Dyrke grønnkål

FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: APRIL-JUNI

En enkel grønnsak å dyrke hjemme siden den er så svært robust. Grønnkål er en av de få grønnsakene du kan høste året rundt. Helt utrolig deilig å ha i hagen – og glem ikke hvor utrolig sunn denne veksten er! Den er mer motstandsdyktig mot skadedyr enn andre kålslag.

Vel å merke finnes det utrolig mange ulike sorter av grønnkål – både i farger og form. Jeg liker aller best den tradisjonelle grønne med krusete blader – men det finnes også lilla sorter som er ganske så kule. Svært voksevillig og enkel å tilberede på kjøkkenet.

Dyrke grønnkål fra frø – to metoder

En metode er å forkultivere frø innendørs om våren i mars måned. Da bruker du en litt større planteskål med jord i, strø 10-20 frø utover. Etter spiring kan du prikle dem om i egne potter for senere å plante dem ut. Husk vekstlys om du sår innendørs!

Men faktisk talt er grønnkål så enkel å dyrke at du kan så den direkte utendørs når det er stabile plussgrader. Man gjør det så enkelt at du bare strør frøene utover en større potte eller i et hjørne av en pallekarm. Dekk med 1 cm jord og gi vann! Når grønnkålen spirer lar du de bare stå der til plantene blir vel 5-10 cm i høyden. Da er de klar til å prikles og plantes om i andre deler av hagen. Ved å bruke denne metoden har du robuste planter som får akkurat den mengden lys og temperaturer den trenger under oppalet!

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

For en prydbusk grønnkål er!
Stell og høsting

Det er ganske enkelt å stelle grønnkål. Men det kan komme skadedyr på planten. De mest kjente er kålsommerfugl og kålmøll. De legger egg på bladene som klekkes og blir til sultne larver. Det beste tiltak er å sjekke bladene av og til for egg og destruere disse eggene (og larver) med fingertuppene. Dropp fiberduken, grønnkålen er for fin til å dekkes til!

LES OGSÅ: Slik bekjemper du kål-møll/sommerfugl

Grønnkål er en plante som er svært næringskrevende og sluker til seg alt av næring som finnes i jorda. Derfor kan det være lurt å tilføre Gjødsel for kjøkkenhagen ofte til denne planten.

Den tåler mer tørke enn mange endre grønnsaker når den er godt etablert, men blir gul og de nederste bladene faller av om den får tørke for mye.

Tips: Grønnkålen bør vannes regelmessig – blir den tørr vil den stoppe å vokse. Dekk gjerne jordoverflaten med gressklipp for å holde på fuktigheten.

Høsting kan du gjøre underveis gjennom hele sesongen. Plukk ett blad her og der. Så vokser det ut nye ganske fort. Planten kan stå gjennom hele vinteren – så du kan jo egentlig høste grønnkål til julemiddagen om så!

LES OGSÅ: Hvordan høste egne grønnkål frø

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


4 kommentarer til “Dyrke grønnkål”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: