Invester i humler og bier

2 minutter

Lag en blomsterfest i kjøkkenhagen. Skap et sted hvor humler og bier trives – da flytter dem sannsynligvis inn et eller annet sted i hagen din. Grønnsakene dine trenger dem!

Oregano, broccoli og agurkurt i blomst!

Forskere frykter at flere norske humler og bier er i ferd med å utryddes. I tillegg importerer nå store gartnerier og bønder i Norge levende insekter fra utlandet. Regjeringen har senest i 2018 lansert en landsomfattende tiltaksplan for å redde dem – fordi matproduksjonen risikerer å bli truet. Da bør vi som enkeltmennesker også reagere. Første steg du som enkeltperson kan gjøre er å starte i din egen hage eller balkong.

Blomkarse er en god bidragsyter. I tillegg er den en vakker sommerplate.

Matplanter pollineres nesten bare av bier og humler:

Jeg pleier å si; “La 5% av dine nyttevekster (grønnsaker) gå i blomst i slutten av sesongen”. I tillegg til at noe grønnsaker plutselig blir “prydplanter” så har det også en enorm effekt ovenfor de små dyra som svirrer rundt i hagen din. De gule/sorte pelsdottene trenger alle disse fargerike blomstene som dukker opp mellom grønnsakene, og hagen din trenger dem.

Når våren kommer, er de takknemlige og klar for arbeid i hagen din igjen (pollinering). Mange av dine spiselige vekster trenger pollinering. Du kan selvsagt pollinere selv med eksempelvis en liten pensel og slikt – men jeg tror det beste er når naturen får gjøre det for deg.

Purreløk i blomst
Squash må pollineres for å danne frukter
Vårløk i blomst er en magnet for humler

Annet du kan gjøre for humlene og biene:

  • Ikke sprøyt gift i hagen
  • Har du en ledig pallekarm/hjørne i kjøkkenhagen – så en blomstereng fra frø!
  • Sett opp en kasse/hotell de kan bosette seg i.
  •  Bier og humler elsker blant annet lyng, kløver, lavendel, agurkurt, roser, gressløk, timian, oregano, kornblomst, ringblomst og squash/gresskar.

Visste du at over 80 prosent av maten vi spiser, kan vi takke biene for?

Sitat: Dør biene, dør menneskene fire år senere, skal Einstein ha sagt.

3 kommentarer til “Invester i humler og bier”

  1. […] Ikke bare mennesker nyter godt av blomkarse, bier/humler tiltrekkes også til hagen og med å dyrke blomkarse bidrar du også til å redde biene. […]

  2. […] fremst blomstre vakkert for både deg og insektene. Det var dette jeg skrev om i et annet innlegg (Invester i humler og bier). For å vite når blomstene er ferdige må du sjekke om det enten er dannet frø-kapsler, eller […]

  3. […] som regel bier og humler for. Les hvordan du kan få masse av disse hjelperene i hagen din, klikk HER. Når du ser små mini-squash begynne å vokse og blomsten begynner å råtne (bli brun i fargen) […]

Legg inn en kommentar

%d