Dyrke chili

FORKULTIVERING: JAN-FEB

HØSTING: JULI-OKT

Chili er veldig gøy å dyrke og du behøver ikke ha særlig grønne fingre for å lykkes. Du behøver ikke engang å ha en hage eller terrasse. Når du har fått frem en chiliplante vil den trives godt i et lyst kjøkkenvindu. Klarer du å holde planten fri for skadedyr og sykdommer kan den leve i mange år. Chili er en utrolig populær plante over hele verden og fruktene som dannes er en fantastisk smakstilsetter i mat.

Chiliplante fra frø

Chili er som sagt en plante som er utrolig enkel å dyrke. Dersom du liker chili trenger du ikke bekymre deg for ryktene om utfordringer. Det sies at planten liker et litt varmere klima – noe du har i stuen din!

Få tak i billige chilifrø: HER

Det første du må gjøre er å bestemme deg for hvilken type chili du ønsker deg. Det finnes enormt mange ulike sorter og typer. Når du har bestemt deg så fyller du jord i en potte og legger frøene i jorden.

De aller ivrigste begynner allerede å så frø til chili allerede rett etter jul og ved nyttår. Normalt sår man frø fra januar-februar. Det å så planten helt i fra frø gir deg en helt unik mulighet til å følge med på plantens utvikling og i tillegg velfortjent applaus når du en dag kan høste fra den planten du sådde selv.

  • Plant 3-5 frø i hver potte med fuktig jord, ca. 0,5cm under jordoverflaten.
  • Plasser pottene på et varmt sted i hjemmet, for eksempel på baderomsgulvet.
  • I motsetning til andre planter trenger ikke chili så mye lys for å gro. Men så fort skuddene bryter jordoverflaten bør du gi lys med en gang og fortsette å sørge for at planten får lys resten av sin levetid.
  • Det vil nok spire flere i samme potte. Når plantene er blitt noen 5 cm i høyden kan du dele og plante dem i større potter. En i hver potte. Gi vann umiddelbart etter omplanting.
Ferdige planter fra hagesenter

Det finnes også en enklere måte : å kjøpe små chiliplanter på hagesenter på våren. Disse er som regel store nok til at du bare kan plassere dem i kjøkkenvindu og fokusere på å stelle planten.

Stell av chiliplanter
  • Vanne planten av og til. Stikk en finger i jorda og føl deg frem om den er tørr og trenger påfyll av vann eller ikke.
  • Sørg for at du sjekker bladene av og til for skadedyr. Plutselig kan det dukke opp lus. Disse fjerner du enkelt ved å skylle planten i dusjen eller at du bruker fingrene og knuser lusa flate på bladene.
  • Du kan sette planta ut i drivhuset eller en varm solvegg om sommeren hvis du ønsker det

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: