Dyrke mangold

FORKULTIVERING: APRIL
UTPLANTING: MAI

En bladgrønnsak som kan brukes til det meste. I tillegg er den lettdyrket og gir deg mye mat ut av kun en plante. Mangold trives både rett i jorda, pallekarm eller potte på balkongen. Virkelig en grønnsak å bli glad i!

Forkultivering innendørs

Det er normalt å forkultivere mangold i pluggbrett eller små potter innendørs fra april måned. Sådybde på frøene er 1 cm. Etter spiring setter du plantene lyst under vekstlys eller i en vinduskarm i påvente av utplanting.

Frø av mangold kan bestilles: HER

Så direkte utendørs i mai

Du kan også så mangold frø rett ut i dyrkekassene dersom det er varmt nok i mai måned. Alle temperaturer på 10 grader og oppover er optimalt. Da sår du også frøene 1 cm under jordoverflaten med en planteavstand på 20 cm.

Stell og skadedyr

Mangold liker seg i sol til halvskygge. De bør ikke tørke ut, sørg derfor å vanne regelmessig – og spesielt på varme sommerdager. Gjødsle med nitrogenrik gjødsel. Når du klipper plenen kan du også legge gressklippet under planten. Det holder på både fuktighet og tilfører næring til jorda.

Planten har ikke så veldig mange skadedyr, skulle det komme betbladlus på planten vil det enkleste være å klippe av det bladet som er angrepet og kaste dette i komposten.

Brunsnegler kan også være et problem. Disse bekjemper du slik: LES HER

Høsting

Allerede etter 6 uker kan du høste mangold. Da tar du bare litt blader fra hver plante og nyter. Kan nytes hele høsten frem til første frostnatt. Da vil den visne ned.

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: