Så frø i bokhyllen!

Jeg har kommet opp med en brilliant idè om at å dyrke i en rimelig bokhylle virkelig gir suksess til plantene mine. Tidlig på våren må man så planter med typisk lang utviklingstid: tomat, chili og paprika innendørs før utplanting. Da får de en tyvstart på sesongen!

Forkultiver i bokhhylle

I januar/februar er det dessverre litt for lite dagslys i vinduskarmen – noe som gjør at plantene kan bli lange tynne stilker som strekker seg veldig etter lyset. Dette er ikke så bra. Mange anbefaler dyre profesjonelle vekstlys. Men mitt råd er:

Bruk billig LED benkbelysning og en rimelig bokhylle. Det kan være fornuftig å ha en hvit bokhylle da den reflekterer lys til plantene på en annen måte enn en mørk bokhylle gjør. Benkbelysningen koster litt over 100kr og finnes på byggevarehandelen, Jula eller Biltema (Lenke: Klikk her) . De har allerede innebygd ledning med stikk til kontakt i veggen. Så slipper du også involvere en elektriker oppi dette. (Dette er ikke et reklame innlegg, det er kun gode erfaringer som jeg ønsker dele videre).

Lettvint og rimelig løsning

Denne løsningen kom jeg på da jeg selv bodde i en bitteliten leilighet med mangelfullt antall vinduer, areal og en lommebok som var tom. Bokhylle + benkbelysning = sant! Penger spart, tid spart, enkelt og lettvint!

Med andre ord: Du trenger ingen dyr “profesjonell” plantebelysning til hobbydyrking!

Lampene fester jeg med tosidig teip. Det er så enkelt og så fantastisk å kunne dyrke i etasjer. Jeg bruker Billy bokhylle fra IKEA, disse kan du justere høyden på hyllene på ettersom plantene vokser opp og du vil ha mer avstand mellom lampe og plante.

Trenger du potter, frø, gjødsel eller utstyr til forkultiveringen? Sjekk gjerne ut min nettbutikk: HER

Generell regel ved forkultivering:

Temperatur etter frøene har spiret er ideell 16-18 grader og at lys henger rett over plantene med maks 10-20 cm avstand.

Resultatet er fantastiske planter som er robuste, tykke, solide og flotte. Ingen tynne stilker som er svak for vær/vind ved utplanting! I bokhyllen kan du så alt: Tomater, agurker, paprika, chili, kål, urter, løk osv. Helt genialt 🙂

Mer gode tips i boken min “Spiselig hage”:

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: