Dyrke knutekål

FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: IKKE FARE FOR NATTEFROST

Kål er supergrønnsaker. De inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter. Å dyrke kål er utrolig gøy, siden det gir deg så mye mat. Sorter av grønnkål, savoykål, kinakål, spisskål og svartkål er de aller enkleste å dyrke. De krever heller ikke særlig næring. Kålvekster har litt ulike krav til jordsmonn og omsorg. I det norske klima kan alle dyrke kål med et godt resultat.

Så knutekål fra frø

Knutekålen er en særegen type kål. Fordi vi spiser faktisk stammen på planten. Planten vokser fort og blir raskt høsteklar.

Forkultiver kål innendørs i små potter – det gjør alltid jeg. Fyll potter med jord og legg ett og ett frø i hver lille potte. Dekk jorda med vermiculite for å holde på fuktigheten og unngå muggdannelse oppå jordoverflaten. Følg frøposens anvisninger når det kommer til sådybde og avstand.

Optimal spiretemperatur for kålvekster er 20-28 grader, og de bruker rundt fire til ti døgn på å spire. Fordelen med forkultivering er at plantene kan enklere beskytte seg mot skadedyr ute i hagen som liker små kålplanter. Etter at de spirer kan du redusere temperaturen til ca. 16 grader.

Husk også å sørge for nok belysning (vekstlys) under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.

LES OGSÅ: Så frø i en bokhylle

Utplanting og stell

Plant ut de små plantene når det er varmt nok i været og ikke lenger er fare for frost.

De fleste kålplanter liker jord som inneholder nitrogen. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Dette kan du tilføre ved bruk av hønsegjødsel eller Gjødsel for kjøkkenhagen. Du kan også bruke gressklipp som jorddekke, dette tilfører også nitrogen, samtidig som du holder på fuktigheten til jorda og hindrer ugressets vekst. Vanning er enda viktigere, da omsetting av næringsstoffer til planten stopper opp når det blir for tørt.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Beskytt plantene mot skadedyr

Alle typer kål er dessverre godt likt av skadedyr. Mange anbefaler bruk av fiberduk for å holde unna de verste skadedyr, men da må det være helt tett og duken må ikke berøre bladene på kålen. Kålsommerfuglen kan for eksempel legge egg gjennom duken om den ligger inntil bladene.

Kålsommerfugl: Legger egg på kålplantens blader. Når eggene klekker kommer det frem sultne larver som spiser godt av avlingen. Tiltak: Plukk vekk eggene og eventuelle larver for hånd. Avliv dem.

Kålfluer: Legger egg nederst på plantes stilk, nærmere røttene. Disse blir også små larver som spiser røttene til kålplanter. Tiltak: Unngå kålfluer ved å dekke rundt plantens stilk med gressklipp.

Snegler: Klipp dem med saks når du ser dem. Rett og slett en rask og human avlivning. Da holder de kontrollen på dem.

Høsting:

Knutekål er klart til å høstes ca 3 måneder etter såing.

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: