Fordeler og ulemper med fiberduk

2 minutter

Fiberduk er populært i kjøkkenhagen. Det sies å være et nyttig hjelpemiddel i kampen mot skadedyr, noe som er helt sant – om duken brukes riktig! Hva betyr det å bruke duken riktig? Jeg forklarer både fordeler og ulemper med fiberduk!

Fordeler: Bruker du duken riktig er det helt topp beskyttelse mot skadedyr. I tillegg kan du forlenge vekstsesongen. Faktisk talt blir det et litt varmere og mer behagelig klima for plantene som vokser under duken.

Jordtemperaturen blir også varmere om våren, noe som er bra for grønnsakene. Ingen trives i iskald jord.

Når det kommer til sollyset kan fiberduken kalles for plantenes «solbriller». Du beskytter de bedre mot de sterke solstrålene som kan svi enkelte blader om du har vært uheldig med herdingen før utplanting.

Hva er herding?

Planlegger du å sette plantene et solrikt sted kan du risikere at de blir solbrent fordi de ikke er tilvendt det sterke lyset. Derfor bør du herde dem på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang.

Ulemper: En fiberduk er relativt rimelig å kjøpe. Men du må benytte deg av en del buer som duken skal hvile oppå. Disse er ikke like rimelige.

Når jeg snakker om riktig bruk av duken handler det først og fremst om skadedyr. Kål- møll og sommerfugl er to skadegjørere på spesielt brokkoli, blomkål, grønnkål, spisskål og andre liknende grønnsaker. Det er derfor aldeles svært viktig at fiberduken ikke berører bladene, da skadedyr da kan legge sine egg igjennom duken. Ut av eggene kommer det sultne larver som spiser opp grønnsakene på bare noen dager. Duken må også være tett og fri for hull for at det skal fungere mot skadedyr.

Slik bekjemper du kål- møll/sommerfugl: Les her

I tillegg kan fiberduken være stressende å ta på om det skulle blåse litt.

Glem ikke at grønnsaker virkelig er prydplanter som er så utrolig vakre. Jeg klarer ikke dekke til så fine ting med en duk over.

Konklusjon?

Som med alle andre produkter har den berømte fiberduken både fordeler og ulemper. Velg selv – jeg står hvertfall ikke med pekefingeren!

I min hage er en fiberduk stressende, lite vakkert, en økonomisk kostnad og vanskelig å bruke riktig. Derfor kuttet jeg det helt ut for to år siden.

Ett kommentar til “Fordeler og ulemper med fiberduk”

Legg inn en kommentar

%d