Slik bekjemper du brunsneglen

Invaderes hagen din av brunsnegler? Veldig mange opplever at det er blitt et større og større problem. I frustrasjon og fortvilelse søker man etter tips og råd for å få beskyttet sine blomster og grønnsaker i kjøkkenhagen. Det er vel derfor du er inne og leser på denne artikkelen nå.

Mange snegler kan gjøre enormt stor skade på planter. En av de mest kjente er brunsneglen – også kjent som mordersneglen. Denne arten er egentlig ikke fra Norge og er et dyr som opptrer som en invaderende art. Den er med uhell importert til Norge via planter for lenge siden. I vårt flotte land har den dessverre få naturlige fiender og har derfor fått spredt seg raskt.

I harmoni med velstelte, velklipte, rene og unaturlige hager har den de perfekte kår for å formere seg og bli mangedoblet i antall. De kryper oppover vegger, på terrasser, inn og ut overalt. Desto mindre natur du har i hagen, desto flere snegler vil du oppleve i din hage.

Her kommer en dyster beskjed. Du blir må gi slipp på tanken om å bli helt kvitt brunsneglen. Det er nemlig umulig. Man må leve med dem!

Det finnes heldigvis mange tiltak for å begrense skadene
Hold hagen ryddig – men ikke helt steril!

Dersom du klipper plenen ofte, plukker opp søppel/biologisk avfall, rydder og ikke setter potter så tett inntil hverandre – så har du allerede gjort mye. Med dette forhindrer du dem å finne så mange skjulesteder. Du kan også bruke naturlige midler i dine bed eller potter. Eksempler på dette kan være: kaffegrut, aske og hønsegjødsel. Dette er noe sneglene avskyr – men det har ofte kort varighet.

Men dette betyr ikke du skal legge asfalt/belegningsstein i hele hagen og fjerne det naturlige i hagen. Det handler om å holde det ryddig, men samtidig frodig. Lager du frodige staudebed og legger noen tømmerstokker i staudebedet skaper du “litt natur” i hagen. Der vil det tiltrekkes diverse insekter; og biller. Denne er en naturlig fiende av brunsneglen. De spiser egg og små snegler.

Trestubbe og stein mellom bærbuskene. Massevis av biller – ingen snegler
Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen

Frosk, padder, piggsvin og fugler (ikke måker/kråker) er naturlige fiender. De spiser brunsnegler. Ser du noen av disse dyrene i hagen anbefaler jeg deg ikke å jage dem bort. Har du lyst på noen kjæledyr som sier kvakk kvakk og sluker snegler på høykant? Skaff deg ender!

Kompostbingen er paradiset

Har du en åpen kompostbinge gir det gode forhold for brunsnegler. Noen bytter til lukkede kompostbinge. Men dette er ikke nødvendig. Det er jo ypperlig at sneglene bare kan være der – i komposten. Det jeg heller gjør er å gå ut i regnværsdager til komposten og lete etter sneglene – da kommer mange frem! Benytt anledningen derfor til å avlive dem med en saks.

Å klippe snegler med saks – svært effektivt

Det mest effektive krigsmiddelet mot brunsneglene er faktisk en helt vanlig kjøkkensaks. Som nevnt ovenfor går jeg ut på kvelder eller på regnværsdager og “jakter” på dem. Klippe, klippe, klippe og klippe er stikkord her.

Jeg lar de døde sneglene ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater». En time senere går jeg ut igjen og klipper de tiltrukne sneglene. Det høres veldig brutalt ut, men det er faktisk en rask og human avliving som har vist seg å være svært effektiv for å holde bestanden nede eller i sjakk. I tillegg er det gratis!

Saksen er alltid klar!

En død snegle = du har forhindret i gjennomsnitt 400 nye egg

Klipper du i løpet av en kveld 50 snegler så slipper du unna 20 000 nye!
Se opp for snegle-egg

Brunsnegleegg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene.

Feller

Du kan også bruke sneglefeller. Disse fyller du med alkoholfritt øl. Sneglene tiltrekkes dette og kryper nedi og drukner. Flere hageeiere opplever dette som svært effektivt.

LES MER: Sneglefelle

Du kan kjøpe sneglemiddel i et hagesenter

I ditt lokale hagesenter eller andre butikker som selger hageutstyr kan man få tak i sneglemidler Ta kontakt med personalet der for tips og råd. Dette er også effektivt, men ikke i nærheten til klipping med saks.

Du har gjerne hørt om Ferramol? Det er giftfritt jernsulfat som snegler spiser og blir mett på. Kan bestilles HER

Hva er Sluxx?

Dette er et spesialmiddel til bekjempelse av alle typer snegler, som f.eks åkersnegl og brunsnegl. Sluxx er spesielt regnfast. Inneholder et lokkemiddel som tiltrekker seg snegler. Få timer etter at sneglene har spist Sluxx, mister de matlysten. Sneglene vil trekke seg tilbake til et skjulested og dør etter noen dager. Tillatt i økologisk dyrking. Det er ingen gift og ufarlig for fugler/andre dyr.

Det er lagt press på regjeringen og landbruksdepartementet med motiv at dem skal ta initiativ til at plantevernmiddelet Sluxx blir gjort tilgjengelig for den alminnelig hageeier. Jeg får tak i produktet via bekjente bønder. Prøv å forhør deg med lokale bønder. Det finnes også enkelte lokale gartnerier som selger produktet til kunder fordi de er oppgitt over dagens regelverk.

Lykke til med kampen!


4 kommentarer til “Slik bekjemper du brunsneglen”

  1. Hei. Er tang/tare effektivt å legge rundt pallekarmer for å bekjempe snegler?
    Mvh Elin

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: