Dyrke bondebønner

FORKULTIVERING: IKKE NØDVENDIG
DIREKTESÅ UTENDØRS: MARS-JUNI

Denne spiselige veksten (en gammel kulturplante) er blitt dyrket rundt Middelhavet i over 6000 år av både egyptere, romere og grekere. Nå dyrkes den i min- og bør snart være i din hage også! Dette er en enkel nyttevekst, hardfør for temperatursvingninger og i tillegg supersunn.

Hardfør og enkel å dyrke:

Denne belgveksten er utrolig enkel å dyrke og tåler mye vind og kulde. I forhold til andre bønner som trenger varme og skikkelig vår for å dyrkes kan disse faktisk settes ut svært tidlig på sesongen. Jeg pleier å vente til mars-april måned. Den enkleste måten er å enten direkteså frøene utendørs i en for eksempel en pallekarm eller potte.

Når du planter bondebønner er det fornuftig å stikke frøet ca 3-5 cm under jordoverflaten. Istedenfor å slite ut fingertuppen din, hvorfor ikke bruke en dibber til å stikke hull i jorda? Sett frøene med ca 15 cm avstand.

Man kan også starte med å så frøene i små potter innendørs på våren. Ett og ett frø i hver potte og plante ut når de er 15-20 cm høye. Men dette er egentlig ikke nødvendig.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Gjødsler samtidig som man dyrker:

Bondebønner er nitrogenfikserende, det vil si at plantene tar nitrogen fra atmosfæren. Når man dyrker disse belgvekstene, så gjødsler man altså samtidig jorden. Jeg planter derfor bondebønner rundt omkring i kjøkkenhagen, mellom andre planter som liker gjødsel. Det kan være lurt å dyrke bondebønner i sammen med poteter for eksempel. Poteter og kålvekster drar godt av nytte ved å ha bondebønner i nærheten.

Støtte opp?

Dette er en type bønne som egentlig ikke trenger å støttes opp. De er så kraftige i stilkene at de står oppreist selv. Men om du allikevel føler at de lener seg til sides eller ikke er så kraftige som forventet, bruk da gjerne en bambuspinne og oppbindingstråd for å støtte.

Sunne og gode for smaksløkene:

Bondebønnene er vakre når du åpner belgen. Disse er de eneste typer bønner som kan spises rå, og smaker best når de er unge. På kjøkkenet kan de tilberedes både i gryte og stekepanne. Jeg liker å ha dem i en godt krydret og smørstekt wok!

Mitt råd, ta med bondebønner i neste års kjøkkenhage!


19 kommentarer til “Dyrke bondebønner”

 1. […] Hva kan være enklere? Du kan forkultivere bondebønnene inne i potter og deretter sette dem ut når de har fått vokst seg til små og solide planter. Du kan også så bondebønner om våren rett i jorda. Biene elsker å pollinere blomstene som bondebønner får, og før du vet ordet av det kommer det svære belger som kan høstes fra juni og utover sesongen. Les mer om bondebønner HER. […]

 2. Trodde ikke man kunne spise bondebønner/hestebønner rå? 🤔 Skal definitivt dyrke disse 😄🙌🏼

 3. Hei! Hvordan vet jeg at bondebønnene er klare ti høsting? Og hvordan tørker jeg nye bønner til å sette til våren igjen? 🙂 Tusen takk for mange gode råd og tips på siden her!

  • Hei. Bønnene tørker jeg på bakepapir til de er helt tørre og da kan man legge de i en konvolutt for eksempel. Bønnene er høsteklar når belgene er store. Pleier å åpne en for å sjekke 🙂

   • Tørkes bondebønner annerledes dei som me kjøpe…for dei e glatte å fine…tørker noen nå å dei blir skrukkete som rosiner har det noe å sei egentlig…?

 4. Jeg har plantet bondebønner i år. Plantene vokste godt og ble kraftige med rik blomstring. Men veldig få av blomstene har utviklet seg til bønnebelger. Lurer på hva som kan være årsaken til dette?

 5. Eg prøvde i fjor å så bondebønner samtidig som eg satte ned jordskokker (ei bønne ved kvar jordskokk) men det var dårlig butikk! Prøvde også å så ved siden av nyplanta bringebærskudd/busker uten hell. Kanskje eg skal prøve å så dei med potene i år – men skal dei sås samtidig, eller bør eg forkultivere bondebønnene? Ellers har eg hatt veldig godt resultat med å så bondebønner i 65 liters balje – og bare elsker å ete dei rå etterkvart som dei modnes!

  • Hei, det kan stemme at jordskokken blir veldig dominerende ovenfor så og si alle andre planter. Vil prøve bondebønner sammen med poteter i år, de er veldig gode venner 🙂

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: