Dyrke jordbær

Hvem vil vel ikke ha noen jordbærplanter i hagen? Disse er knall rød og gir friske sommerminner! Både barn og voksne elsker jordbær – personlig er ett av mine største minner fra barndommen det å plukke jordbær på åkeren. Ingenting er liksom bedre enn det!

Så jordbærplante fra frø

Du kan faktisk lage dine egne planter fra frø! Frøposer finnes det å kjøpe overalt på våren. Bruk et såbrett/isboks – altså ikke bruk potter. Strø frøene tynt oppå fuktig jord. Du skal ikke dekke til med jord – da jordbærfrø liker å ha lys for å spire. Bruk av minidrivhus holder på fuktigheten og øker spireevnen til frøene. Plasser minidrivhuset et lyst sted med temperaturer som er bittelitt lavere enn normal romtemperatur (18 grader).

Når plantene har fått seg noen gode blader kan du potte om de små plantene i hver sin lille potte. Da kan du med fordel bruke gjødslet jord (blomsterjord). La de fortsatt få mye lys og lavere temperaturer. Når det ikke lenger er fare for nattefrost kan du plante ut jordbærplantene i hagen eller kasser på terrassen.

Eller kjøpe ferdige jordbærplanter

Det aller enkleste for oss nybegynnere er å kjøpe et brett med jordbærplanter. Da er det bare å plante de ut i bed/pallekarm/potter og vente på at de skal gi deg deilige bær i løpet av sesongen. Jeg startet selv med en 6 pakning og så skyter du jo ut stiklinger hele tiden. Tar man vare på disse kan man risikere å få hundrevis av jordbærplanter etterhvert.

Jordbær kan vokse overalt. Men bør få mye sol og normalt næringsrik jord med litt sand i. Personlig liker jeg å ha jordbær i potter på terrassen, så slipper jeg de plagsomme brunsneglene. Det er også smart å plante jordbær i takrenner.

LES OGSÅ: Dyrk jordbær i takrenner

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Stell og skadedyr

Du kan med fordel bruke fuglenett over jordbærplantene rett før bærene skifter farge og blir røde. Ingenting er mer irriterende enn å se kråkene ha full fest å stjele alle jordbærene du har gått å ventet på.

TIPS: Ikke nødvendig å gjødsle jordbærplantene gjennom sesongen, de klarer seg uten. Mye næring gir mye blader og lite bær

  • Vanne regelmessig, men ikke for mye – jordbær liker ikke å stå i vann. Jordbær har den egenskap at det ikke er verdens undergang om de skulle tørke litt opp. De tåler tørke mye bedre enn andre grønnsaksplanter. Men det betyr ikke at du skal være sløv med vanningen på varme sommerdager!
  • Sjekk at bærene ikke får jord på seg. Det kan være til fordel å dekke jorden med gressklipp eller halm for å unngå dette. Bær med jord på seg smaker……jord…
  • Så var det disse sneglene. Plagsomme og frekke er dem. De liker nok jordbær like godt som du gjør.

LES OGSÅ: Slik bekjemper du brunsnegler

  • I løpet av sommeren vil det vokse ut titalls av avleggere. Ta vare på disse og sett dem i nye potter. Slik har du “evig” med jordbærplanter – og de aller fleste overlever vinteren. Så kommer de fint opp igjen våren etterpå!
Høsting:

Klar til å plukkes inn når bærene er blitt røde. Husk at jordbærplanter bærer flest bær når plantene har stått noen år i hagen din. De får mest bær på år nummer 3-4. De første årene får de også bær, men færre.

Lille meg (for lenge siden) på jordbæråker i Flekkefjord, Norge

5 kommentarer til “Dyrke jordbær”

  1. Hjelp! Fikk jordbærplante i posten.
    Hvordan holder jeg liv i den frem til utplanting?

  2. Skal plante jordbær i takrenne tilkoblet vanningstank. Hva slags gjødsel skal jeg tilsette – for å fremme blomstring og bær? ☺️

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: