Dyrke gulrot

FORKULTIVERING: IKKE NØDVENDIG

DIREKTESÅ UTE: MARS-MAI

Å dyrke gulrot er en hit! Store og små bare elsker å knase på sprø gulrøtter rett fra hagen. Både barn og voksne får til å dyrke denne veksten – så enkelt er det faktisk. Det finnes ulike sorter gulrot, finn din favoritt og sett i gang.

Så gulrot fra frø

Som nevnt ovenfor er det enkelt å dyrke gulrot. Men du må ha de riktige forutsetningene for å lykkes. Det nytter for eksempel ikke å så gulrotfrø i ei steinrøys. Det må være lett og stenfri jord. Så gulrøttene der du ønsker at de skal stå. Det er håpløst å drive med flytting av gulrotplanter. Da ødelegger du røttene.

Luftig og porøs jord – dette for at røttene enklest mulig skal kunne utvikle seg best mulig. Bland i sand eller Perlite for å gjøre jorden mer porøs. En annen ting du må tenke på er hvilke sort du skal ha. Det finnes både vinter. og sommer varianter – og fargerike sorter.

Sommergulrot: Spiseklar på ca. 3 måneder. Dårlig oppbevaring og bør spises raskt etter høsting.

Vintergulrot: Lengre utviklingstid, men mye bedre holdbarhet. Kan lagres gjennom høsten og vinteren.

Slik gjør du

Fyll en dyrkekasse, potte eller bøtte med lett og luftig jord. Det er å anbefale at du gjennomvanner godt før såing. Jevn fuktighet legger til rette for raskere spiring og vekst.

Lag groper og legg frø utover på rekker. Passende avstand er 3-4 cm mellom hver plante. Står gulrøttene for tett kan de bli ganske små. En normal pallekarm får plass til 4-5 lange rekker med gulrot. Dekk frøene med jord og vanne umiddelbart. Frøene vil spire når temperaturene tillater det.

Gulrøtter i mellom løk
Stell – og skadedyr

Stell av gulrot er ikke noe jeg tenker på. Gjødsel trenger de heller ikke – fordi mye næring gir mye blader og små røtter. Jeg ser nesten aldri til den dyrkekassen med gulrot, fordi de klarer seg jo helt selv. På solrike/varme dager kan det være til fordel å vanne – og da må du vanne godt slik at vannet trekker godt ned i jorda – da vokser røttene mye bedre.

Pass gjerne på gulrotflua. Samplanting med løk er god forebygging – gulrotfluen liker ikke lukten av løk. De legger egg ved gulrøttene som blir til sultne larver som spiser på røttene. Du kan med fordel dekke gulroten med jord om de oransje røttene skulle komme til syne over jordoverflaten eller bruke gressklipp som generelt jorddekke.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Høsting/tynning i rekkene

Gulrøttene kan du høste gjennom hele sesongen. Både store og små. Det er ingen fasit på når du må eller ikke kan høste! Desto lenger du venter, desto større blir gulrøttene!

Hva med å nyte en herlig multe-drops mens du venter på gulrøttene skal bli høsteklare?

Det er en fordel å høste litt i rekkene for å tynne ut. Står gulrøttene for tett blir det fort mange små gulrøtter. Tynner du ut i rekkene vil de siste gjenværende gulrøttene bli enormt store!

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


Ett kommentar til “Dyrke gulrot”

  1. Hei! Jeg skal dyrke i pallekarm for første gang, deriblant gulrot og løk. Jeg tenkte også å så reddiker og salat i ytterkanten i samme pallekarm, og lurer derfor på hvor stor avstand det må være mellom radene (f.eks. gulrot og løk). Holder det med 10 cm?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: