Dyrke blomkål

Blomkåldyrking er enkelt og gøy. Grønnsaken utvikler seg raskt og kan derfor dyrkes over hele landet. Aller best trives den i kystklima med mildt, fuktig og ikke for varmt vær. Det finnes mange ulike sorter og farger av blomkål!

Raske tips om blomkål:
  • Vann: Rikelig
  • Jord: Næringsrik, vannholdende
  • Planteavstand: 40×40 cm
  • Gjødsling: Masse gjødsel, eks: hønsegjødsel og gressklipp
Så fra frø

Forkultiveres innendørs i små potter eller pluggbrett i mars måned. Sett to frø i hver plugg. Spiretemperaturen er optimal ved 20 grader. Etter at de første spirene titter frem kan det være til fordel å plassere dem et kjøligere sted hvor det er mellom 10-15 grader. Husk også å sørge for nok belysning (vekstlys) under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.

Etterhvert som blomkålen vokser vil de få noen varige blad. Når plantene er 15 cm i høyden er det passende å plante dem ut.

Velgjødslet og næringsrik jord

Jorden bør være porøs, velgjødslet og fuktighetsholdende. Den skal bearbeides omsorgsfullt før utplanting av små blomkålplanter. Bland gjerne inn gressklipp, tang/tare/kompost/gjødsel i jorden og rør om til en «lapskaus suppe». Sett de små plantene rett i denne blandingen.

Har du tilgang på husdyrgjødsel så er ingen annen plante mer takknemling for dette som blomkål. Spa på!

Høsting (juli-oktober)

Plant ut når plantene har 3-5 varige og friske blad. Etter seks uker kan de første blomkålene allerede høstes.

Skadedyr:

Jordlopper, kålflue, kålbladlus, kålsommerfugler og snegler. Å unngå skadedyr er nesten umulig. Men du kan holde dem i sjakk ved å gå ut i hagen annenhver dag og sjekke blader for egg og eventuelle skadedyr/larver.

Fiberduk over blomkål?

Jeg har aldri brukt fiberduk over mine kålplanter. Kålvekster er jo helt nydelige å se på….. hvem har sagt at nyttevekster ikke kan være til pryd? Mange sverger til fiberduken for å holde kål- møll/sommerfugl borte fra å legge larveegg på bladene.

Legger du ikke duken over grønnsakene skikkelig kan duken enten revne eller komme borti bladene – og da kan insektene allikevel legge egg gjennom duken. I tillegg gjør det luking av ugress, sjekk for lopper og snegler mye vanskeligere. Derfor tenker jeg at enkleste er ofte det beste!

Lykke til med dyrkingen!

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

6 kommentarer om “Dyrke blomkål

  1. Stilkene har blitt vell lange og det er nå en liggende plante. Kan jeg sette stilken ned i jord?

  2. Hei Dennis! Jeg tenkte å plante ut blomkålen min i en 120×80 pallekarm. Betyr det at jeg kun bør plante 6 blomkål i en karm? 3 nedover og 2 bortover?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: