Dyrke bondebønner

FORKULTIVERING: IKKE NØDVENDIG
DIREKTESÅ UTENDØRS: MARS-MAI

Denne spiselige veksten (En gammel kulturplante) er blitt dyrket rundt Middelhavet i over 6000 år av både egyptere, romere og grekere. Nå dyrkes den i min- og bør snart være i din hage også! Dette er en enkel nyttevekst, hardfør for temperatursvingninger og i tillegg supersunn.

Hardfør og enkel å dyrke:

Denne belgveksten er utrolig enkel å dyrke og tåler mye vind og kulde. I forhold til andre bønner som trenger varme og skikkelig vår for å dyrkes kan disse faktisk settes ut svært tidlig på sesongen. Men jeg pleier å vente til mars-april måned. En enkel måte er å enten direkteså frøene utendørs i en for eksempel en pallekarm. Man kan også starte med å så frøene i små potter inne i drivhuset på våren. Ett og ett frø i hver potte og plante ut når de er 15-20 cm høye. Men dette er egentlig ikke nødvendig.

Gjødsler samtidig som man dyrker:

Bondebønner er nitrogenfikserende, det vil si at plantene tar nitrogen fra atmosfæren. Når man dyrker disse belgvekstene, så gjødsler man altså samtidig jorden. Jeg planter derfor bondebønner rundt omkring i kjøkkenhagen, mellom andre planter som liker gjødsel. Det kan være lurt å dyrke bondebønner i sammen med poteter for eksempel. Poteter drar godt av nytte ved å ha bondebønner i nærheten.

Sunne og gode for smaksløkene:

Bondebønnene er vakre når du åpner belgen. Disse er de eneste typer bønner som kan spises rå, og smaker best når de er unge. På kjøkkenet kan de tilberedes både i gryte og stekepanne. Jeg liker å ha dem i en godt krydret og smørstekt wok!

Mitt råd, ta med bondebønner i neste års kjøkkenhage!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

12 kommentarer om “Dyrke bondebønner

  1. Trodde ikke man kunne spise bondebønner/hestebønner rå? 🤔 Skal definitivt dyrke disse 😄🙌🏼

  2. Hei! Hvordan vet jeg at bondebønnene er klare ti høsting? Og hvordan tørker jeg nye bønner til å sette til våren igjen? 🙂 Tusen takk for mange gode råd og tips på siden her!

    1. Hei. Bønnene tørker jeg på bakepapir til de er helt tørre og da kan man legge de i en konvolutt for eksempel. Bønnene er høsteklar når belgene er store. Pleier å åpne en for å sjekke 🙂

      1. Tørkes bondebønner annerledes dei som me kjøpe…for dei e glatte å fine…tørker noen nå å dei blir skrukkete som rosiner har det noe å sei egentlig…?

  3. Jeg har plantet bondebønner i år. Plantene vokste godt og ble kraftige med rik blomstring. Men veldig få av blomstene har utviklet seg til bønnebelger. Lurer på hva som kan være årsaken til dette?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: