Dyrke brokkoli

2 minutter
FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: APRIL-JUNI

Brokkoli kan dyrkes over hele landet. Planten krever en god del næring og gjødsel for at du skal lykkes. Planten liker seg i sol til halvskygge og i luftig porøs jord.

Så brokkoli fra frø

Forkultiveres innendørs i små potter eller pluggbrett i mars måned. Sett ett par brokkolifrø i hver plugg. Dekk jorda med vermiculite for å unngå muggdannelse og holde godt på fuktigheten. Spiretemperaturen er optimal ved 20 grader. Etter at de første spirene titter frem kan det være til fordel å plassere dem et kjøligere sted hvor det er mellom 10-16 grader. Husk også å sørge for nok belysning (vekstlys) under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.

LES OGSÅ: Forkultivering i bokhylle

Etterhvert som brokkolien vokser vil de få noen varige blad. Når plantene er 15 cm i høyden er det passende å plante dem ut. Pass på å ikke plante ut før det er fare for nattefrost. Blir brokkoli plantene utsatt for store temperatursvingninger eller frost vil de gå i stokk (blomstre) og ikke bli noen brokkoli bukett.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Plante ut og stell

Først bør du tilvenne dem utendørslivet på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang.

Ved utplanting kan det være lurt å ha litt avstand mellom plantene, ca. 25 cm mellomrom.

Sørg for at den får vann og gjødsel regelmessig. Gressklipp som jorddekke holder på fuktigheten i jorda. Det tar ca. 2 måneder fra utplanting til høsteklar brokkoli.

Høste brokkoli

Her i hagen høster jeg brokkoli fra juli og hele høsten. Viktig å høste buketten før den begynner å blomstre gult. Brokkoli buketten skjærer du enkelt av med plantesaks. La planten stå igjen i jorda, fordi da vil den skyte ut mange deilige brokkoliskudd oppover stilken. Sånn type brokkolini. Disse er perfekt i matlaging!

Sideskudd som skyter seg ut etter at hoved buketten er høstet

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

4 kommentarer til “Dyrke brokkoli”

 1. Carine Bjerke avatar
  Carine Bjerke

  Hvor mye av brokkoliplanten kan brukes? Kan jeg bruke de tykke stilkene feks?

  1. Spiselighage avatar

   alt kan brukes 😄

 2. Birgit Hassel Larsen avatar
  Birgit Hassel Larsen

  Brokkolien min blomstrer før det blir skikkelig størrelse på buketten. Hva gjør jeg feil?

 3. Harald avatar
  Harald

  Brokkolibladene blir spist opp av larver, salaten også. Hva kan jeg gjøre med det ?

Legg inn en kommentar

%d