Skadedyr i kampen mot bladlus

Visste du at saksedyr er et nyttedyr? Det betyr at du kan bruke insektet til din fordel og kunne få kontroll på bladlus på bærbusker og frukttrær. Saksedyr kan også hjelpe deg mot lus på chili og paprikaplanter for eksempel.

Veldig mange er redd saksedyr

Det skal du absolutt ikke være! Disse insektene er ikke farlige når de bare opptrer i et fåtall. Blir de for mange, kan jeg ha forståelse for at man ønsker redusere antallet ved å innføre tiltak for å fjerne dem. Ett unormalt år krøp de overalt i hagen min, opp på terrassen, i hagemøbler, inn i maiskolbenen….

Poenget mitt er at alle typer insekter kan bli et problem om de er for mange, selv om de i utgangspunktet er et nyttedyr. Der blir å sammenlikne det med alt for mange menneskelige kokker på et kjøkken på likt – det blir bare rot og søl.

Bruk saksedyr mot lus fremfor sprøytemidler

Det er alt for lettvint å ta frem sprøytemidler og spraye ned frukttreet og bærbuskene når man ser lus. Vær så snill å ikke gjør det! Du kan skade pollinerende insekter vi trenger OG du får sprøytemidler på eplene/plommene/bærene dine. Det vil du vel ikke ha?

I et samarbeid med NORSØK – Norsk senter for økologisk landbruk har de testet ut å lage «hus» til saksedyr som henger i frukttrær – og jeg har fått lov å dele deres erfaringer på Spiselighage.no!

RESULTATENE ER ENESRÅENDE

Man slipper sprøytemidler mot lus og saksedyrene ordner opp i hagen! Ett eneste saksedyr kan spise tusentalls bladlus gjennom en hel sommer, og de hindrer dermed mange større bladlusangrep!

Er en teracotta potte med noe tørr halm eller høvelspon. Den potten blir hjem for saksedyr. Dette er et nyttedyr som spiser bladlus. Den bor inni potta der om dagen, så kommer den ut å spiser bladlus om natten.

ARTIKKELEN ER SKREVET AV SPISELIGHAGE MED TILLATELSE TIL Å GJENGI KUNNSKAP FRA NORSØK – NORSK SENTER FOR ØKOLOGISK LANDBRUK

Ingen sult her i hagen – man spiser og bruker hele planten!

Visste du at man faktisk kan spise mye mer enn man tror på en kålplante eller rødbet? Og visste du at gulrotgresset – det grønne, kan bli til en herlig pesto? Nå vet du det! Det handler om å spise hele planten og ikke kaste næringsrik mat!

KÅL – HELE PLANTEN ER SPISELIG!
Nå tenker jeg på brokkoli, blomkål, spisskål, hodekål og rosenkål. De fleste spiser buketten eller kålen og kaster bladverket. Men hele planten er spiselig. Og proppfull av gode næringsstoffer. Du kan spise bladverket både rått og varmebehandlet. Lag en god salat eller bruk bladverket som vanlig kål. Våruller, supper, fårikål, kål-chips, og mer. Du kan også fermentere og sylte kålbladene til senere bruk.

Blomkål-bladene smaker som frisk salat. Dypp dem i iskaldt vann så blir de enda
sprøere! Stilk og røtter kan også spises. Kjernen i brokkoli stilken er for eksempel mild og god. Blomstene er også spiselige, og dekorative.


GULRØTTER
Gulroten grønne gress er rikt på betakaroten. Jeg pleier å lage pesto! Bland med chili, hvitløk og olje så har du verdenes beste pesto av gulrotdusken! I andre land brukes gulrotgresset som kosttilskudd! Så sunt er det!


BLADER PÅ BETER / RØDBET
Hele planten er spiselig. Bladverket er nydelig i salater og i supper.

ERTER
Hele planten er spiselig. Erteplanter er gode i all mat. Kan spises både rå og varmebehandlet. Små ertespirer er jo vidunderlig mikrogreens!


LØK OG HVITLØK
Stilkene til vanlig rød, gul og sjalottløk er spiselig. Det samme er hvitløkstilken. Smaker litt mildere løk, bruk den som du ville brukt purre og vårløk!

GRESSKAR-BLADER
Bladene på gresskarplanter kan spises. Små blader smaker best, og du kan koke dem som spinat. Smaker som en blanding av brokkoli, bønner og spinat.


KOK KRAFT
Alle rester av grønnsaker, som skall og avkapp, kan du fryse ned. Ha en egen pose i
fryseren til dette bruket. Når posen er full, hiver du alt i en gryte og koker deilig grønnsakkraft.

NOE MÅ KASTES
Er det tegn til råte eller mugg, skal det kastes. Jeg kaster også kålblader som er hardt rammet av snegler og larver.

Nedbrytbare potter er helt elendige – men også gode!

biodegradable pots and gardening tools

Hver vår florerer det av spørsmål og bilder av fortvilte hobbygartnere som opplever både sopp, mugg, fluer, råte og planter som dør når de bruker nedbrytbare potter. Jeg synes de er helt elendige – men samtidig praktiske til noen formål. Den tabben mange gjør er at de skal ta et miljøvennlig valg og bruke nedbrytbare potter når de sår frø – så starter man gjerne med langtidsutviklende planter i disse pottene – da blir det problemer!

Man sår som regel feil planter i feil potter

Jeg har litt delte meninger om produkter. Først og fremst vil jeg påpeke at de er jo miljøvennlige, siden de brytes ned og ikke blir til plastsøppel – noe vi allerede har for mye av i verden. Nedbrytbare potter er altså laget av resirkulert papir, kokos eller tre og er et godt valg om man er opptatt av bærekraftige produkter. Men produktet er nødt å brukes korrekt for at du ikke skal mislykkes. Mange misforstår bruken av produktet.

Langtidsutviklende planter og nedbrytbare potter er ingen god match, for eksempel. Det heter jo “nedbrytbare potter” for en grunn – de er ment for å råtne, ment for å smuldre opp, ment for å bli ødelagt og destruert. En nedbrytbar potte har maksimum levetid på 1 måned. Det betyr at trege planter som tomat, chili, paprika, kål og mer er ingen god kombinasjon med disse typer potter – da ville jeg faktisk sådd i plastpotter i dette tilfellet.

Det er den feilen de fleste gjør: man bruker de nedbrytbare pottene til feil planter – og så opplever man problemer og til slutt mister motivasjonen til å dyrke noe som helst.

top view photo of gardening tools
Tomatplanter i nedbrytbare potter kan by på utfordring
Hurtigvoksende planter + nedbrytbare potter er gull!

Jeg bruker massevis av nedbrytbare potter – MEN kun til hurtigvoksende planter!!! Da tenker jeg på agurk, gresskar, squash, erter og salat, for eksempel. Disse er planter som blir raskt store og klar for videre planting. De bruker gjerne bare 3-4 uker før de er klar for utplanting eller planting over i store potter/dyrkekasser. Da tar du bare hele den nedbrytbare potten med plantene i og planter alt ned i jorda. Så vil planterøttene bryte ned potten og etterhvert smuldrer den opp!

Ved slikt korrekt bruk, er de nedbrytbare pottene geniale. Ved feil bruk, er det helt elendig.

selective focus photography of green leaf plants on brown pot

For å finne ut av hva som er hurtigvoksende og saktevoksende planter anbefaler jeg deg å lese på frøposen og finne ut av utviklingstiden for hver vekst.

TIPS: Et alternativ til nedbrytbare potter er tomme doruller eller eggekartonger.

Håper dette var oppklarende, lykke til!

Slik holder du rådyr unna kjøkkenhagen din

Lukten av fersk saueull får rådyrene til å rygge ut og flykte fra hagen din! Det betyr at du kan ha din herlige avling av grønnsaker i fred. Det er veldig enkelt å se når rådyrene har forsynt seg av plantene, stilkene er kuttet rett av. En kjøkkenhage er jo et eldorado for rådyr.

Bruk saueull mot rådyr

Fersk ull fra sau avgir en lukt som holder rådyr unna hagen min. Det er aldri 100% garantert at noen ting fungerer, men erfaringer fra mennesker med stor kjøkkenhage -og min egen er at rådyr holder avstand når vi bruker fersk saueull i hagen.

Saueull får jeg tak i hos lokale sauebønder som klipper sau og skal kaste “ufin” ull. Noen selger også rimelig på for eksempel finn.no.

three white sheep on pathway
deer near plants
Bambuspinner, ståltråd og ull

Jeg krøller en ball med ull og bruker ståltråd for å surre den rundt som en liten håndball. Denne kan jeg trøkke rett ned på en bambuspinne og da blir det jo også litt dekorativt i hagen.

Hos meg bor det massevis av rådyr rett utenfor hagen min, man kan se store flokker på 10-15 stk daglig – men ingen våger seg inn i hagen min!

TIPS: Bruk Aminisol mot hårvilt (Hjortedyr, hare og mus)

Sesong for ramsløk – NÅ!

Yay! Ramsløken gjør comeback i nettbutikken. NÅ ENDELIG er det sesong for verdens beste spiselige flerårige urt! RAMSLØK. Elsker denne tiden av året hvor man kan lage herlig pesto. Det kalles jo for «nordens hvitløk».

Hver vår i 4 år har jeg hatt planteklare ramsløk for salg i nettbutikken min og de er jammen meg kommet idag! De fyker fort ut og blir fort utsolgt! Alt skal pakkes i helgen og sendes ut på førstkommende mandag. Håper du vil prøve den kuleste beste urten i din hage.

Kan bestilles på http://www.spiselighage.nosupertilbud nå i helgen!! 💚❤️👏🏼💚🥳🥳♻️🪴 ELSKER RAMSLØK!

Dyrk din egen badesvamp

GJESTEINNLEGG: Marte Berg @oyenkilhagen

Visste du at det finnes et miljøvennlig og bærekraftig alternativ til syntetiske svamper og skrubber, og du kan dyrke det helt selv? La meg introdusere deg for luffa – trolig de kommende sesongenes hotteste dyrketrend.  

Å dyrke din egen badesvamp er relativt enkelt og gjøres ved hjelp av luffa-planter. Luffa tilhører Cucurbitaceae-familien, som også inkluderer agurker, gresskar og meloner. Dette er en raskt voksende ettårig plante som kan bli opptil 10 meter lang og som er i stand til å produsere store mengder frukt på kort tid. Luffa er en tradisjonell avling i mange områder av Asia, Afrika og Amerika, og dyrkes også for sine spiselige unge skudd. De har en mild, agurk-lignende smak og tilberedes ofte i wok, supper og karriretter. Det er imidlertid den modne fibrøse frukten til luffaen som er mest kjent og mye brukt.

Frøene sås helst i midten av februar, på grunn av kort vekstsesong her til lands. Drivhus kan være en fordel, men er absolutt ikke et must, da planten også kan trives i en lun solvegg. For å forbedre spiringshastigheten og suksessen er det nyttig å gjøre en innskjæring i frøskallet før man sår. Innskjæringen involverer å bevisst påføre skade på det harde ytre skallet til frøene for å la vann nå inn til frøembryoet. Planten kan være litt sart i starten – her vil stabile forhold gi best resultat til slutt! Etter hvert som ukene går vil de store gule blomstene komme til syne. Man må ofte vente litt på hannblomsten, men når den først kommer er det bare å nappe den av planten og sørge for at alle hunnblomstene får det de vil ha – her MÅ det håndpollineres. Hunnblomstene vil etter hvert utvikle seg til langstrakte frukter som kan bli opptil 60 cm lange. Mot slutten av sesongen, når fruktene begynner å gulne, er harde og får tydelige riller langs sidene, er det på tide å ta dem inn til tørk i 4 uker.

Etter at frukten er høstet, tørket og skrellet kan den enkelt kuttes og formes til en rekke nyttige produkter; inkludert badesvamper, gryteskrubber og til og med naturlig isolasjon! Luffaens popularitet og allsidighet gjør den til en verdifull vare i mange deler av verden, og dens potensiale som et bærekraftig alternativ til tradisjonelle produkter gjør den enda mer verdifull i dagens øko-bevisste samfunn. Sammenliknet med syntetiske svamper, er disse naturlige svampene biologisk nedbrytbare og bidrar ikke til oppbygging av plastavfall i søppelfyllinger og hav. Du kan rett og slett kaste svampen rett i komposten!

Vi lever i en verden som stadig er på leting etter det neste bærekraftige prosjektet – med god grunn. Så hvis du leter etter enda en måte å leve mer selvforsynt og bærekraftig på, bør du vurdere å dyrke din egen badesvamp. I tillegg til å være miljøvennlig, er det en sabla gøy og givende hobby.

Vil du lære å dyrke din egen badesvamp? Besøk @oyenkilhagen på Instagram og bli med på luffa-grow-along du også! La oss sammen slå et slag for hjemmedyrket renslighet!

Settepotetene er kommet!

Idag kom våren trillende inn dørene i min nettbutikk sitt lager. Herlige tider og et tydelig tegn på at våren er i full sving! Settepotetene ankom i dag, og sendes ut til alle som har forhåndsbestilt i disse dager! Det er herlige tider!

I år har jeg et stort og flott utvalg av ulike sorter poteter, både halvsene, sene og tidlige sorter. Alle er selvsagt statskontrollert sertifiserte settepoteter.

LES OGSÅ: Hva er sertifiserte settepoteter?

Det har pågått forhåndssalg en lang stund, men nå er altså potetene klar til levering og om du bestiller i disse dager, får du gode tilbud og levering omgående!

Det som er kult med Spiselighage.no er at dette er en svært liten nettbutikk som gjør at hver bestilling som mottas gjør vårt hjerte varmt og takknemlig. Vi setter pris på støtten og handelen. En annen ting er at vi tilbyr små pakker à 10 stk poteter, som er praktisk for deg som ikke trenger så veldig mange settepoteter!

Stort hagearrangement: Nøtterøy kulturhus

DATO: 24.APRIL.2023
KL: 19:00

Dennis Asbjørnsen er en ung, spennende blogger, greenfluencer, forfatter, foredragsholder og innehaver av Norges største kjøkkenhagekonto i SoMe som elsker egendyrka økomat fra egen hage i Stavanger.

Utgangspunktet for Dennis var rett og slett ønsket om å lage en liten kjøkkenhage, og da med prinsipp om å dyrke økologisk og bærekraftig. Det innebar å gjenbruke potter og hageredskaper, sanke egne frø og drive manuelt håndarbeid. Ønsket var å bruke minst mulig penger på kjøkkenhagen – og resultatet er at Dennis i dag spiser egendyrka økologisk mat fra egen hage!

Erfaringene Dennis gjør seg, og den unike gleden han føler ved å dyrke sin egen mat, har resultert i Norges største kjøkkenhagekonto på Instagram. Dennis sprer kunnskap, informasjon og inspirasjon om dyrking av spiselige vekster – enten det er i en svær kjøkkenhage, på balkongen eller i et kjøkkenvindu. Verdien er den samme uansett hvor stor eller liten plass man har. Du dyrker og skaper noe! Denne kvelden deler han raust metoder og tips for å dyrke enkelt, billig og bærekraftig. 

HÅPER Å SE DEG VED NØTTERØY KULTURHUS DENNE KVELDEN!

LES MER PÅ NETTSIDEN TIL NØTTERØY KULTURHUS

La oss introdusere et enestående gjødsel!

beach daylight motion ocean

Etter lang tids prosjekt har vi endelig fått det til! Urkraft fra sjøen – til dine planter! SPISELIGHAGE er stolt over å kunne tilby gjødsel laget av tang/tare! Det er finmalt pulver som er lett å dosere til alle typer planter både innendørs og utendørs.

Ikke alle har umiddelbar tilgang til sjø og strand – da er dette et veldig godt produkt for deg🌎💚 Organisk, miljøvennlig og helt vidunderlig i bruk! Gi skikkelig kraft til plantene!

URKRAFT FRA SJØEN

Produktet er FiBL merket i Tyskland (godkjent for økologisk dyrking). Kan brukes i all jord, og egner seg spesielt godt til planting av det som skal spises som urter, grønnsaker, frukt og bær.

Jeg er så stolt. Vi produserer nå opp et par tusen i første omgang, for å se om det blir godt mottatt. Det ser hvertfall slik ut, siden bestillingene på dette gjødselet har strømmet inn i helgen. I min nettbutikk sitt lager pakkes det på høygir idag!

Se en video her: https://www.instagram.com/p/CpoIFJhIJdO/

Stikling: Agurk

Lettvint og like enkelt som med tomater – nesten! Man føler seg litt som en liten magiker, siden man kan “trylle” frem nye planter!

Slik gjør du:

Midt mellom hovedstammen og bladene skyter planten opp små sideskudd. Du ser dem tydelig på en stor agurkplante. Disse klipper du av når de er rundt 15 cm i størrelse. Fjern nesten alle blader utenom de på toppen av skuddet.

Sett agurkstilkene i et glass vann. Du kan sette flere stilker sammen i glasset. Plasser glasset i vinduskarmen. Etter et par uker har de fått røtter på stilken, og da er de klar til å plantes i jord. Nye planter, gjort enkelt!

Rothalsråte på agurk

Har du opplevd at din agurkplante plutselig dør? Det kan skyldes rothalsråte. Agurk er nemlig en av de vekstene som er mest utsatt for å få rothalsråte.

Hva er årsak?

Rothalsråte kan oppstå når det er mye våt jord som ligger å omgir den tynne stilken på planten. Spesielt på stedet hvor stilken møter jordoverflaten.

Unngå:
  • For å unngå rothalsråte må du først og fremst ikke drukne planten din med for mye vann. Vann heller ikke på blader og stamme.
  • En annen ting å gjøre er å lage en slags haug midt i potta. Så plante agurken på det høyeste punktet i jorda i potta slik at overflødig vann renner ned til sidene og ikke inn til stammen på agurken.

Det fyller seg opp i nettbutikkens lager!

Hva med en blomstrende jordskokk i hagen?

Hei alle sammen, det er med stor glede å informere dere om at nå ankom nettopp sjalottløk, asparges, pepperrot, gurkemeie og mer ingefær fra leverandør. Skikkelig gøy, det er jo et vårtegn når spiselige vekster ankommer mitt lager!

Tilbud tilbud og tilbud!

Sikre deg spiselige vekster idag, de er på tilbud og sendes ut fortløpende. Nå skal jeg selge ut lageret og det betyr at det er første mann til mølla å sikre seg – begrenset antall med andre ord. Du får gode priser på alt nå!

Settepoteter og setteløk kommer inn på lager her om noen få uker, og da skal vi sende ut massevis!

VÅREN ER I GANG! HURRA!

Nytt prosjekt innendørs: Auk!

(Annonse)

Har du noen gang hørt om den berømte helautomatiske dyrkesettet Auk? Det er en helt norsk oppfinnelse som har gjort alle betatt! Jeg ble selv betatt av hvor enkelt det var å montere og hvor elegant det er i stilen!

Den første helautomatiske plantedyrkeren er norsk

Ved å styre vannlys og næring skaper Auk optimale dyrkeforhold, så du alltid lykkes dyrkingen.

Alltid ferske urter tilgjenglig

Høst jevnt og trutt, så fortsetter plantene å vokse ut. Auk kan faktisk dyrke 152 butikkerurter i året.

Grønt året rundt, uten høy strømregning

Auk sitt unike LED-lys gir plantene alt de trenger, men bruker nesten ikke strøm. Auk bruker også 90% mindre vann en vanlig jordbruk.

Auk er superenkel i bruk

1. Sett opp Auk

2. Så frø

3. La det spire og gro

Monteringen var overraskende enkel og rask. Jeg brukte kun 5 minutter! Pottene fylte jeg med organisk kokosjord -som følger med i startpakken (laget av oppmalte kokosnøttskall). Jeg sådde salater, men i Auk kan du dyrke hva enn du vil!

Jeg fylte vanntanken og satte i gang. Veldig lettvint! Lyset kan du justere opp og ned ettersom plantene vokser og blir større. Skikkelig smart!

Min Auk står på kontoret, og jeg ser frem til herlig salat og urter til lunsj hver dag fremover!

Følg med videre, så skal jeg dele mer erfaringer etter plantene har vokst frem!

SISTE SJANSE – for å bestille min nye bok! Helt avgjørende forhåndssalg!

NY BOK! SPISELIG HAGE – Dyrk enkelt, billig og bærekraftig!

Jeg er sikker på at dette er en kjøkkenhage bok for alle – enten du har en stor hage, en terrasse eller kun et kjøkkenvindu å dyrke i. En drøm som går i oppfyllelse!

Idag ble jeg overrasket med den nye boken min i postkassen. For en utrolig glede å kjenne og bla i boken. Alt arbeid lagt ned for å skape et verk som jeg håper mange har lyst på!💚 Det er siste sjanse nå i disse dager å bestille personlig signert, med gratis frakt rett hjem og på tilbud😃 Løp og kjøp !

TUSEN TAKK TIL DEG SOM ALLEREDE HAR BESTILT ! DET ER HELT AVGJØRENDE! Det gjør meg veldig glad, denne boken har jeg brukt veldig mye tid på, for at nettopp du skal kunne lykkes med kjøkkenhagen!

Setter ekstra stor pris om du vil ha boken nå mens den er på forhåndssalg, det er helt avgjørende for en forfatter at boken er godt mottatt før utgivelsen, fordi det setter standard for hva bokhandelen fokuserer på utover våren. Håper vi kan sette ett trykk på kjøkkenhage og bærekraft. Det er jo så viktig!!💚

TILBUD, PERSONLIG SIGNERT OG GRATIS FRAKT LEVERT RETT HJEM!

Litt om boken:

Det behøver ikke være verken dyrt eller vanskelig å dyrke sine egne grønnsaker, frukt og bær. I denne boken kan du følge årets gang i kjøkkenhagen fra første spadestikk til siste innhøsting. Du lærer hvordan du planleggere en vakker og bugnende kjøkkenhage med krydderurter og grønnsaker, og hvordan du steller frukttrær og bærbusker så de gir rikelig med frukt og bær.


Dennis tar opp temaer som skadedyrhåndtering, dyrking etter økologisk prinsipp, vanning, beskjæring, samplanting og hvordan du kan skape en insektsvennlig hage. Nyttige planteguider og såkalendere vil hjelpe deg til å lykkes med gode avlinger av frukt, bær og grønnsaker.

Denne boken er etter min mening helt fantastisk!

Beredskap og matsikkerhet

EBB – Dyrk enkelt, billig og bærekraftig

Dyrking i pallekarm

Økologisk dyrking i praksis

Mer om fransk samplanting

Alt om bærbusker

Oppbevaring av maten

Alt om frukttrær

Alle årstidene

Dyrk og plant spiselige vekster i din hage!

Årets hagesesong er kommet! Vi alle smiler bredt og gleder oss til lysere tider med mer varme i været. På denne tiden i januar er det helt perfekt å kunne planlegge kjøkkenhagen og hva man skal dyrke. Noen liker veldig godt salat, og dermed planlegger å dyrke massevis av det i år.

Jeg er så utrolig glad i krydder, i min hage blir det mye mer urter fremover, det er så utrolig godt og praktisk. Rødbeter, en favoritt som også skal prioriteres i år!

Sikre deg spiselige vekster nå!

Hurra hurra! Det er tiden på året man kan sikre seg spiselige vekster til sin hage. Min nettbutikk har i år et helt fantastisk utvalg. Mange ulike settepoteter, jordskokk, pepperrot, gurkemeie, ingefær, grønn- og lilla asparges, sjalottløk, rødløk og gul løk! Det blir som hvert år fort tomt!

Forhåndssalget er i gang! Det betyr at du kan bestille nå til ekstra gode priser, sikre deg planter og få alt levert samlet når våren kommer fra uke 12 og utover! Fantastisk! Jeg selv hopper av spenning på setteløk og poteter! Gleder meg sånn!

På toppen av dette finner du også et rikt utvalg av gjødsel, hageredskaper, jordforbedring, skadedyrhåndtering og frø!

Hvorfor handle hos Spiselighage.no?

Nettbutikken driftes av en av landets største hageblogger, forfatter og greenfluencer, Dennis Asbjørnsen. Dette gir deg en trygghet på at dette er en nettbutikk med stort fokus på norske arbeidsplasser, norsk merkevare, bærekraft og høy tillit.

Ved å støtte Spiselighage.no – støtter du også en liten netthandel som er en motpol til de store internasjonale kjedene.

Bestill på http://www.spiselighage.no/nettbutikk

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.