Slik bekjemper du brunsneglen

Invaderes hagen din av brunsnegler. Veldig mange opplever at det er blitt et større og større problem. I frustrasjon og fortvilelse søker man etter tips og råd for å få beskyttet sine blomster og grønnsaker i kjøkkenhagen. Det er vel derfor du er inne og leser på denne artikkelen nå. Jeg skal gi deg mine beste råd:

Mange snegler kan gjøre enormt stor skade på planter. En av de mest kjente er brunsneglen – også kjent som mordersneglen. Denne arten er egentlig fransk. Den er med uhell importert til Norge via planteimport for lenge siden. I vårt flotte land har den dessverre få naturlige fiender og har derfor spredt seg raskt.

Her kommer en dyster beskjed. Du blir må gi slipp på tanken om å bli helt kvitt brunsneglen. Det er en evig kamp.

Men det finnes mange tiltak for å begrense skadene
Hold hagen ryddig

Dersom du klipper plenen ofte, plukker opp søppel/biologisk avfall, rydder og ikke setter potter så tett inntil hverandre – så har du allerede gjort mye. Med dette forhindrer du dem å finne så mange skjulesteder. Du kan også bruke naturlige midler i dine bed eller potter. Eksempler på dette kan være: kaffegrut, aske og hønsegjødsel. Dette er noe sneglene avskyr – men det har ofte kort varighet.

Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen

Frosk, padder, piggsvin og fugler (ikke måker/kråker) er naturlige fiender. De spiser brunsnegler. Ser du noen av disse dyrene i hagen anbefaler jeg deg ikke å jage dem bort. Har du lyst på noen kjæledyr som sier kvakk kvakk og sluker snegler? Skaff deg ender!

Kompostbingen er paradiset

Har du en åpen kompostbinge gir det gode forhold for brunsnegler. Noen bytter til lukkede kompostbinger. Men dette er ikke nødvendig. Det jeg har lært er å gå ut i regnværsdager til komposten og lete etter sneglene – da kommer mange frem! Benytt anledningen derfor til å avlive dem med en saks.

……..Når vi er inne på tema: SAKS

Det mest effektive krigsmiddelet mot brunsneglene er faktisk en helt vanlig kjøkkensaks. Som nevnt ovenfor går jeg ut på kvelder eller på regnværsdager og “jakter” på dem. Klippe, klippe, klippe og klippe er stikkord her.

Jeg lar de døde sneglene ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater». En halvtime til time senere går jeg ut igjen og klipper de tiltrukne sneglene. Det høres veldig brutalt ut, men det er faktisk en rask og human avliving som har vist seg å være svært effektiv for å holde bestanden nede eller i sjakk. I tillegg er det gratis!

En skadet gresskarplante

En død snegle = du har forhindret 400 nye egg

Klipper du i løpet av en kveld 50 snegler så slipper du unna 20 000 nye!
Se opp for snegle-egg

Brunsnegleegg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene.

Du kan kjøpe sneglegift i hagesenter

I ditt lokale hagesenter eller andre butikker som selger hageutstyr kan man få tak i sneglegift. Ta kontakt med personalet der for tips og råd. Dette er også effektivt, men ikke i nærheten til klipping med saks.

Jeg bruker et miljøvennlig og rimelig middel som heter Sluxx. Dette er et spesialmiddel til bekjempelse av alle typer snegler, som f.eks åkersnegl og brunsnegl. Sluxx er spesielt regnfast. Inneholder et lokkemiddel som tiltrekker seg snegler. Få timer etter at sneglene har spist Sluxx, mister de matlysten. Sneglene vil trekke seg tilbake til et skjulested og dør etter noen dager. Tillatt i økologisk produksjon.

Problemet er at Sluxx er vanskelig å få tak i. Dette er kan foreløpig kun brukes av bønder med sprøytesertifikat, og er derfir er ikke godkjent til hobbybruk. Det er lagt press på regjeringen og landbruksdepartementet for med motiv at dem skal ta initiativ til at plantevernmiddelet Sluxx blir gjort tilgjengelig for den alminnelig hageeier. Jeg får tak i produktet via bekjente bønder. Prøv å forhør deg med lokale bønder. Det finnes også enkelte lokale gartnerier som selger produktet til kunder fordi de er oppgitt over dagens regelverk.

Lykke til med kampen!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

3 kommentarer om “Slik bekjemper du brunsneglen

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: