Dyrke grønnkål

FORKULTIVERING: MARS

En enkel grønnsak å dyrke hjemme siden den er så svært robust. Grønnkål er en av de få grønnsakene du kan høste året rundt. Sykt deilig å ha i hagen – og glem ikke hvor utrolig sunn denne veksten er!

Vel å merke finnes det utrolig mange ulike sorter av grønnkål – både i farger og form. Jeg liker aller best den tradisjonelle grønne med krusete blader – men det finnes også lilla sorter som er ganske så kule. Svært voksevillig og enkel å tilberede på kjøkkenet.

Dyrke grønnkål fra frø – to metoder

En metode er å forkultivere frø innendørs om våren i mars måned. Da bruker du en litt større potte med jord i, strø 10-20 frø utover. Etter spiring kan du prikle dem om i egne potter for senere å plante dem ut. Husk vekstlys om du sår innendørs!

Men faktisk talt er grønnkål så enkel å dyrke at du kan så den direkte utendørs når det er stabile plussgrader. Man gjør det så enkelt at du bare strør frøene utover en større potte eller i et hjørne av en pallekarm. Dekk med 1 cm jord og gi vann! Når grønnkålen spirer lar du de bare stå der til plantene blir vel 5-10 cm i høyden. Da er de klar til å prikles og plantes om i andre deler av hagen. Ved å bruke denne metoden har du robuste planter som får akkurat den mengden lys og temperaturer den trenger!

For en prydbusk grønnkål er!
Stell og høsting

Det er ganske enkelt å stelle grønnkål. Men det kan komme skadedyr på planten. De mest kjente er sommerfugllarver og kålmøll. De legger egg på bladene som klekkes og blir til sultne larver. Det beste tiltak er å sjekke bladene av og til for egg og destruere disse eggene (og larver) med fingertuppene. Dropp fiberduken, grønnkålen er for fin til å dekkes til!

Les om kål-møll/sommerfugl: LES HER

Grønnkål er en plante som er svært næringskrevende og sluker til seg alt av næring som finnes i jorda. Derfor kan det være lurt å tilføre gjødsel ofte til denne planten.

Tips: Grønnkålen bør vannes regelmessig – blir den tørr vil den stoppe å vokse. Dekk gjerne jordoverflaten med gressklipp for å holde på fuktigheten.

Høsting kan du gjøre underveis gjennom hele sesongen. Plukk ett blad her og der. Så vokser det ut nye ganske fort. Planten kan stå gjennom hele vinteren – så du kan jo egentlig høste grønnkål til julemiddagen om så!

Hvordan høste egne grønnkål frø: LES HER

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: