Dyrke kål

Kål er supergrønnsaker. De inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter. Å dyrke kål er utrolig gøy, siden det gir deg så mye mat. Sorter av grønnkål, savoykål, kinakål, spisskål og svartkål er de aller enkleste å dyrke. De krever heller ikke særlig næring. Kålvekster har litt ulike krav til jordsmonn og omsorg. I det norske klima kan alle dyrke kål med et godt resultat.

Så kål fra frø

Forkultiver kål innendørs. Optimal spiretemperatur for kålvekster er 20-25 grader, og de bruker rundt fire til ti døgn på å spire. Fordelen med forkultivering er at plantene kan enklere beskytte seg mot skadedyr som liker små kålplanter – pluss du får en tyvstart på sesongen! Følg frøposens anvisninger når det kommer til sådybde og avstand.

Etter at de første spirene titter frem kan det være til fordel å plassere dem et kjøligere sted hvor det er mellom 10-15 grader. Husk også å sørge for nok belysning (vekstlys) under perioden innendørs. Da blir det tykke og kompakte planter. Mangel på lys og høye temperaturer medfører at plantene kan bli noen tynne og svake stilker.

Etterhvert som kålplantene vokser vil de få noen varige blad. Når plantene er 15 cm i høyden er det passende å plante dem ut.

Utplanting og stell

Plant ut de små plantene når det er varmt nok i været og ikke lenger er fare for frost.

De fleste kålplanter liker jord som inneholder nitrogen. Dette kan du tilføre ved bruk av økologisk hønsegjødsel – altså ekskrementer. Dette kan kjøpes hos ditt lokale hagesenter i pellets form. Men du kan også bruke gressklipp som jorddekke, dette tilfører også nitrogen, samtidig som du holder på fuktigheten til jorda og hindrer ugressets vekst. Vanning er enda viktigere, da omsetting av næringsstoffer stopper opp når det blir for tørt.

Beskytt plantene mot skadedyr

Alle typer kål er dessverre godt likt av skadedyr. Mange anbefaler bruk av fiberduk for å holde unna de verste skadedyr, men da må det være helt tett og duken må ikke berøre bladene på kålen. Kålsommerfuglen kan for eksempel legge egg gjennom duken om den ligger inntil bladene.

Kålsommerfugl: Legger egg på kålplantens blader. Når eggene klekker kommer det frem sultne larver som spiser godt av avlingen. Tiltak: Plukk vekk eggene og eventuelle larver for hånd. Avliv dem.

Kålfluer: Legger egg nederst på plantes stilk, nærmere røttene. Disse blir også små larver som spiser røttene til kålplanter. Tiltak: Unngå kålfluer ved å dekke rundt plantens stilk med gressklipp.

Snegler: Klipp dem med saks når du ser dem. Rett og slett en rask og human avlivning. Da holder de kontrollen på dem.

Høsting:

Kål er klart til å høstes 8 uker etter utplanting. Tradisjonelle kålplanter utvikler seg fort og har som regel en kort stilk. Vokser så raskt at de kan dyrkes i flere omganger i løpet av sommeren.

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

2 kommentarer om “Dyrke kål

  1. Hei! Hvordan man vanne dem mengde av vann per plant og hvor ofte. Har hørt at dem trenger mye vann

    1. Hei Ugne, kål trenger regelmessig og jevn vanning. Gjør det gjerne til en rutine å vanne annenhver dag (om det ikke regner). Tørker kålen opp, stanser også veksten inntaket av næringsstoffer i jorda. God påske!

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: