Skadedyr

11 minutter

Skadedyr

Slik bekjemper du lus, kålflue, kålmøll, kålsommerfugl, maur, løkflue og snegler

Foto: Helle Navratil fra boken min SPISELIG HAGE

I min kjøkkenhage har jeg redusert problemet med disse skadedyrene kraftig. Man kan blir aldri kvitt dem… men du kan klare å holde god kontroll på dem med noen svært enkle, miljøvennlige og rimelige metoder. Det er et typisk problem at mange føler at disse dyrene tar overhånd i grønnsakene og mister da motivasjonen til å dyrke mat.

Se på disse spisskålene. Nesten ingen skader på bladverket av noen skadedyr. Det er jo noen små hull her og der – men ellers ser det ganske godkjent ut! Jeg bruker ingen fiberduk, ingen kjemikalier, ingen kjerringråd og i tillegg stresser jeg heller ikke med disse skadedyrene. Når man dyrker skal det være ro i sjel, ikke stress og bekymringer.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom følgende skadedyr og hvordan bekjempe dem:
 1. SNEGLER
 2. KÅLMØLL
 3. KÅLSOMMERFUGL
 4. KÅLFLUE
 5. LUS
 6. MAUR
 7. LØKFLUE
 8. HÆRMYGG
Tips: Vent litt med utplanting

Kålplanter bør være i såpass størrelse på rundt 10 cm før utplanting av forkultiverte planter. Da tåler de mye mer av skadedyr som måtte være sulte tidlig på våren.

Fiberduk?

Jeg synes det er utrolig lite dekorativt om jeg får si det rett ut å bruke fiberduk i en kjøkkenhage. Det er passende i industrielt landbruk over store marker. Men i hagen min er det så absolutt ikke et fint syn. Jeg dyrker grønnsaker også for pryd, de er jo så vakre! La meg påpeke at hver og en står fritt til å gjøre hva enn de vil i sin kjøkkenhage.

En fiberduk kan brukes som forebyggende tiltak mot kålmøll, kålsommerfugl og kålflue. Det er viktig å bruke duken riktig. dvs; Det er derfor aldeles svært viktig at fiberduken ikke berører bladene på plantene, da skadedyrene da kan legge sine egg igjennom duken!

Artikkel: Fordeler og ulemper med fiberduk: LES HER

Før jeg avslører hvordan jeg holder kontrollen på skadedyrene, vil jeg si at det er ved bruk av et redskap alle har: hendene dine!

1. SNEGLER:

Invaderes hagen din av brunsnegler? Veldig mange opplever at det er blitt et større og større problem. I frustrasjon og fortvilelse søker man etter tips og råd for å få beskyttet sine blomster og grønnsaker i kjøkkenhagen. Det er vel derfor du er inne og leser på denne artikkelen nå. Jeg skal gi deg mine beste råd:

Mange snegler kan gjøre enormt stor skade på planter. En av de mest kjente er brunsneglen – også kjent som mordersneglen. Denne arten er egentlig fransk. Den er med uhell importert til Norge via planteimport for lenge siden. I vårt flotte land har den dessverre få naturlige fiender og har derfor spredt seg raskt.

Hold hagen ryddig

Dersom du klipper plenen ofte, plukker opp søppel/biologisk avfall, rydder og ikke setter potter så tett inntil hverandre – så har du allerede gjort mye. Med dette forhindrer du dem å finne så mange skjulesteder. Du kan også bruke naturlige midler i dine bed eller potter. Eksempler på dette kan være: kaffegrut, aske og hønsegjødsel. Dette er noe sneglene avskyr – men det har ofte kort varighet.

Her kommer en dyster beskjed. Du blir må gi slipp på tanken om å bli helt kvitt brunsneglen.

Men det finnes mange tiltak for å begrense skadene
Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen

Frosk, padder, piggsvin og fugler (ikke måker/kråker) er naturlige fiender. De spiser brunsnegler. Ser du noen av disse dyrene i hagen anbefaler jeg deg ikke å jage dem bort. Og har du lyst på noen kjæledyr som sier kvakk kvakk og sluker snegler? Skaff deg ender!

Kompostbingen er paradiset

Har du en åpen kompostbinge gir det gode forhold for brunsnegler. Noen bytter til lukkede kompostbinger. Men dette er ikke nødvendig. Det jeg har lært er å gå ut i regnværsdager til komposten og lete etter sneglene – da kommer mange frem! Benytt anledningen derfor til å avlive dem med en saks.

Tema: SAKS

Det mest effektive krigsmiddelet mot brunsneglene er faktisk en helt vanlig kjøkkensaks. Som nevnt ovenfor går jeg ut på kvelder eller på regnværsdager og “jakter” på dem. Klippe, klippe og klippe er stikkord her.

Jeg lar de døde sneglene ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater». En halvtime til time senere går jeg ut igjen og klipper de tiltrukne sneglene. Det høres veldig brutalt ut, men det er faktisk en rask og human avliving som har vist seg å være svært effektiv for å holde bestanden nede eller i sjakk. I tillegg er det gratis!

Motivasjon: En død snegle = du har forhindret 400 nye egg

Klipper du i løpet av en kveld 50 snegler så slipper du unna 20 000 nye!
Se opp for snegle-egg

Brunsnegleegg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene for å forhindre dem i å klekke.

Du kan kjøpe sneglegift i hagesenter

I ditt lokale hagesenter eller andre butikker som selger hageutstyr kan man få tak i sneglegift. Ta kontakt med personalet der for tips og råd. Dette er også effektivt, men ikke i nærheten til klipping med saks.

Egg til snegler ser slik ut
2. KÅLMØLL:

Kålmøllen går som oftest på kålplanter i mai og juni måned: brokkoli, blomkål, hodekål, grønnkål, savoykål, spisskål, rosenkål og annen diverse kål. På disse plantene legger møllen små egg i klynger på bladene, hovedsakelig på baksiden.

Larven av kålmøll kan gnage seg inn i hodene på kål, blomkål og sabotere store avlinger. Det er foreløpig ikke påvist at kålmøll overvintrer i Norge og derfor er det ulikt antall kålmøll å se for hver sesong. Voksne kålmøll kommer inn i Norge med sørøstlige vinder fra de baltiske landene. Noen år blåser det mye fra øst, mens andre år blåser det mindre. Det er derfor du garantert har hørt uttrykket “i år er det kålmøll-år” – som er en beskrivelse på et år med ekstra mye skadedyr.

Skal du avsløre dem i å legge egg gå ut i hagen i de første timene etter solnedgang. Spyl plantene med kaldt vann!

Bekjempelse:

Sjekk hvert eneste blad på alle dine kålplanter et par ganger i uka. Knus egg med fingertuppene og plukk vekk larver på bladverket.

Eggene er enkle å se. De legges i klynger.
3. KÅLSOMMERFUGL:

Noe liknende kålmøllen, bare at larvene er større, eggene er større og disse er store sommerfugler. Utbredt over hele landet, men er forholdsvis sjelden i Nord-Norge.

Bekjempelse:

Samplanting: Jeg vil råde deg å plante kløver i nærheten av dine kålplanter. Den utgir en liten duft som gjør at kålsommerfuglen blir forvirret og ikke finner veien til kålplantene. I tillegg tiltrekkes også veps, humler, bier – noe som er naturlige fiender mot kålsommerfuglen – de tar larvene.

Direkte tiltak: Sjekk hvert eneste blad på alle dine kålplanter et par ganger i uka. Knus egg med fingertuppene og plukk vekk larver på bladverket.

Foto: Helle Navratil fra boken min SPISELIG HAGE
4. KÅLFLUE:

Voksne fluer legger eggene sine ved kålrøttene og fluelarvene gnager på og ødelegger planten. Eggene klekkes til sultne larver som spiser røttene og svekker kålplantene. Kålplanter som er angrepet av kålflue-larver kan ses ved at bladene blir slappe.

Unngås ved å dekke med gressklipp som jorddekke. Legg spesielt gressklipp rundt stammen på planten, da vil ikke flua finne veien til røttene i jorda. Er skaden allerede skjedd, kan du pirke litt forsiktig i jorda rundt planten og se om du finner larver i jorda, og knipe dem med fingertuppene dine.

Gressklipp gjødsler jorda – OG golder på fuktigheten – OG beskytter mot skadedyr
5. LUS:

Bladlus er omtrent 2 millimeter lange. De har en pæreformet kropp, noen bein og antenner som stikker ut av hodet. Bladlus varierer i farge, og det finnes grønne, brune, røde og svarte arter. Noen bladlus har vinger og kan fly fra plante til plante.

Bekjempelse:

Knus lusene med fingertuppene eller bruk vannslangen til å spyle dem av bladene med kaldt vann. Plukk om ønsket vekk de hardest rammede bladene.

Har jeg invasjon på f.eks en chiliplante som står innendørs, kan det være lurt å holde planten opp-ned og dyppe den nedi ei bøtte med vann. Da faller lusen av og du kan helle vannet ut i toalettet.

TA VARE PÅ MARIHØNA, DEN SPISER LUS!

Er det maur i nærheten av bladlusene må du ikke tro at mauren tar lusene! De samarbeider faktisk ved at lusen gir mauren honningdugg, og i bytte får mauren i oppgave å beskytte lusene mot fiender + at mauren transporterer lusen rundt plantene ved at lusen sitter på ryggen demmes. Ganske interessant!

6. MAUR:

Maur ute i hagen er egentlig ikke et skadedyr, men dersom de blir veldig mange opptrer i f.eks et drivhus eller i nærheten av lus…. da er de et stort problem.

Bekjempelse:
 • Små bokser eller tuber med mild maurgift er ofte veldig effektive. Seles som regel på alle hagesentre.
 • Dersom du er motstander av å bruke gift kan du jo forsøke noen kjerringråd: Strø kanel i jorda – da rømmer mauren. Dem avskyr nemlig kanel.
 • Et annet utprøvd råd å blande melis og potetmel. Strø denne blandingen der maur dukker opp. Mauren spiser av blandingen og dør.
 • Oppdager du en maurtue i jorda? Ta frem vannslangen og vanne jorda i timevis slik at mauren drukner og de overlevende flytter vekk fra dyrkekassen din.
 • Får du maur som kryper rundt på chili, paprika, tomat eller andre drivhusvekster er det på grunn av at de da har inngått et forsvarssamarbeid med lus. Da er det beste å ta frem vannslangen med kaldt vann og spyle plantene fri for både lus og maur.
7. LØKFLUE:

Løkflua ser egentlig ut som en helt vanlig flue… bare av mindre størrelse. Løkfluens kjennetegn er at den ikke er svart i fargen, men grå. Med en gang varmen kommer om våren, typisk i april, mai vil løkflua også dukke opp. Løkflua legger egg i nærheten av purre eller vanlig gul løk. Larvene som klekkes trenger automatisk inn i løken og begynner å gnage og ødelegge avlingen. Løkflua kan også gå på hvitløk.

Bekjempelse:
 • Et veldig effektivt middel mot løkflue-larver er vanlig tre-aske. Det er nok å strø det litt rundt løkvekstene.

5 grunner til å ta vare på treasken fra peisen: LES HER

 • Det kan være smart å pirke/grave litt i jorda for å gjøre den porøs – fluer legger ikke egg i løs jord.
 • Vekstkifte: Løk bør ikke stå på samme sted år etter år. Da løkflue kan overvintre i jorda og tidlig på våren da våkne når varmen kommer og angripe løken. Derfor er det lurt å bytte hvert år på hvor du planter løkvekster. Dette gjelder også andre grønnsaker.
 • Løkflue liker ikke lukten av gulrøtter, blomkarse eller tomater. Planter du gulrøtter i nærheten av løk vil lukten av gulrøtter holde løkflua borte. I tillegg liker ikke gulrotflua lukten av løk, som igjen holder borte gulrotflua. Genial samplanting!
 • Bruk gressklipp rundt løkvekstene. Da finner ikke fluen veien til løken.
Er skaden allerede skjedd:

Hvis larver allerede har satt seg i pærene, må de straks trekkes ut og ødelegges, brennes. Legg aldri berørte løk i kompostgropen.

8. HÆRMYGG:

Dette er noen skikkelig irriterende skapninger som liker å dukke opp mens man forkultiverer små planter innendørs på våren. Mange tror at dette er alminnelige bananfluer, men det kan være hærmygg – noe som er mye verre. Navnet hærmygg er passende, fordi disse er som regel aldri alene, de er alltid i et stort flertall; hær.

Hver hærmygg produserer rundt 70-140 egg hver eneste uke!!! Det tar fire-fem dager før eggene klekker. Det blir fort mange av dem!

Skadevirkninger

Hærmyggen legger egg i våt jord. Når eggene klekkes kommer det ut små larver som er sultne. Disse gnage på planterøtter – og det sier seg selv at små planter kan ta stor skade av dette. I verste fall kan de dø.

Hvor kommer hærmygg fra? 

Det har veldig mye å si hvilken jord du bruker. Idag ønsker mange å fjerne en del torv (som ikke er så miljøvennlig) fra jorden sin. Det medfører at jordblandingene som kommer til erstatning har høyere innhold av kompost og husdyrkompost. Hærmygg trives godt i dette.

Tiltak mot hærmygg:
 1. La jorden tørke opp mellom hver vanning. Våt jord trives larvene i. Lar du jorda tørke godt opp (men pass ikke drep plantene dine med tørke) – så dør også hærmyggens larver. De tåler ikke tørke.

2. Jeg bruker også å støvsuge hærmyggen om det er veldig mange av dem.

3. Gule limfeller er noe av det aller beste midd bruker mot hærmygg. Fargen gjør at de tiltrekkes og limfellene. Da settes de fast i limet. Hos meg er det noe av det aller mest effektive hjelpemiddelet!

Så fint uten fiberduk!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Lykke til med bekjempelsen!

9 kommentarer til “Skadedyr”

 1. Astri avatar
  Astri

  Fin lesing og veldig inspirerende🤗🍀

 2. […] Skadedyrhåndtering […]

 3. Helene avatar
  Helene

  Hei. Jeg har sett at det kan være sorte prikker på kålblader og lurer på om det er egg etter skadedyr el, og jeg fremdeles kan spise disse bladene ved å koke dem? Prikkene er veldig små men kan være flere av dem på et blad hvis de er der. Grønnsaken i seg selv er kjempefin. Det er bare på bladene jeg ser dem, og ikke på alle. Mvh Helene

  1. Spiselighage avatar

   hei, dette er avføring fra larver. Bare å skylle bladene så går det godt😄

 4. […] Skadedyrhåndtering […]

  1. Anita Eide avatar
   Anita Eide

   Har broccoli som ikkje lukker seg. Kvifor skjer det

 5. Eli Aasberget Stangebråtenp avatar
  Eli Aasberget Stangebråtenp

  Hei. Har fått grønn mark på salaten. Og oppdaget at den har spist opp kruspersille også. Har vannet med kaldt vann.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: