Hvordan dyrker man poteter?

Først av alt må du velge deg et sted du ønsker å dyrke poteter. Planten vokser hvor som helst der det ikke er for fuktig i jorda. Et godt drenert bed, en pallekarm eller potte på balkongen er alle gode plasser. Poteter er faktisk talt utrolig enkelt å dyrke hjemme. Det er vel en grunn til at rotgrønnsaken har reddet menneskeheten for hungersnød så mange ganger!

1. Kjøp sertifiserte settepoteter på våren

Settepoteter får man kjøpt på de fleste hagesenter på våren. Du er da med å bidra til å unngå å spre ulike potetsykdommer som kan komme dersom du skulle plantet en butikkpotet i jorda.

Så kan du ved fordel lysgro settepotetene litt før du skal plante dem, da spirer de raskere og du sparer flere ukers veksttid. Enkelt legg de i 10-12 grader i en måneds tid et sted med dagslys til de får tydelige spirer. Dusj de lett med vann hvis de blir tørre.

Potet med tydelig spire på
2. På tide å sette poteten i jorda

Når faren for nattefrost er over, er det anbefalt å sette poteter i jord. Plant de senest før St.Hans hvis du ikke ønsker kun små poteter.

Ta frem settepotetene dine og grav dem 10 cm ned i jorda, med avstand på ca 20 på cm og dekk til. Poteter er ikke spesielt næringskrevende, men litt gjødsel i starten av sesongen skader ikke.

Setter du poteter i bøtter/potter holder det med en pr potte. Standard pallekarm kan du ha 8-10 poteter pr kasse. Gi dem vann umiddelbart etterpå. Nå har vokseprosessen startet.

3. Vente og hyppe

Så er det bare å vente, vanne regelmessig og hyppe med gjevne mellomrom. En potet du setter i jorda bruker ulik tid fra sort til sort å bli høsteklare. De sier allikevel i gjennomsnitt 100-120 dager. Å hyppe en potetplante gjør du enkelt ved å fylle kompost/jord inntil og oppover stammen på den grønne planten (potetriset).

Fyll på med mer og mer jord gjennom hele sesongen

I tillegg til at du beskytter dem mot eventuelle skadedyr, unngår du også at knollene under jorda blir utsatt for sollys som kan gjøre dem uspiselige – rett og slett grønne og giftige. Disse må faktisk kastes. Vær flink å hyppe, fordi da får du også flere poteter. Det dannes faktisk nye poteter langs stilken når du fyller jord inntil.

4. Klar til høsting

Før plantene er klar til høsting vil potetriset blomstre utrolig fint. Etter blomstring danner det seg grønne runde «epler» eller frøkapsler på løvet. Dette er giftig og skal ikke spises…. Når løvet begynner å gulne er potetene klar til høsting. Dette er gøy – så ta med barna eller noen venner på innhøstingen. Minner for livet.

Bruk en greip og grav opp runde, egendyrkede jordepler – altså poteter. Noen kaller det jakt etter gull. Du får samme gleden og det er alltid en knoll som blir «størst». Kjempekjekt!

5. Oppbevaring av poteter

Potetene skal lagres mørkt og kjølig. Lav temperatur forsinker blant annet utviklingen av groer og gjør at poteten holder seg fast og fin lenger. Optimal temperatur er 5-6 grader. Jorden rundt dem bør ikke skylles bort. La de ha jord rundt seg. Da holder de enda lenger.

Hvilke sorter er gode å dyrke?

Tidligpoteter er en samlebetegnelse på poteter som i Norge dyrkes for å kunne tilby ferske nypoteter allerede tidlig på sommeren. Noen gode sorter her er: Hassel, Berber, Rutt, Juno, Aksel, Arielle.

Ellers er Kerrs pink, mandel, Astrix også noen fantastisk gode potetsorter.

Egendyrka mandelpoteter – luksus!

Lykke til med potetdyrkingen!

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

4 kommentarer om “Hvordan dyrker man poteter?

  1. Hei
    Skal man ikke fjerne mesteparten av planten over jorden etter at blomstringen er ferdig ?

  2. Nokre av potetene mine fekk for mykje lys og er litt grøne på oversida. Kan eg bruke dei til settepoteter neste år?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: