FORKULTIVERING: JAN-FEB
HØSTING: JULI-OKT
Chili er veldig gøy å dyrke og du behøver ikke ha særlig grønne fingre for å lykkes. Du behøver ikke engang å ha en hage eller terrasse. Når du har fått frem en chiliplante vil den trives godt i et lyst kjøkkenvindu. Klarer du å holde planten fri for skadedyr og sykdommer kan den leve i mange år. Chili er en utrolig populær plante over hele verden og fruktene som dannes er en fantastisk smakstilsetter i mat.
Chiliplante fra frø
Chili er som sagt en plante som er utrolig enkel å dyrke – men det krever litt tålmodighet. De bruker som regel 4-6 måneder før de setter frukter. Dersom du liker chili trenger du ikke bekymre deg for ryktene om utfordringer. Det sies at planten liker et litt varmere klima – noe du har i stuen din!
Det første du må gjøre er å bestemme deg for hvilken type chili du ønsker deg. Det finnes enormt mange ulike sorter og typer. Når du har bestemt deg så fyller du jord i en potte og legger frøene i jorden.
Visste du at det går an å overvintre en chiliplante og at de faktisk setter flere frukter når plantene er 2-3 år gamle?
LES OGSÅ: Slik overvintrer du chiliplanter

Takk for at du støtter♥
Visste du at jeg har en nettbutikk?

De aller ivrigste begynner allerede å så frø til chili allerede rett etter jul og ved nyttår. Normalt bør man så frøene fra januar-februar. Det å så planten helt i fra frø stadiet gir deg en helt unik mulighet til å følge med på plantens utvikling og i tillegg velfortjent applaus når du en dag kan høste fra den planten du sådde selv.
- Plant 3-5 frø i hver potte med fuktig jord, ca. 0,5cm under jordoverflaten.
- Bland perlite med såjord for at jorden skal bli mer porøs og gi luft til røttene slik at de gror raskere.
- Plasser pottene på et varmt sted i hjemmet, for eksempel på baderomsgulvet. Minst 20 grader bør det være før frøet spirer.
- I motsetning til andre planter trenger ikke chili så mye lys for å gro. Men så fort skuddene bryter jordoverflaten bør du gi lys med en gang og fortsette å sørge for at planten får lys resten av sin levetid. Reduser temperatur til rundt 16 grader slik at planten vokser saktere og blir mer robust.
LES OGSÅ: Slik forkultiverer du i bokhylle
- Det vil nok spire flere i samme potte. Når plantene er blitt noen 5 cm i høyden kan du dele og sette dem hver for seg i større potter. Gi vann umiddelbart etter omplanting.


Hvorfor forkultivere chili?
Det å forkultivere er ikke vanskelig – selv om det gjerne kan høres komplisert ut. Å forkultivere planter betyr så enkelt som at du sår frø i jord innendørs i god tid før du planlegger å flytte plantene ut på våren. For noen planter er det helt avgjørende at det forkultiveres innendørs i jan/feb – fordi sommeren i Norge kan være veldig kort for enkelte sorter som krever lang utviklingstid! Når det gjelder kjøkkenhage er det spesielt chili, paprika, aubergine, physalis og tomat.
LES OGSÅ: Slik forkultiverer du planter
Ferdige planter fra hagesenter
Det finnes også en annen enkel måte å dyrke chili på: å kjøpe små chiliplanter på hagesenter på våren. Disse er som regel store nok til at du bare kan plassere dem i kjøkkenvindu og fokusere på å stelle planten.
Stell av chiliplanter
- Gi plantene gjødsel regelmessig. For eksempel litt Gjødsel for kjøkkenhagen.
- Vanne planten av og til. Stikk en finger i jorda og føl deg frem om den er tørr og trenger påfyll av vann eller ikke.
- Sørg for at du sjekker bladene av og til for skadedyr. Plutselig kan det dukke opp lus. Disse fjerner du enkelt ved å skylle planten i dusjen eller at du bruker fingrene og knuser lusa flate på bladene.
- Du kan sette planta ut i drivhuset eller en varm solvegg om sommeren hvis du ønsker det.

Epsomsalt gir plantene “superkrefter”
Epsomsalt er tillatt i økologisk dyrking og er et viktig mineral for plantene. I motsetning til andre næringer kan man ikke overdosere med epsomsalt. Du kan bruke saltet til alle typer vekster: men spesielt chili, paprika og tomater er ekstra glad i dette.
Epsomsalt er ikke i seg selv gjødsel til planten, men hjelper planter med å ta opp næringen i jorda bedre. Røttene til plantene tar lettere opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.

Fordelene til epsomsalt:
- Gjør at plantene tar opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.
- Dryss litt epomsalt rundt i jorden når du sår. Det gir bedre spiring og sterkere småplanter.
- Gir generelt kraftigere og større planter om du strør litt epsomsalt rundt i jorda regelmessig
Du kan bestille epsomsalt HER
(Artikkelen inneholder produktplassering)