FORKULTIVERING: APRIL
UTPLANTING: IKKE FARE FOR NATTEFROST

Kål er supergrønnsaker. De inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter. Å dyrke kål er utrolig gøy, siden det gir deg så mye mat. Sorter av grønnkål, savoykål, kinakål, spisskål og svartkål er de aller enkleste å dyrke. De krever heller ikke særlig næring. Kålvekster har litt ulike krav til jordsmonn og omsorg. I det norske klima kan alle dyrke kål med et godt resultat.
Så kinakål fra frø
Kinakålen liker ikke lange sommerdager. Derfor er det best å så denne tidlig på våren og høste før sommeren – eller så disse fra frø i slutten av juli. For lange dager gjør at kinakålen går i blomst, istedenfor å bli et stort hode.
Forkultiver kål innendørs i små potter – det gjør alltid jeg. Fyll potter med jord og legg ett og ett frø i hver lille potte. Dekk jorda med vermiculite for å holde på fuktigheten og unngå muggdannelse oppå jordoverflaten. Følg frøposens anvisninger når det kommer til sådybde og avstand.
Optimal spiretemperatur for kålvekster er 20-28 grader, og de bruker rundt fire til ti døgn på å spire. Fordelen med forkultivering er at plantene kan enklere beskytte seg mot skadedyr som liker små kålplanter. Etter at de spirer kan du redusere temperaturen til rundt 16 grader.
Husk også å sørge for nok belysning (vekstlys) under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.
LES OGSÅ: Så frø i en bokhylle
Takk for at du støtter♥
Visste du at jeg har en nettbutikk?

Utplanting og stell
Plant ut de små plantene når det er varmt nok i været og ikke lenger er fare for frost.
De fleste kålplanter liker jord som inneholder nitrogen. Dette kan du tilføre ved bruk av hønsegjødsel eller Gjødsel for kjøkkenhagen. Du kan også bruke gressklipp som jorddekke, dette tilfører også nitrogen, samtidig som du holder på fuktigheten til jorda og hindrer ugressets vekst. Vanning er enda viktigere, da omsetting av næringsstoffer stopper opp når det blir for tørt.
Beskytt plantene mot skadedyr
Alle typer kål er dessverre godt likt av skadedyr. Mange anbefaler bruk av fiberduk for å holde unna de verste skadedyr, men da må det være helt tett og duken må ikke berøre bladene på kålen. Kålsommerfuglen kan for eksempel legge egg gjennom duken om den ligger inntil bladene.
Kålsommerfugl: Legger egg på kålplantens blader. Når eggene klekker kommer det frem sultne larver som spiser godt av avlingen. Tiltak: Plukk vekk eggene og eventuelle larver for hånd. Avliv dem.
Kålfluer: Legger egg nederst på plantes stilk, nærmere røttene. Disse blir også små larver som spiser røttene til kålplanter. Tiltak: Unngå kålfluer ved å dekke rundt plantens stilk med gressklipp.
Snegler: Klipp dem med saks når du ser dem. Rett og slett en rask og human avlivning. Da holder de kontrollen på dem.
Høsting:
Kinakål er klart til å høstes 8 uker etter utplanting. Da har buketten blitt stram og tett. Går planten i blomstring er den overmoden eller utsatt for ujevn vanning/temp. Selv om planten blomstrer, er den fullt spiselig!
Lykke til med dyrkingen!
(Artikkelen inneholder produktplassering)