Dyrke hvitløk

SETTES OM HØSTEN FØR FROSTEN KOMMER
HØSTEKLAR ETTER 10 MÅNEDER

Å dyrke hvitløk er en fryd og faktisk utrolig enkelt å få frem i kjøkkenhagen. Kjøp eller bestill ett sett med sertifiserte hvitløksfedd. Det finnes mange ulike sorter, velg den du liker best. Både hvite, røde og lilla hvitløk finnes. Mye spennende utvalg!

Hvitløk er forholdsvis lett å dyrke. Jeg har vært helt selvforsynt med egen hvitløk siden 2019! Tenk på det du! Mange tror at hvitløk er noe middelhavsgreier, men de trives faktisk overalt i vårt land!

For å få god avling bør den settes på et lunt, varmt og solrikt sted. Den kan dyrkes i de fleste jordtyper. Hvitløken har et grunt rotnett og foretrekker næringsrik og godt drenert jord, gjerne sandblandet. Om jorda er våt og tung kan setteløken råtne.

Takk for at du støtter♥

Visste du du kan bestille settehvitløk hos meg på høsten?

Sett hvitløksfedd på høsten

Pass på å finne et sted hvor det er god drenering. Hvitløk liker ikke å stå i tung våt jord – da råtner de. Sett ett og ett fedd i jorden om høsten med den spisse enden opp. Tid for setting er i september eller oktober rett før frosten kommer. Det er passende å sette de 5 cm under jordoverflaten. Avstand: 10 cm mellom hver plante. Bruk gjerne en helt genial Dibber når du skal plante hvitløksfedd.

Noen ganger spirer løkene allerede om høsten. Det gjør ingenting, spiren tåler mye frost. Det vanligste er at løkene bare setter rot om høsten og at spirene vokser fram først om våren. Allerede i mars/april, straks telen går, er de i full gang. Da kan de gjødsles med Gjødsel for kjøkkenhagen og vannes regelmessig.

Om du har en travel høst og ikke rekker sette hvitløksfedd i jord – kan se også settes tidlig på våren med en gang det ikke er frost i bakken lenger – det eneste er at du får litt senere høsteklar avling!

Sertifisert settehvitløk

Hvorfor ikke bare sette en hvitløk fra matbutikken i jord – lurer du kanskje på? Dette handler om at i nesten alle tilfeller er importert fra utlandet, derav ikke har samme forutsetninger for å lykkes siden dette er sorter som ikke er egnet for norsk klima. En annen ting å tenke på er at importerte hvitløk kan inneholde en del plantesykdommer og virus som kan spre seg i Norge. Det vil vi vel ikke ha noe av? Bare spør mattilsynet!

Hva skjer med hvitløken på vinteren?

Om vinteren ser det ganske dødt ut, da de ligger gjerne under masse frost og snø. Derfor bør du bare feire jul og nyttår i mellomtiden. Om våren spirer hvitløken vakkert – faktisk noe av det første som titter opp fra jorda i hagen tidlig på våren.

Utover vår/sommer vil ett hvitløksfedd under jorda bli omdannet til en helt ny hvitløk med mange nye fedd. Er det ikke fantastisk vel?

Høsting

Etter ca. 10 mnd vil de mest sannsynlig være høstklare. Da blir det grønne gresset gult. Hvitløken høstes typisk i slutten av juli eller begynnelsen av august. Du gjør det så enkelt at du bare drar dem opp etter stilken. Kan brukes fersk eller tørkes om du vil det!

Oppbevares best tørt i normal romtemperatur. Egendyrka hvitløk har mye bedre holdbarhet enn butikkjøpt. Jeg pleier ha de liggende på kjøkkenbenken hele høsten!

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

En tanke om “Dyrke hvitløk

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: