Dyrke rosenkål

FORKULTIVERING: MARS

UTPLANTING: APRIL-MAI

Kål er supergrønnsaker. De inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter. Å dyrke kål er utrolig gøy, siden det gir deg så mye mat. Sorter av grønnkål, savoykål, kinakål, spisskål og svartkål er de aller enkleste å dyrke. De krever heller ikke særlig næring. Kålvekster har litt ulike krav til jordsmonn og omsorg. I det norske klima kan alle dyrke kål med et godt resultat.

Å dyrke egen rosenkål gir deg små velsmakende hoder som er helt perfekte til julemiddagen. Planten kan stå hele vinteren og de er faktisk best etter et par frostnetter. Men denne grønnsaken smaker godt året rundt til vilt kjøtt, kalkun og fisk. Den er særlig rik på vitamin C, kalium og fiber.

Så kål fra frø

Forkultiver kål innendørs i små potter – det gjør alltid jeg. Fyll potter med jord og legg ett og ett frø i hver lille potte. Dekk jorda med vermiculite for å holde på fuktigheten og unngå muggdannelse oppå jordoverflaten. Følg frøposens anvisninger når det kommer til sådybde og avstand.

Optimal spiretemperatur for kålvekster er 20-28 grader, og de bruker rundt fire til ti døgn på å spire. Fordelen med forkultivering er at plantene kan enklere beskytte seg mot skadedyr ute i hagen som liker små kålplanter. Etter at de spirer kan du redusere temperaturen til ca. 16 grader.

Etter at de første spirene titter frem kan det være til fordel å plassere dem et kjøligere sted hvor det er ca 16 grader. Husk også å sørge for nok belysning (vekstlys) under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.

LES OGSÅ: Så frø i en bokhylle

Etterhvert som kålplantene vokser vil de få noen varige blad. Når plantene er 15 cm i høyden er det passende å plante dem ut.

Perfekt størrelse for utplanting
Utplanting og stell

Plant ut de små plantene når det er varmt nok i været og ikke lenger er fare for frost. April og mai måned er perfekt for utplanting.

De fleste kålplanter liker jord som inneholder nitrogen. Dette kan du tilføre ved bruk av hønsegjødsel – altså ekskrementer. Men du kan også bruke gressklipp som jorddekke, dette tilfører også nitrogen, samtidig som du holder på fuktigheten til jorda og hindrer ugressets vekst. Vanning er enda viktigere, da omsetting av næringsstoffer stopper opp når det blir for tørt.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?


TIPS: En måned før høsting bør du klippe toppen av planten. Da konsentrerer planten seg bedre om å danne solide rosenkål oppover stammen.
 

Beskytt plantene mot skadedyr

Alle typer kål er dessverre godt likt av skadedyr. Mange anbefaler bruk av fiberduk for å holde unna de verste skadedyr, men da må det være helt tett og duken må ikke berøre bladene på kålen. Kålsommerfuglen kan for eksempel legge egg gjennom duken om den ligger inntil bladene.

Kålsommerfugl: Legger egg på kålplantens blader. Når eggene klekker kommer det frem sultne larver som spiser godt av avlingen. Tiltak: Plukk vekk eggene og eventuelle larver for hånd. Avliv dem.

Kålfluer: Legger egg nederst på plantes stilk, nærmere røttene. Disse blir også små larver som spiser røttene til kålplanter. Tiltak: Unngå kålfluer ved å dekke rundt plantens stilk med gressklipp.

Snegler: Klipp dem med saks når du ser dem. Rett og slett en rask og human avlivning. Da holder de kontrollen på dem.

Høsting:

Rosenkål tar lengre tid enn andre kål å dyrke, men den gir en delikatesse av smaksopplevelse i retur. Det tar ca. 4-5 måneder fra utplanting til høsting.. Rosenkål er glad i næringsrik og levende jord. Det finnes ulike sorter, farger og typer av rosenkål. Både grønne og lilla farger.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

En tanke om “Dyrke rosenkål

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: