Dyrke ulike typer kålvekster

2 minutter

Kål er kål – bokstavelig talt! Dette er virkelig fantastiske planter som blir så vakre og pryder kjøkkenhagen gjennom hele sesongen. Det finnes utrolig mange ulike kålsorter å dyrke og i mine øyne er de alle et lite kunstverk! I det norske klima kan alle dyrke kål med et godt resultat.

Litt om kål

Kål er supergrønnsaker. De inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter. Å dyrke kål er utrolig gøy, siden det gir deg så mye mat. Sorter av grønnkål, savoykål, kinakål, spisskål og svartkål er de aller enkleste å dyrke. De krever heller ikke særlig næring. Kålvekster har litt ulike krav til jordsmonn og omsorg.

Dyrke kål

De fleste kålplanter liker jord som inneholder nitrogen. Dette kan du tilføre ved bruk av økologisk hønsegjødsel – altså ekskrementer. Dette kan kjøper hos oss. Men du kan også bruke gressklipp som jorddekke, dette tilfører også nitrogen, samtidig som du holder på fuktigheten til jorda og hindrer ugressets vekst.

Så fra frø

Forkultiver kål innendørs i små potter på våren for så å plante de små plantene ut når det er varmt nok til det. Følg gjerne frøposens anvisninger, disse er ganske korrekte.

Grønnkål er min absolutt favoritt. De gir utrolige mengder med mat og kan stå gjennom hele vinteren. De blir faktisk enda bedre på smak etter å vært utsatt for frost.

Beskytt plantene mot skadedyr

Kål er dessverre godt likt av skadedyr. Alt ifra lopper, kålsommerfuglen, kålfluer og snegler er å finne i Norge. Mange anbefaler bruk av fiberduk for å holde unna de verste skadedyr, men da må det være helt tett og duken må ikke berøre bladene på kålen. Kålsommerfuglen kan for eksempel legge egg gjennom duken om den ligger inntil bladene.

Kålsommerfugl: Legger egg på kålplantens blader. Når eggene klekker kommer det frem sultne larver som spiser godt av avlingen. Tiltak: Plukk vekk eggene og eventuelle larver for hånd. Avliv dem.

Kålfluer: Legger egg nederst på plantes stilk, nærmere røttene. Disse blir også små larver som spiser røttene til kålplanter. Tiltak: Unngå kålfluer ved å dekke rundt plantens stilk med gressklipp.

Snegler: Klipp dem med plantesaks når du ser dem. Da holder de kontrollen på dem. Du kan lese mer HER.

Prøv å se til plantene daglig – det vil si å vende på bladene for å se etter skadedyr og gjøre tiltak deretter.

Ved å forkultivere kålplantene har de allerede fått et godt forsprang og de klarer som regel å vokse ifra skadedyrene.

2 kommentarer til “Dyrke ulike typer kålvekster”

  1. Rebecca A. Torkildsen avatar

    Et godt tips som jeg har brukt og som jeg fikk av en dyktig gartner;

    Bland vann, organisk grønnsåpe og litt salmiakk i en flaske, og spray nøye alt i hagen, det hjelper å holde udyrene borte!☺️

    1. Spiselighage avatar

      Takk for tipset!

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM

Oppdag mer fra SPISELIGHAGE.NO

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese