Dyrke rosenkål

FORKULTIVERING: MARS

UTPLANTING: APRIL-MAI

Kål er supergrønnsaker. De inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter. Å dyrke kål er utrolig gøy, siden det gir deg så mye mat. Sorter av grønnkål, savoykål, kinakål, spisskål og svartkål er de aller enkleste å dyrke. De krever heller ikke særlig næring. Kålvekster har litt ulike krav til jordsmonn og omsorg. I det norske klima kan alle dyrke kål med et godt resultat.

Å dyrke egen rosenkål gir deg små velsmakende hoder som er helt perfekte til julemiddagen. Planten kan stå hele vinteren og de er faktisk best etter et par frostnetter. Men denne grønnsaken smaker godt året rundt til vilt kjøtt, kalkun og fisk. Den er særlig rik på vitamin C, kalium og fiber.

Så rosenkål fra frø

Forkultiver rosenkål innendørs i mars. Optimal spiretemperatur for kålvekster er 20-28 grader, og de bruker rundt fire til ti døgn på å spire. Fordelen med forkultivering er at plantene kan enklere beskytte seg mot skadedyr som liker små kålplanter. Etter at spiring kan du redusere temperaturen til 17-20 grader. Følg frøposens anvisninger når det kommer til sådybde og avstand.

Bestill billige frø på www.billigfro.no

Perfekt størrelse for utplanting
Utplanting og stell

Plant ut de små plantene når det er varmt nok i været og ikke lenger er fare for frost. April og mai måned er perfekt for utplanting.

De fleste kålplanter liker jord som inneholder nitrogen. Dette kan du tilføre ved bruk av hønsegjødsel – altså ekskrementer. Men du kan også bruke gressklipp som jorddekke, dette tilfører også nitrogen, samtidig som du holder på fuktigheten til jorda og hindrer ugressets vekst. Vanning er enda viktigere, da omsetting av næringsstoffer stopper opp når det blir for tørt.

Bestill gjødsel: Klikk her

TIPS: En måned før høsting bør du fjerne toppen av planten. Da konsentrerer planten seg bedre om å danne solide rosenkål oppover stammen.

 

Beskytt plantene mot skadedyr

Alle typer kål er dessverre godt likt av skadedyr. Mange anbefaler bruk av fiberduk for å holde unna de verste skadedyr, men da må det være helt tett og duken må ikke berøre bladene på kålen. Kålsommerfuglen kan for eksempel legge egg gjennom duken om den ligger inntil bladene.

Kålsommerfugl: Legger egg på kålplantens blader. Når eggene klekker kommer det frem sultne larver som spiser godt av avlingen. Tiltak: Plukk vekk eggene og eventuelle larver for hånd. Avliv dem.

Kålfluer: Legger egg nederst på plantes stilk, nærmere røttene. Disse blir også små larver som spiser røttene til kålplanter. Tiltak: Unngå kålfluer ved å dekke rundt plantens stilk med gressklipp.

Snegler: Klipp dem med saks når du ser dem. Rett og slett en rask og human avlivning. Da holder de kontrollen på dem.

Høsting:

Rosenkål tar lengre tid enn andre kål å dyrke, men den gir en delikatesse av smaksopplevelse i retur. Det tar ca. 4-5 måneder fra utplanting til høsting.. Rosenkål er glad i næringsrik og levende jord. Det finnes ulike sorter, farger og typer av rosenkål. Både grønne og lilla farger.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: