Dyrk blomkarse – en medisinplante

FORKULTIVERING: IKKE NØDVENDIG
DIREKTESÅ UTENDØRS: APRIL-MAI

Blomkarse er en ettårig urt som jeg elsker å dyrke som prydplante i hagen. Den farger opp kjøkkenhagen med oransje, rød eller gule blomster. Når dem først får satt fart så kan de vokse seg enormt store. Planten er ikke kravstor og dermed heller ikke avhengig av særlig næringsrik jord. Den trives hvor som helst i hagen og kan gjerne vokse mellom andre grønnsaker.

Så fra frø

Sås direkte ute på vokseplassen når det er varmt nok ute. Så enkelt som å bare strø litt frø utover jordoverflaten og dekke med 1 cm jord. Frøene spirer når de har gode nok temperaturer. Helt ærlig så gjør jeg egentlig ingenting mer med plantene da de bare spirer og vokser fint selv. Eventuelt kan du også forkultivere blomkarse innendørs i potter for å senere plante dem ut. Bruk en bred planteskål – siden du ikke trenger dype potter da blomkarse har et grunt rotsystem. Så flere frø i hver potte.

Hele planten er spiselig

I tillegg er denne veksten ypperlig til å spises: Bladene, blomstene, blomsterknoppene og nektarsporene på blomkarseblomstene kan spises rå. Perfekt i salater, som te, eller matlaging da den setter en litt skarp smak, noe liknende pepper. Tar du frø fra planten kan du male disse om til pulver og bruke det som en peppererstatning – men ikke glem å beholde noen frø til neste års avling!

Ikke bare mennesker nyter godt av blomkarse, bier/humler tiltrekkes også til hagen og med å dyrke blomkarse bidrar du også til å redde biene.

LES OGSÅ: Invester i humler og bier

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Stell

Blomkarsen trives overalt – og spesielt godt i sola. Da blir plantene gigantiske. JEg hadde en gang en plante som ble 4 meter! Gi litt gjødsel på våren, men ikke utover sommeren. For mye gjødsel gjør at planten får mye blader fremfor blomster. Det er jo blomstene hvertfall jeg vil ha!

Skadedyr

Det kan komme lus eller svarte larver på blomkarsen. Disse kan du plukke av for hånd. Enklest og raskest måte å løse problemet! Kålsommerfugl larver kalles det.

LES OGSÅ: Enkel skadedyrhåndtering

Historie og effekt

Det var i 1580 at blomkarse for første gang ble innført fra Sør-Amerika til Europa. I starten ble denne planten kun dyrket som pryd, men senere ble det påvist flere helse-effekter med plantene.

Alle delene av urten har antibiotisk virkinger i seg. Den kan først og fremst brukes som middel mot infeksjoner. Drikker du blomkarse-te øker du immunforsvarets evne å motstå bakterieinfeksjoner. Og på grunn av det høye innholdet av svovel så virker den også arrdempende på sår.

Konklusjon…..? Plant et blomkarse-frø neste år!

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: