Pass opp for kål-møll/sommerfugl

I disse dager svermer de overalt og legger egg på våre fine kålplanter. Dager etterpå klekker eggene og sultne larver forsyner seg grovt av dine vekster. Størst skade er på hodekål, brokkoli og blomkål.

Voksne kålmøll kommer gjerne inn i landet med sørøstlige vinder fra de baltiske landene, Ukraina og Russland.

Direkte tiltak. HÅNDPLUKKING.

Noen velger å ty til fiberduk for å beskytte sine fine vekster mot disse skadedyrene. Min erfaring er at du må ha duken langt over plantene eller så kan insektene legge egg gjennom duken. I tillegg ser det heller ikke så veldig fint ut å dekke til de vakre grønnsaksplantene.

Mitt råd er: Sjekk hvert eneste blad på alle dine planter et par ganger i uka og knus egg/larver du finner med hendene. Se neste video (NB. ekkelt).

Knuser du eggene redder du avlingen din før larvene kommer frem. Larvene vokser fort og gjør raskt stor skade på plantene.

Kålsommerfuglen sine larver er forøvrig ganske svære. Har du høner blir de glade for ekstra vitaminer. Dersom ikke kan det anbefales å plukke dem i bøtter og deretter avlive med saks…. Brutalt, men nødvendig dersom du ønsker å beholde grønnsakene dine.

Alle andre kjerringråd om grønnsåpe vann, eddik, bakepulver osv er alt etter min mening dessverre ikke brukbart. Min erfaring er håndplukking. Det er det eneste som hjelper.

Forresten: Jeg sverger faktisk til et kjerringråd som jeg mener har en effekt. Plante hvitløk overalt i hagen. Hvitløk er kjent for å fordrive skadelige insekter som blant annet bladlus og kålmøll. Men dette rådet må du allikevel ta med en klype salt….

Lykke til!


2 kommentarer til “Pass opp for kål-møll/sommerfugl”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: