Slik bekjemper du lus, kålflue, kålmøll, kålsommerfugl, maur og snegler

I min kjøkkenhage har jeg redusert problemet med disse skadedyrene kraftig. Man blir aldri kvitt dem, men du kan holde god kontroll på dem med noen svært enkle og rimelige metoder. Det er et typisk problem at mange føler at disse dyrene tar overhånd i grønnsakene og mister da motivasjonen til å dyrke mat.

Se på disse spisskålene. Nesten ingen skader på bladverket av noen skadedyr. Det er jo noen små hull her og der – men ellers ser det ganske godkjent ut! Jeg bruker ingen fiberduk, ingen kjemikalier, ingen kjerringråd og i tillegg stresser jeg heller ikke med disse skadedyrene. Når man dyrker skal det være ro i sjel, ikke stress og bekymringer.

Kålplanter bør være i såpass størrelse på rundt 10 cm før utplanting. Da tåler de mye mer av skadedyr som måtte være sulte tidlig på våren.

Hvordan gjør jeg det?

Jeg synes det er utrolig stygt om jeg får si det rett ut å bruke fiberduk i en kjøkkenhage. Det er passende i industrielt landbruk over store marker. Men i hagen min er det så absolutt ikke et fint syn. Jeg dyrker grønnsaker også for pryd, de er jo så vakre!

Fordeler og ulemper med fiberduk: LES HER

Før jeg avslører hvordan jeg holder kontrollen på skadedyrene, vil jeg si at det er ved bruk av et redskap alle har: hendene dine.

Snegler: Klipp dem med en saks.

Kålmøll: Sjekk hvert eneste blad på alle dine kålplanter et par ganger i uka. Knus egg med fingertuppene og plukk vekk larver på bladverket.

Kålsommerfugl: Sjekk hvert eneste blad på alle dine kålplanter et par ganger i uka. Knus egg med fingertuppene og plukk vekk larver på bladverket.

Eggene er enkle å se. De legges i klynger.

Kålflue: Legger egg i jorda inntil plantens rot. Eggene klekkes til sultne larver som spiser røttene og svekker kålplantene. Unngås ved å dekke med gressklipp som jorddekke.

Lus: Knus lusene med fingertuppene eller bruk vannslangen til å spyle dem av bladene med kaldt vann. Plukk om ønsket vekk de hardest rammede bladene.

Maur: Oppdager du en maurtue i jorda? Ta frem vannslangen og vanne jorda i timevis slik at mauren drukner og flytter vekk fra dyrkekassen din.

Konklusjon?

Det tar meg maksimum 30 minutt i uka å vedlikeholde en 350 kvadratmeters kjøkkenhage. Helt gratis og med det beste redskapet: hendene. Knip, knus og klipp. ENKELT OG GREIT!
Så fint uten fiberduk!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

En tanke om “Slik bekjemper du lus, kålflue, kålmøll, kålsommerfugl, maur og snegler

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: