanter

Det aller enkleste for oss nybegynnere er å kjøpe et brett med noen jordbærplanter i. Da er det bare å plante de ut i bed/pallekarm/potter og vente på at de skal gi deg deilige bær i løpet av sesongen.

Jordbær kan vokse overalt. Men bør få full sol og normalt næringsrik jord med litt sand i. Personlig liker jeg å ha jordbær i potter på terrassen, så slipper jeg de plagsomme brunsneglene.

Stell og skadedyr

Du kan med fordel bruke fuglenett over jordbærplantene fra når de begynner å blomstre og danne bær. Ingenting er mer irriterende enn å se kråkene ha full fest å stjele alle jordbærene du har gått å ventet på.

TIPS: Ikke gjødsle jordbærplantene gjennom sesongen, de klarer seg uten. Mye næring gir mye blader og lite bær

  • Vanne regelmessig, men ikke for mye – jordbær liker ikke å stå i vann.
  • Sjekk at bærene ikke får jord på seg. Det kan være til fordel å dekke jorden med gressklipp eller halm for å unngå dette. Bær med jord på seg smaker……jord…
  • Så var det disse sneglene. Plagsomme og frekke er dem. De liker nok jordbær like godt som du gjør. Derfor kan du bekjempe dem på denne måten: LES HER
  • I løpet av sommeren vil det vokse ut titalls av avleggere. Ta vare på disse og sett dem i nye potter. Slik har du “evig” med jordbærplanter – og de aller fleste overlever vinteren. Så kommer de fint opp igjen våren etterpå!
Lille meg (for lenge siden) på jordbæråker i Flekkefjord, Norge

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: