Dyrke blomkål

FORKULTIVERING: MARS

UTPLANTING: APRIL-JUNI

Blomkåldyrking er enkelt og gøy. Grønnsaken utvikler seg raskt og kan derfor dyrkes over hele landet. Aller best trives den i kystklima med mildt, fuktig og ikke for varmt vær. Det finnes mange ulike sorter og farger av blomkål!

Raske tips om blomkål:
  • Vann: Rikelig
  • Jord: Næringsrik, vannholdende
  • Planteavstand: 40×40 cm
  • Gjødsling: Mye gjødsel, eks: Gjødsel for kjøkkenhagen
Så fra frø

Forkultiveres innendørs i små potter eller pluggbrett i mars måned. Dekk jorda med vermiculite etter såing. Da holder du på fuktigheten mye bedre og unngår muggdannelse på overflaten. Sett to frø i hver plugg. Spiretemperaturen er optimal ved 20 grader. Etter at de første spirene titter frem kan det være til fordel å plassere dem et kjøligere sted hvor det er mellom 10-16 grader. Husk også å sørge for nok tilleggs belysning under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.

LES OGSÅ: Slik forkultiverer du i bokhylle

Etterhvert som blomkålen vokser vil de få noen varige blad. Når plantene er 15 cm i høyden er det passende å plante dem ut. Pass på at de ikke utsettes for frostnetter etter utplanting. Da blir det ikke blomkål, men blomst. Den går i stokk.

Klar til utplanting!
Velgjødslet og næringsrik jord

Jorden bør være porøs, velgjødslet og fuktighetsholdende. Den skal bearbeides omsorgsfullt før utplanting av små blomkålplanter. Bland gjerne inn gressklipp, tang/tare/kompost/gjødsel i jorden og rør om til en “lapskaus suppe”. Sett de små plantene rett i denne blandingen.

Har du tilgang på husdyrgjødsel så er ingen annen plante mer takknemlig for dette som blomkål. Spa på!

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Høsting (juni-oktober)

Landet vårt er langt. I Rogaland høster man blomkål i juni. Mens andre steder senere. Som regel etter seks uker etter utplanting kan de første blomkålene allerede høstes. Bør høstes før buketten begynner å blomstre.

Skadedyr:

Jordlopper, kålflue, kålbladlus, kålsommerfugler og snegler. Å unngå skadedyr er nesten umulig. Men du kan holde dem i sjakk ved å gå ut i hagen annenhver dag og sjekke blader for egg og eventuelle skadedyr/larver.

LES OGSÅ: Enkel skadedyrhåndtering

Fiberduk mot skadedyr?

Jeg har aldri brukt fiberduk over mine kålplanter. Kålvekster er jo helt nydelige å se på….. hvem har sagt at nyttevekster ikke kan være til pryd? Mange sverger til fiberduken for å holde kål- møll/sommerfugl borte fra å legge larveegg på bladene.

Legger du ikke duken over grønnsakene skikkelig kan duken enten revne eller komme borti bladene – og da kan insektene allikevel legge egg gjennom duken. I tillegg gjør det luking av ugress, sjekk for lopper og snegler mye vanskeligere. Derfor tenker jeg at enkleste er ofte det beste! Ingen duk her i gården!

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


14 kommentarer til “Dyrke blomkål”

  1. Stilkene har blitt vell lange og det er nå en liggende plante. Kan jeg sette stilken ned i jord?

  2. Hei Dennis! Jeg tenkte å plante ut blomkålen min i en 120×80 pallekarm. Betyr det at jeg kun bør plante 6 blomkål i en karm? 3 nedover og 2 bortover?

  3. Jeg har 6 blomkålplanter, den ene fikk en liten blomkål fort som gikk rett i blomst. De 5 andre er bare kålblader. Er det håp for de 5 og bør jeg fjerne den som har gått i blomst?

  4. Plukker du vekk noko blad når blomkålen kommer eller lar man den bare vokse med alle blada som kommer?

  5. Hei 😀 Har fått noe som ligner sorte kuler på den ene blomkålen min, prøver å lese meg fram men finner ikke noe på det. Er dette larve egg eller noe?

    • Vet ikke om du har fått det på bladene eller på selve blomkålhodet. Derfor vanskelig å svare på spørsmålet. Er det på blomkålhodet kan det skylles sollyset.

  6. Hei, vi har høstet og spist noen blomkål hoder nå, dyrket i pallekarm. Men stemmer det at det kommer flere hoder(?) der vi kappet hodene av? Vi har latt de nederste bladene stå igjen. Hvor lang tid tar det isåfall før vi har nye hoder å høste, og blir de like store som det første? Skal vi gi de litt ekstra gjødsel for en omgang til? Eller bare dra resten av planta opp og si takk for maten? Er første gang vi prøver blomkål, så dette er nytt for oss.

  7. Heisann!

    Kommer det nye hoder på blomkålen vi har i pallekassa etter at det første hodet er høsta (og spist)? Vi skjærte av hodene og lot noen blader stå igjen.

    Hvis ja, hvor lang tid tar det? Blir hode nr 2 likt som det første? Skal plantene ha litt ekstra gjødsel til dette nå, da? Eller er det bare å takke for maten og fjerne restene av planta nå?

    Er første gang vi tester å dyrke blomkål, så vi er litt usikre her og blir takknemlig for hjelp ❤️

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: