Slik overvintrer du en chili-/paprikaplante

Ohhh komplisert……tenker du vel? Det er faktisk ganske enkelt å overvintre chili/paprikaplanter. Er du den som alltid kaster plantene dine på høsten? Ikke gjør det!

Fordelen med overvintring

Du visste neppe dette, men chili- og paprika planter gir faktisk mye større avlinger på år 2 og 3. Første året bruker den mest energi på å vokse seg stor – så får du litt frukt på tampen av sesongen. Men overvintrede planter trenger ikke tenke på å vokse seg store – fordi de allerede har en kraftig stamme, gode røtter og grener.

Hvordan gjør man det?

I Norge har vi det for mørkt i stuevindu om vinteren, og gjerne litt for kjølig om det trekker i vinduet. Det liker ikke plantene. Derfor må du gjøre noen få enkle tiltak for at dette skal gå smertefritt gjennom vinteren:

1. Beskjæring

Klipp ned plantene slik at de ikke tar for stor plass i stuen. Ved å klippe ned vil planten for det første: hvile litt. For det andre: forgrene seg og bli mer buskete i formen. Du bør ikke klippe helt ned, fordi da har jo planten ikke mye igjen å leve på – og sørg for at røttene har det bra. De bør ikke fryse.

2.Lys

Sett planten i vinduet hvor du får mest lys inn ila en dag. Gi også ekstra belysning i form av vekstlys/lampe. Planten bør ha minimum 12 timer lys per døgn.

3.Temperatur

Sett de kjøligere. Normal stuetemperatur er unødvendig. De liker å gå litt i hvilemodus. 10-16 grader er perfekt! Har du ikke det, så får planten så vel bare stå i stua. Den tar jo ikke skade av det. Men den hviler ikke like godt – litt sånn stressa chiliplante som vil vokse.

4.Næring

Gi næring av og til. Cirka en gang annenhver måned. Bare bittelitt – en t-skje er nok.

Bruk gjerne gjødsel for kjøkkenhagen: Se her (Reklame for egen nettbutikk)

5.Vann

Begrens vanningen til det nødvendige, planten vil si ifra ved å henge litt hvis den er veldig tørst. Jeg vanner ikke særlig mer enn 1 gang i måneden. For mye vann gjør bare at den nedklipte planten ikke klarer å trekke alt opp og til slutt kveles og dør.

6. Skadedyr

Ja, det er normalt at lus dukker opp på overvintrede chili-/paprikaplanter.

Slik bekjemper du lus enkelt: LES HER

Med andre ord: Jeg pleier å ta plantene inn på et kjølig rom, klippe de litt ned og la de være i fred! Går å hilser på dem en gang i måneden med et lite glass vann til hver. Når man kommer til januar/februar er det på tide å vekke de igjen. Ta de inn i varmen, vanne mer regelmessig – og se planten vokse seg til! Plutselig har du høsteklar chili i mai/juni! Enkelt!


2 kommentarer til “Slik overvintrer du en chili-/paprikaplante”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: