Dyrke gulrot

FORKULTIVERING: IKKE NØDVENDIG

DIREKTESÅ UTE: MARS-MAI

Å dyrke gulrot er en hit! Folk bare elsker å knase på sprø gulrøtter rett fra hagen. Både barn og voksne får til å dyrke denne veksten – så enkelt er det faktisk. Det finnes ulike sorter gulrot, finn din favoritt og sett i gang.

Så gulrot fra frø

Som nevnt ovenfor er det enkelt å dyrke gulrot. Men du må ha de riktige forutsetningene for å lykkes. Det nytter for eksempel ikke å så gulrotfrø i ei steinrøys. Det må være lett og stenfri jord. En annen ting du må tenke på er hvilke sort du skal ha. Det finnes både vinter og sommer varianter – og fargerike sorter.

Se stort utvalg gulrøtter: Klikk her

Sommergulrot: Spiseklar på ca. 3 måneder. Dårlig oppbevaring og bør spises raskt etter høsting.

Vintergulrot: Lengre utviklingstid, men mye bedre holdbarhet. Kan lagres gjennom høsten og vinteren.

Når vi sår gulrotfrø gjøres dette direkte på vokseplassen i mars-mai måned – avhengig av hvor i landet du bor. Det nytter ikke forkultivere dette og prikle. Da har du regelrett ødelagt røttene. Fyll en dyrkekasse, potte eller bøtte med lett og luftig jord. Bland gjerne en sekk hagejord med sandkassesand.

Lag groper og legg frø utover på rekker. Passende avstand er 3-4 cm mellom hver plante. Står gulrøttene for tett kan de bli ganske små. En normal pallekarm får plass til 4-5 lange rekker med gulrot. Dekk frøene med jord og vanne umiddelbart. Frøene vil spire når temperaturene tillater det.

To fulle pallekarmer med gulrot som vokser i sandholdig jord
Stell – og skadedyr

Stell av gulrot er ikke noe jeg tenker på. Gjødsel trenger de heller ikke. Jeg ser aldri til den dyrkekassen med gulrot, fordi de klarer seg jo helt selv. På solrike/varme dager kan det være til fordel å vanne.

Pass gjerne på gulrotflua. De legger egg ved gulrøttene som blir til sultne larver som spiser på røttene (og de vil du jo egentlig ha for deg selv). Du kan med fordel dekke gulroten med jord om det oransje skulle komme til syne over jordoverflaten.

Høsting

Gulrøttene kan du høste gjennom hele sesongen. Både store og små. Det er ingen fasit på når du må eller ikke kan høste!

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: