Forkultivering

Slik gjør du – alt du trenger å vite

Det å forkultivere er ikke vanskelig – selv om det gjerne kan høres komplisert ut. Å forkultivere planter betyr så enkelt som at du sår frø i jord innendørs i god tid før du planlegger å flytte plantene ut på våren. For noen planter er det helt avgjørende at det forkultiveres innendørs i jan/feb – fordi sommeren i Norge kan være veldig kort for enkelte sorter som krever lang utviklingstid! Når det gjelder kjøkkenhage er det spesielt chili, paprika, aubergine, physalis og tomat.

TIPS: Et viktig tips er å lese på frøposen når det er anbefalt å så hvert enkelt frø. Det gir deg mye god informasjon

Hva trenger du?

Jord, frø, små potter, såjord (næringsfattig) og vann. Grunnen til at man bruker næringsfattig jord ved frøsåing handler om at frøene har inni seg det de trenger av næring for å spire og titte opp fra jorda. For mye næring under spiring kan gjøre at de bittesmå plantene kan bli svidd av gjødslet.

Mange gode tips i videoen
Slik gjør du det:

Fyll jord i minidrivhus eller små potter, legg nedi frøene i dybde som anvist på frøpakken. Som regel pleier jeg å bare dytte enden av en teskje i jorda og hive oppi et par frø. Det går som regel greit. Vanne godt og pass på at jorden ikke tørker ut før spiring.

Slik forkultiveres chili, paprika og tomat på 1-2-3:
  1. Frøene trenger varme for å spire (20-25 grader). Når du sår frø i jord kan du plassere de små pottene/minidrivhus på baderomsgulvet. Verken chili, paprika eller tomat trenger lys for å spire. Derfor kan de stå mørkt. Men pass på: med en gang spirene titter opp av jorda må plantene få lys!
  2. Lys er helt essensielt for å lykkes med forkultivering. I januar/februar er det dessverre ikke nok lys i vinduskarmen – dagene er korte og nettene er lange. Derfor må du ha lys til plantene som henger rett over dem. Det nytter ikke med lys som henger en halv meter over plantene. En grei huskeregel er maks 15-20 cm over plantene. Ettersom plantene vokser kan du heller justere lyset høyere opp. Lyset bør stå på minimum 14 timer døgnet.
  3. Når frøene spirer er det også viktig å sette plantene svalere med en gang. Finn et kjøligere rom (15-18 grader er optimalt). Da vokser plantene saktere – og det er bra, fordi da blir de robuste og kraftige.
Perfekte planter!
Etter et par uker trenger du omplanting og prikling

Når de små plantene er blitt rundt 5-10 cm i høyden er de store nok til å håndteres. Da er det på tide å plante dem i mer næringsrik jord (vanlig billig plantejord inneholder alt du trenger). Har du sådd flere frø i samme potter må de prikles om (skilles fra hverandre) og få hver sin egen potte.

Unngå nybegynnertabben!

Får plantene for lite lys eller for varme temperaturer vil de bli lange, tynne stilker som også er veldig svake. De kan jo selvsagt reddes ved at du planter dem over i nye potter dypere slik at kun øverste bladverk stikker opp fra jorda. Tomater spesielt liker dette godt, de danner nemlig røtter ut fra stilken som begraves under jorda.

Stakkars planter (nærmest) som har fått for lite lys

TIPS: Alle tomat, chili og paprikaplanter bør ikke settes ut i drivhus eller hage før det er stabilt over 10 plussgrader døgnet rundt.

Epsomsalt gir plantene “superkrefter”

Epsomsalt er tillatt i økologisk dyrking og er et viktig mineral for plantene. I motsetning til andre næringer kan man ikke overdosere med epsomsalt. Du kan bruke saltet til alle typer vekster: men spesielt chili, paprika og tomater er ekstra glad i dette.

Epsomsalt er ikke i seg selv gjødsel til planten, men hjelper planter med å ta opp næringen i jorda bedre. Røttene til plantene tar lettere opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.

Fordelene til epsomsalt:

  • Gjør at plantene tar opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.
  • Dryss litt epomsalt rundt i jorden når du sår. Det gir bedre spiring og sterkere småplanter.
  • Gir generelt kraftigere og større planter om du strør litt epsomsalt rundt i jorda regelmessig

Du kan bestille epsomsalt HER

Vil du lære mer?

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

2 kommentarer om “

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: