Invester i humler og bier

Lag en blomsterfest i kjøkkenhagen. Skap et sted hvor humler og bier trives – da flytter dem sannsynligvis inn et eller annet sted i hagen din. Grønnsakene dine trenger dem!

Oregano, broccoli og agurkurt i blomst!

Forskere frykter at flere norske humler og bier er i ferd med å utryddes. I tillegg importerer nå store gartnerier og bønder i Norge levende insekter fra utlandet. Regjeringen har senest i 2018 lansert en landsomfattende tiltaksplan for å redde dem – fordi matproduksjonen risikerer å bli truet. Da bør vi som enkeltmennesker også reagere. Første steg du som enkeltperson kan gjøre er å starte i din egen hage eller balkong.

Blomkarse er en god bidragsyter. I tillegg er den en vakker sommerplate.

Matplanter pollineres nesten bare av bier og humler:

Jeg pleier å si; “La 5% av dine nyttevekster (grønnsaker) gå i blomst i slutten av sesongen”. I tillegg til at noe grønnsaker plutselig blir “prydplanter” så har det også en enorm effekt ovenfor de små dyra som svirrer rundt i hagen din. De gule/sorte pelsdottene trenger alle disse fargerike blomstene som dukker opp mellom grønnsakene, og hagen din trenger dem.

Når våren kommer, er de takknemlige og klar for arbeid i hagen din igjen (pollinering). Mange av dine spiselige vekster trenger pollinering. Du kan selvsagt pollinere selv med eksempelvis en liten pensel og slikt – men jeg tror det beste er når naturen får gjøre det for deg.

Purreløk i blomst
Squash må pollineres for å danne frukter
Vårløk i blomst er en magnet for humler

Annet du kan gjøre for humlene og biene:

  • Ikke sprøyt gift i hagen
  • Har du en ledig pallekarm/hjørne i kjøkkenhagen – så en blomstereng fra frø!
  • Sett opp en kasse/hotell de kan bosette seg i.
  •  Bier og humler elsker blant annet lyng, kløver, lavendel, agurkurt, roser, gressløk, timian, oregano, kornblomst, ringblomst og squash/gresskar.

Visste du at over 80 prosent av maten vi spiser, kan vi takke biene for?

Sitat: Dør biene, dør menneskene fire år senere, skal Einstein ha sagt.

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

3 kommentarer om “Invester i humler og bier

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: