5 grunner til å ta vare på treasken fra peisen

I vintermånedene er det mange som fyrer med ved i peisen. Normalt tømmer vi ut en bøtte med aske en gang i uka. Men hvor? Hva gjør du med all den asken? For all del ikke kast i søppel! Asken er full av mineraler! Treaske er fin gjødsel i hagen. Den er rik på kalk og kalium

Det er viktig å merke seg at det kan man skal kun bruke aske fra rent treverk og ikke kjemisk behandlet tre som impregnert, beiset eller malt tre. Bruk hansker når du arbeider med treaske, da det kan være etsende og sørg for at det er helt avkjølt før du strør den rundt omkring!

1. Treaske er en utmerket jordforbedring for altfor sur jord. Bruker du aske i jorden kan du altså påvirke PH verdien. I en kjøkkenhage er det nesten ingen grønnsaker som liker sur jord. Kun blåbærbuskene….for å nevne noe. Derfor skal du ikke vær redd for å strø aske utover alle dyrkekassene dine! Den beste tiden å gjøre dette på er tidlig på våren før utplanting. Hvis du heller treasken din på jord med unge planter som allerede vokser, sørg for å skylle plantene med en vannslange etterpå, da asken kan svi de små bladene.

2. Strø asken ut over plenen. Perfekt gjødsel siden det motvirker forsuring og mosevekst.

3. Stopper de slimete sneglene fra å ødelegge grønnsakene dine ved å lage en sirkel av aske rundt plantene

4. Forebyggende mot giffelråte på tomatene dine. Når du planter kalsiumglade planter som tomater, squash, agurker og paprika; sleng en liten håndfull treaske inn i hullet før du setter planten din i jorda.

5. Har du høner i hagen så vet du at de bader i støv/sand for å rense bort skadedyr, lus og lopper. Legg aske i hønsa sitt bad, det hjelper til med å drepe skapninger som midd, lopper og lus på omtrent samme måte som kiselgur fungerer!


5 kommentarer til “5 grunner til å ta vare på treasken fra peisen”

  1. anbefalingen er velment, men preget av inkompetanse. Forskning viser ekstremt høye konsentrasjoner av svært giftige tungmetaller som kadmium, bly, zink m.m. I tre aske. Bruk i i kjøkkenhage frarådes på det sterkeste!!!

    • Vell,om du fyrer med ren skogs ved,ikke søppel iovn el innpregnerte rest tre biter plast el likn og anet så er det ikke giftige.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: