Dyrke tomater

FORKULTIVERING: JAN-MARS

UTPLANTING: APRIL

Det å være så heldig å kunne høste egendyrkede tomater fra hagen er en fantastisk luksus. Å dyrke tomater er nesten blitt en standard for de fleste med kjøkkenhage – så populært. Tomater kan dyrkes inne, på balkongen eller utendørs i hagen.

Det finnes utrolig mange ulike typer, farger, størrelser og sorter av tomater. Noen liker de vanlige runde rød. Mens andre tygger på cherry tomatene som snacks. Men visste du at det finnes lilla, grønn og gule tomater? Både store og små.

STORT OG RIKT UTVALG TOMATER: HER

Først må du bestemme deg for om du skal så fra frø eller kjøpe ferdige planter
  • De aller ivrigste begynner allerede å så frø til tomater allerede rett etter jul og ved nyåret. Uavhengig om du er ivrig eller ikke så bør du faktisk få tomatfrø i jord tidlig på året for at det skal kunne bli modne tomater før høsten. Normalt sår man tomat fra januar-mars. Det å dyrke planten helt fra frø gir deg en unik mulighet til å følge med på plantens utvikling og i tillegg få en velfortjent applaus for tålmodigheten.
  • Det finnes også en enklere måte : å kjøpe små tomatplanter på hagesenter i april/mai. Disse kommer som regel i små potter, så her må du ompotte dem i beholdere som rommer mer jord.
Hvilken sort og type?

Busk, cherry, biff, normal, gul, grønn, rød, lilla, høye eller lave planter? Velg deg ut noen typer tomater du ønsker fra frøhylla i butikken. Deretter må du lese på baksiden av frøposen om disse plantene blir høye eller lave osv.

Velger du for eksempel busktomat så blir disse kun 30-40cm høye og holder seg som små busker. Disse trives fint i en potte på balkong, vinduskarmen på kjøkken eller i en ampel.

I drivhus og utendørs trives de høye sortene best. Noen tomatplanter kan bli flere meter høye. Det er derfor viktig å vite at disse må bindes opp ved bruk av tau eller pinne for at de skal stå fint oppreist.

Hvordan så tomatplanter fra frø?
  • Etter å ha valgt ut tomatsort bør du få frøene i jord innendørs en gang mellom januar-mars. Bruk små potter i første omgang og 2-3 frø i hver potte.

Fyll pottene med såjord, trykk frøene en cm ned i jorda og vanne forsiktig med en sprayflaske.

Så må du bare vente til de spirer…..
  • Sett pottene på et varmt sted (for eksempel baderomsgulvet) i for eksempel et minidrivhus eller dekk med plastfolie for å holde såingen fuktig. Sørg også for at stedet er lyst.
  • Når frøene spirer kan du fjerne plastfolien/minidrivhuset og flytte de til et sted med normal romtemperatur. Men det trengs fortsatt mye lys. Benytt gjerne vekstlys eller annen belysning. Tidlig på året er det for lite lys i vinduskarmen. Får plantene for lite lys vil de strekke seg noe enormt etter behovet for lys og da ender du opp med små spinkle stilker som ikke tåler noe.

Utstyr som minidrivhus, potter, gjødsel og mer finner du her

Hva skjer videre?
  • Når plantene utvikler flere ordentlige tomatblader kan du ompotte dem i større potter. Ved omplanting setter du plantene litt dypt slik at kun bladene stikker opp over jordoverflaten. Da vil det danne seg røtter på stilken. Noe som resulterer i en sterkere og mer robust plante. Derfor er det til fordel om du bruker potter med litt dybde. En tom melkekartong er billig og fin å bruke bunnen av.
  • Så lar du de bare være en stund. Men husk mye lys! Vann dem regelmessig og vent en del uker før du kan plante dem ut i drivhus eller hvor du skal ha dem. De bør være ca. 30-40 cm høye ved utplanting. Når plantene nærmer seg halvparten av den høyden kan du begynne å gi gjødsel. Vann regelmessig.
  • Utplantingen bør ikke skje før du kan garantere oppvarmet drivhus eller utendørs temperaturer som ikke går under 10 grader.
  • Planlegger du å sette plantene et solrikt sted kan du risikere at de blir solbrent fordi de ikke er tilvendt det sterke lyset. Derfor bør du herde dem på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang.
  • Etter herdig settes den i full sol og et lunt sted med lite vind. Mye sol gir raskere modne/gode tomater.

TIPS FOR Å FÅ MEST MULIG TOMATER:
1. Rist på planten

Tomatplanter er egentlig selvpollinerende. Det betyr at det dannes tomater fra blomstene uten at du egentlig trenger å gjøre noe som helst. Men et lurt tips, er å riste (gjerne med hånden) på stengelen når det har dannet seg blomster. Gjør dette hver gang du er i drivhuset. Da hjelper du til med bestøvningen, og du får en rikere avling.

Se video fra min Instagram post under:

2. Knip tyvene:

Det første året jeg dyrket tomater fikk jeg en svær plante, men kun 10 tomater. Årsak? Da en i familien kom på besøk oppdaget han umiddelbart feilen: «tyver overalt» sa han…. Fjern tyvene, det gjør underverker! Årsaken til at vi fjerner «tyver» er fordi disse stjeler energi fra planten og fokuset blir masse bladverk istedenfor en god avling med tomater.

NB! Busktomater skal som regel ikke tyves. Det står som bakpå alle frøpakkene om planten skal tyves eller ikke.

TIPS: En tyv kan faktisk settes i jorden så slår den røtter om du vanner godt. Da har du plutselig enda en ny tomatplante!
Riv forsiktig av hele tyven
3. Masse vann, gjødsel og litt stell

Tomatplanter er rett og slett som noen primadonnaer som virkelig trenger stell og tid. Plukk av dårlige blader, fjern rusk og gi dem mye gjødsel og vann. Jeg pleier å gi dem hønsegjødsel en gang i uken. Enkelt, greit og dermed alltid god avling på tomatene.

Sørg for at du vanner regelmessig og jevnt gjennom hele sesongen. Ujevn vanning kan svekke planten.

4. Epsomsalt:

Et annet skjult triks er epsomsalt! Blir bladene på tomatplantene dine lysere i fargen eller litt gule? Ta en t-skje med epsomsalt og strø utover jorden rundt plantestilken. Vann godt med vannkanne. I tillegg øker det rotproduksjon og planten blir totalt sett mye sterkere – superkrefter! Eventuelt kan man blande en t-skje epsomsalt med en liter vann og spraye direkte på bladene. Dette pleier jeg gjøre 2 ganger i løpet av sesongen og resultatene er fantastiske!

Mer informasjon om epsomsalt: LES HER

5. Ta stiklinger av egen plante:

Klipp av tyvene og sett dem i et glass vann i kjøkkenvindu en ukes tid. Da har det dannet seg røtter og dermed kan du plante denne i jord eller potte. Helt ny og gratis tomatplante. Naturen er fantastisk….

Lykke til med tomatdyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: