Dyrke paprika

FORKULTIVERING: JAN-FEB
HØSTING: JULI-OKT

Paprika er veldig gøy å dyrke og du behøver ikke ha særlig grønne fingre for å lykkes. Du behøver ikke engang å ha en hage eller terrasse. Når du har fått frem en paprikaplante så trives den godt i et lyst kjøkkenvindu. Klarer du å holde planten fri for skadedyr og sykdommer kan den leve i mange år. Paprika er en utrolig populær plante over hele verden.

Paprikaplante fra frø

Paprika er som sagt en plante som er utrolig enkel å dyrke – men det krever litt tålmodighet. De bruker som regel 4-6 måneder før de setter frukter. Dersom du liker paprika trenger du ikke bekymre deg for ryktene om utfordringer. Det sies at planten liker et litt varmere klima – noe du har i stuen din!

Det første du må gjøre er å bestemme deg for hvilken type paprika du ønsker deg. Det finnes enormt mange ulike sorter og typer. Når du har bestemt deg så fyller du jord i en potte og legger frøene i jorden.

Visste du at det går an å overvintre en paprika plante og at de faktisk setter flere frukter når plantene er 2-3 år gamle?

LES OGSÅ: Slik overvintrer du paprika

De aller ivrigste begynner allerede å så frø til paprika allerede rett etter jul og ved nyttår. Normalt bør man så frøene fra januar-februar. Det å så planten helt i fra frø stadiet gir deg en helt unik mulighet til å følge med på plantens utvikling og i tillegg velfortjent applaus når du en dag kan høste fra den planten du sådde selv.

 • Plant 3-5 frø i hver potte med fuktig jord, ca. 0,5cm under jordoverflaten.
 • Bland perlite med såjord for at jorden skal bli mer porøs og gi luft til røttene slik at de gror raskere.
 • Plasser pottene på et varmt sted i hjemmet, for eksempel på baderomsgulvet. Minst 20 grader bør det være før frøet spirer.
 • I motsetning til andre planter trenger ikke paprika så mye lys for å gro. Men så fort skuddene bryter jordoverflaten bør du gi lys med en gang og fortsette å sørge for at planten får lys resten av sin levetid. Reduser temperatur til rundt 16 grader slik at planten vokser saktere og blir mer robust.

LES OGSÅ: Slik forkultiverer du i bokhylle

 • Det vil nok spire flere i samme potte. Når plantene er blitt noen 5 cm i høyden kan du dele og sette dem hver for seg i større potter. Gi vann umiddelbart etter omplanting.
De hvite kulene er perlite
Hvorfor forkultivere paprika?

Det å forkultivere er ikke vanskelig – selv om det gjerne kan høres komplisert ut. Å forkultivere planter betyr så enkelt som at du sår frø i jord innendørs i god tid før du planlegger å flytte plantene ut på våren. For noen planter er det helt avgjørende at det forkultiveres innendørs i jan/feb – fordi sommeren i Norge kan være veldig kort for enkelte sorter som krever lang utviklingstid! Når det gjelder kjøkkenhage er det spesielt chili, paprika, aubergine, physalis og tomat.

LES OGSÅ: Slik forkultiverer du planter

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Ferdige planter fra hagesenter

Det finnes også en annen enkel måte å dyrke paprika på: å kjøpe små paprikaplanter på hagesenter på våren. Disse er som regel store nok til at du bare kan plassere dem i kjøkkenvindu og fokusere på å stelle planten.

Stell av paprika
 • Vanne planten av og til. Stikk en finger i jorda og føl deg frem om den er tørr og trenger påfyll av vann eller ikke.
 • Sørg for at du sjekker bladene av og til for skadedyr. Plutselig kan det dukke opp lus. Disse fjerner du enkelt ved å skylle planten i dusjen eller at du bruker fingrene og knuser lusa flate på bladene.
 • Du kan sette planta ut i drivhuset eller en varm solvegg om sommeren hvis du ønsker det.
Epsomsalt gir plantene “superkrefter”

Epsomsalt er tillatt i økologisk dyrking og er et viktig mineral for plantene. I motsetning til andre næringer kan man ikke overdosere med epsomsalt. Du kan bruke saltet til alle typer vekster: men spesielt chili, paprika og tomater er ekstra glad i dette.

Epsomsalt er ikke i seg selv gjødsel til planten, men hjelper planter med å ta opp næringen i jorda bedre. Røttene til plantene tar lettere opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.

Fordelene til epsomsalt:

 • Gjør at plantene tar opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.
 • Dryss litt epsomsalt rundt i jorden når du sår. Det gir bedre spiring og sterkere småplanter.
 • Gir generelt kraftigere og større planter om du strør litt epsomsalt rundt i jorda regelmessig

Du kan bestille epsomsalt HER

Høsting

Høsteklare når paprikaplanten bærer frukter med farge, så enkelt.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


2 kommentarer til “Dyrke paprika”

 1. Er det riktig at jeg skal ta av den første paprikaen som kommer? Mener å ha lest et sted at det vil ble større avling om jeg gjør det🫑

 2. Hei. For en mnd siden satte jeg noen frø fra paprikaen jeg hadde i kjøleskapet. Bare for gøy forkultiverte jeg den i AUK. Nå er de cirka 20-30 cm høye og har satt de i en potte. Så nå lurer jeg på, hvor høye blir moroa?
  Mvh
  Vidar

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: