Hageprat og boksignering i Oslo

Jeg og forlaget Aschehoug inviterer deg til hageprat, foredrag og boksignering hos Norli Universitetsgata i Oslo sentrum! Dette blir en fantastisk mulighet for å samles oss hageinteresserte før jul. Dennis (Spiselighage) starter med å holde et lite foredrag om dyrking, så prater vi om hage og koser oss med boksignering!

Dette blir gøy!

Det er helt gratis inngang for alle. Jeg håper virkelig å treffe deg her! Boken «Spiselig hage» har vært en av årets bestselgende hagebok i Norge. Den er helt ypperlig i julegave. Jeg signerer i vei!

La oss prate om hage og snakke om dyrking. Det er jo vår felles interesse og glede! Om du ønsker å delta, meld deg gjerne på slik at vi har oversikt. Alle som møter opp får en liten gave av meg!

Sted: Norli Universitetsgata

Dato: Mandag 28.november.2022

Klokkeslett: 17:00

Plant jordskokk i hagen din nå – sikre deg en blomstrende sort!

Har du noen gang hørt om jordskokk? Rotknollen fortjener å bli oppdaget på nytt. Den var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av den runde, enkle nykommeren som var lettere å tilberede på kjøkkenet.

Jordskokk er en flerårig spiselig plante som opprinnelig kommer ifra Nord-Amerika og er i solsikkefamilien. Planten får svært høyt og majestetisk skudd med grønne blader. På sensommeren kommer det på toppen små oransje blomster. Dette er virkelig en nytteplante som gir både pryd og følelse av frodighet i hagen!

Jordskokk har nesten ingen fiender, sykdommer eller skadegjørere. Ugress blir som regel utkonkurrert av jordskokkplantene på grunn av plantens voksekraft. Ikke alle typer jordskokk blomstrer, men noen få sjeldne sorter gjør det – og det gjør min🌻😍

Jeg bruker de som innsynskjerming, lage koselige mini skoger for hønene og det beste er jo at man kan høste inn knoller når enn man ønsker hele høsten, vinteren og tidlig vår💚 Anvendes på samme måte som potet. Du kan lage fries, chips, pure, mos. Inneholder ikke stivelse. Mer nøtteaktig smak💚 Se så fint de blomstrer bak meg og hønene🐓🌻 Bla i bildene og se hvor majestetiske disse plantene er😃 Dyrker du jordskokk? Vil du prøve?

Nå er jordskokk på tilbud i nettbutikken min klar til å plantes i din hage. Bestill på: SPISELIGHAGE.NO – Sort: Dagnøytral – Jordskokksorten for nordlige breddegrader! Denne sorten er den eneste vi kjenner til som blomstrer. Sendes fra og med mandag!

Hva betyr klimasoner?

Oregano som blomstrer er nydelig!

Klimasonen du bor i, har mye å si for hvilke planter som vil trives, og for hva du kan gjøre i hagen din til hvilken tid. Norge er delt inn i åtte klimasoner med tilhørende herdighetstall H1 (mildest- lengst sesong) til H8 (kaldest – kortest sesong). Disse tallene vil du finne igjen på frøposer og planter. Min hage ligger kystnært i Stavanger og er i klimasone 1. Det betyr at jeg som regel kan begynne utplanting relativt tidlig.

Bor du veldig kystnært er sjansene for at du bor i H1 veldig store. Mens bor du høyt opp i fjellet kan det være nærmere H8!

Sett deg inn i hvilken klimasone du bor i, men vær oppmerksom på at det er store lokale variasjoner innenfor hver klimasone. Plasseringen av kjøkkenhagen har også mye å si. Lurer du hvilken klimasone du selv bor i? Jeg synes Det norske hageselskapet har en veldig fin oversikt over klimasonekart på sine nettsider. Ta gjerne en titt hos dem om du er nysgjerrig på hvilken sone du bor i!

GAVETIPS TIL JUL!

Jeg har satt sammen flere enkle gavetips som er fine å gi i gave til en venn eller deg selv. Det er som regel pakket med produkter fra merkevaren SPISELIGHAGE; ulike typer plantenæring, skadedyrhåndtering, bok, beskjæring, limfeller, hansker og enda mer gøy! Du finner alltid en pakke som “alle hagevenner” trenger!

Pakkene er satt sammen som også gir en generelt god rabatt på produktene fremfor å bestille dem separat. Jeg blir veldig glad om du vil legge noe fra meg under juletreet i år!

GAVEKORT – Nyhet:

Finner du ingenting som er passende i gavetipsene, har vi også idag fått til en mulighet å bestille gavekort! Kjekt å gi til noen om de for eksempel vil bruke det til å kjøpe settepoteter, setteløk og andre spiselige vekster til våren.

Når betalingen er godkjent vil det bli sendt en e-post til deg som giver med gavekortet vedlagt. Da kan du printe ut gavekortet og gi det til den du ønsker! Gavekortkoden benyttes enkelt i kassen ved bestilling i nettbutikken.

  • Valgfritt beløp
  • Kan brukes på alle våre varer i nettbutikken
  • Leveres med en gang pr. e-post
  • EVIG VARIGHET!

Bestill på www.spiselighage.no

Spesielle frø og blomster

Visste du at jeg selger i min nettbutikk frø fra Elisabeth fra Arendal? Jeg ønsker å støtte opp om små lokale frøprodusenter – det er viktig. Her lager Elisabeth frø fra egen hage, pakker i frøposer og produserer med kjærlighet. Det er så viktig å støtte små lokale bedrifter.

Elisabeth er selvsagt registrert såvareforretning hos Mattilsynet. Hun har noen fantastisk spennende tomater, chili, paprika og blomster. Jeg synes det er helt utrolig hvor mye flott hun har i hagen sin.

I min nettbutikk (www.spiselighage.no) finner du et rikt utvalg spennende sorter med frø fra Elisabeth. Håper du vil støtte – og greit å sikre seg spennende frø til neste hagesesong. Det er lang holdbarhet på disse frøene!

TIPS:

Hundred & Thousands frø er veldig populær og blir fort utsolgt

Tagetes lager en duft som kan forvirre kålsommerfuglen – noe som reduserer skadedyrenes herjinger i kålavlingene

Beskjæring av frukttrær og bærbusker

Alle frukttrær må beskjæres hvert år for å holde seg fine. Det er litt diskutert om man skal beskjære om høsten eller våren. Ja, takk begge deler sier jeg! Av min erfaring som tidligere anleggsgartner er det ikke så veldig nøye, så lenge du holder deg unna bladsprett, etter bladfall og minusgrader.

Ikke utsett beskjæringen

Mange utsetter beskjæringen av frukt og bær alt for lenge – noe som medfører at det blir vill vekst med massevis av tette greiner og skudd. Dette medfører dårlig avling, potensielle plantesykdommer og skadedyr. Derfor er det så viktig å beskjære.

Man kan være ganske brutal med epletrær. Pære tåler også ganske mye. Plomme tåler litt mindre og kirsebær tåler kanskje minst. Men ha allikevel i bakhodet at veldig mange beskjærer trærne for lite – derfor skal du faktisk ta bort mer enn du tror.

Alle skudd som vokser rett opp må klippes bort

Når jeg holder på i min hage er det ingen spesiell fasit, fordi alle trær og busker er forskjellige i utseende. Men det er noen få ting å huske på:

  • Før sa man at du skulle kunne kaste hatten gjennom kronen på frukttrær. Trær og bærbusker skal derfor ikke se ut som en tett busk med grener i alle retninger. Lyset skal komme gjennom kronen om sommeren, da blir også frukten/bærene mye søtere.
  • Det er viktig at du ikke venter med beskjæringsjobben til det blir kuldegrader. Det bør ikke være minusgrader i luften dagene etter en beskjæring. Da kan treet bli skadet.
  • Når du velger hvilke grener du skal beskjære, velg stedet på grenen hvor du ser en knopp rettet mot en passende retning. En passende retning er ut av kronen. Kuttet skal være rett over knoppen, ca. 1 cm. Slik får du treet til å danne nye grener den veien du vil de skal vokse.
  • Grener som går rett opp bærer lite eller ingen ting, grener som går bortover, eller svakt nedover, bærer mye frukt. La grenene gå nedover. Fjern alt som går oppover.
  • Prøv å ha i bakhodet at man skal beskjærer frukttrær for å få en fin “paraplyform”.
  • Fjern syke og skadde greiner. Det er også viktig at det ikke er for mange greiner som vokser i hverandre. Er det flere greiner som krysser alle veier, tas vekk de tynneste og korteste.

Generelt når man beskjærer frukttrær går det litt på skjønn. Ha som nevnt i bakhodet denne paraplyformen på frukttreet og fokuser på å forme treet deretter. I valget mellom flere greiner, klipper du vekk den svakeste. Små greiner/skudd kan du klippe av hele sesongen.

Luftig og åpent i pæretreet

Når på året?

Vi må dele frukttær i to typer; plomme, kirsebær og moreller. Dette er steinfrukt. Kan beskjæres både etter at frukten er høstet og tidlig vår.

Så har vi eple og pære. Dette er kjernefrukt. Kan beskjæres tidlig vår.

Slik beskjærer du bærbusker:

Det er ikke så komplisert med bærbuskene. De trenger lys til bærene, solbær, stikkelsbær, hageblåbær og rips må holdes i sjakk eller så blir de veldig store. Jeg pleier klippe både vår og høst. Alle skudd som vokser rett opp og alt som jeg føler er for mye. Bør ikke beskjæres mens bærene henger på.

Bringebær er unik: den skal du klippe ned alle grenene som har hatt bær i på seg for sesongen, de nye skuddene som kommer vil ha bær neste år, mens grenene som allerede har hatt bær vil bare visne hele ned – derfor klipper vi dem bort.

«Å høste egne bær i hagen er en aktivitet du bør ha med barna på. Gleden som stråler er unik»

Bruk godt utstyr når du beskjærer i hagen:

Har du en god beskjæringssaks og en grensag med lange armer er du godt i gang. Frukttrær blir fort utsatt for plantesykdommer som trenger inn i treet om du bruker dårlige beskjæringssredskaper. Det må være rette rene kutt – så forhindrer du problemer.

LES OGSÅ: Bestill beskjæringssutstyr fra Spiselighage

Det kan også være fornuftig å ha en gardintrapp som er stødig når du skal beskjære høye frukttrær. Bruk hjelm om du står veldig høyt oppe i stigen!

Av og til må sagen frem!

Det finnes mange teorier om beskjæring, og ingen beskjærer et tre likt. Uansett hvilken metode du har er det viktig at målene blir nådd:

• Treet skal beskjæres slik at det kan fornye seg og sette nye skudd
• Treet skal beskjæres slik at syke og skadde greiner fjernes
• Treet skal beskjæres for at det blir åpnet slik at lys og luft kommer inn. Dette vil hjelpe med at frukten modnes bedre, samt at sopp angrep reduseres

Å pleie og beskjære frukttrær med jevne mellom gjør inngrepene mindre dramatiske og trærne holder seg unge og friske. 

Lykke til!

Annonse:

NYHET: Beskjæring og plantestell

Idag har jeg en stoooor nyhet! I snart 2 år har jeg arbeidet med et spennende prosjekt. Mine egne plante – og beskjæringssakser! Det har tatt mye tid, mye arbeid, dag og netter. Jeg har hatt mye hodepine av all planlegging – men og mye smil rundt munnen. Jeg er så stolt av dette. Jeg er helt i lykke. Folkens; etter lang tid med planlegging, tegning, idémyldring, produksjon og ble saksen introdusert for 100 test-mennesker omkring Norge ifjor. Testet med gode tilbakemeldinger. Nå er det helt klart!

Om du vil bestille dette kan det gjøres på http://www.spiselighage.no 💚 Jeg blir veldig takknemlig om du vil ha disse. Plantesaksen kan brukes til små greiner, planter og er super til innhøsting. Beskjæringssaksen er kraftigere til større greiner💚✂️ Fokus på kraft, ergonomi og behageligere arbeid.

Evig takknemlig om du vil prøve ut disse her. Dette er fantastiske produkter som jeg håper å se i alle hager i hele Norge♥️ Dette er veldig stort 💚

Hva er egentlig settehvitløk?

Å dyrke hvitløk er en fryd og faktisk utrolig enkelt å få frem i kjøkkenhagen. Kjøp eller bestill ett sett med sertifiserte hvitløksfedd. Det finnes mange ulike sorter, velg den du liker best. Både hvite, røde og lilla hvitløk finnes. Mye spennende utvalg!

Men hvorfor settehvitløk?

Hvorfor ikke bare sette en hvitløk fra matbutikken i jord – lurer du kanskje på? Dette handler om at i nesten alle tilfeller er disse importert fra utlandet, derav ikke har samme forutsetninger for å lykkes siden dette er sorter som ikke er egnet for norsk klima. En annen ting å tenke på er at importerte hvitløk kan inneholde en del plantesykdommer og virus som kan spre seg i Norge. Det vil vi vel ikke ha noe av? Det vil heller ikke mattilsynet ha noe av.

I min nettbutikk på Spiselighage.no kan du få tak i statskontrollert, sertifisert hvitløk til svært lave priser fra juli måned og utover høsten hvert år. Klikk her om du ønsker se på utvalget.

Hvitløk er gøy og enkelt!

Hvitløk er forholdsvis lett å dyrke. Å være helt selvforsynt med egen hvitløk er veldig enkelt! Tenk på det du! Mange tror at hvitløk er noe middelhavsgreier, men de trives faktisk overalt i vårt land! For å få god avling bør den settes på et lunt, varmt og solrikt sted. Den kan dyrkes i de fleste jordtyper. Hvitløken har et grunt rotnett og foretrekker næringsrik og godt drenert jord, gjerne sandblandet.

Sett hvitløksfedd på høsten

Sett ett og ett fedd i jorden om høsten med den spisse enden opp. Tid for setting er i september eller oktober rett før frosten kommer. Det er passende å sette de 5 cm under jordoverflaten. Avstand: 10 cm mellom hver plante. Bruk gjerne en helt genial Dibber når du skal plante hvitløksfedd.

Snart et halvt år på bestselgerlista!!!

BOKEN SPISELIG HAGE!

I februar lanserte vi kjøkkenhageboken som “alle har ventet på”, og det er ikke uten grunn; Boken er lettlest, lys, fargerik, illustrerende og proppfull av tips og triks slik at du kan lykkes med din egen hage.

Litt om boka:

Denne boken er laget med hensikt å spre dyrkeglede, inspirere deg til å sette i gang med din egen spiselige hage. Boken er for deg som har lyst å få kunnskap servert lettvint, enkelt og forståelig. Mitt prinsipp er at ALLE KAN DYRKE SIN EGEN MAT!

Boken er som nevnt generelt veldig lys, lettlest, proppfull av tips og triks. Inneholder en såkalender, tips til gratis gjødsel, hvordan anlegge og drive kjøkkenhage! Se noen bilder fra innsiden her under:

Du kan få tak i boken i alle bokbutikker i Norge og nettbutikker. Vi går en høst i vente og da er det veldig fint å sette seg ned å lese og lære litt for kommende sesong i hagen.

Hvordan pollinerer man gresskar og squash?

Squash og gresskar har en hann- og en hunnblomst som må pollineres for at det skal bli frukter – dersom det er mangelfull pollinering, vil det skje at frukten kan mugne helt plutselig. Hva er forskjellen på en hann og hunn blomst?

Hann vs hunn

Hunnblomsten har en tydelig frukt på stilken. Som illustrert ovenfor ser man gresskarblomster. På stilken kan man se en rund ball. Dette blir altså til ett gresskar. Når det gjelder squash er det det samme. Bare til at stilken faktisk er formet som en mini squash. Frukten er alltid en hunnblomst.

Vanligvis sørger bier og humler for pollinering. Men av og til kan det være for lite av disse pollinatorene i hagen, og da må du selv hjelpe å planten å pollineres.

LES OGSÅ: Tiltrekk humler og bier med fransk samplanting

Hvordan pollinerer man blomstene?

Ta en pensel, q-tips eller fingertuppene dine og trykk dette inn i hannblomsten. Da vil du se at det kommer pollen støv på tuppen. Dette må du trykke inn i hunnblomsten. Artig dette! Så enkelt gjør man at plantene er pollinert. Du kan også bare rive av hannblomstene og trykke den inn i hunnblomsten. Er du enda usikker? Se videoen her:

Sopp i kjøkkenhagen er bra for avlingene!

Har du etter noen dager med fuktig vær og regn oppdaget at det dukker opp litt sopp her og der i pallekarmene dine? Mange tenker umiddelbart at dette er farlig og kan skade plantene dine. Men visste du at det er helt ufarlig og er egentlig ingen grunn til bekymring?!

Sopp gir næring til plantene dine

Dersom det dukker opp sopp i en pallekarm eller et bed i hagen min, lar jeg de alltid stå uberørt. Det er viktig å ikke fjerne soppen. Sopp generelt lever i nettverk under bakken og bryter ned dødt organisk materiale og frigjør næringsstoffer fra det. Sopp er med andre ord en god hjelper i hagen!

“Kvifor er her så mange som er så negative til sopp? Det tyder berre på at jorda er sunn og soppen hjelper jorda og organismene som hjelper deg til å få god avling, så: vinn vinn!.”

Soppen lever ikke lenge og visner når det kommer varme sol dager. Sopp er ofte et tegn på sunn og levende jord. Du kan derfor klappe deg selv på skulderen, om det skulle dukke sopp opp i dyrkekassene dine. Godt jobba å lage god jord!

Hvorfor oppstår det sopp?

I jorda har man alltid mycel som er den aktive delen av soppen. Av og til dukker de opp av jordoverflaten dersom det er fuktig over tid, eller du har blandet treverk, kompost, bokashi eller husdyrgjødsel i jorda. Soppen jobber intenst med å bryte ned det du har tilført jorda.

Ser du soppen bak kålen?

Foredrag/kurs under planlegging!

Kjære hagevenn!

Har du lyst på et inspirerende foredrag, arrangement, workshop eller kurs med Dennis om kjøkkenhage? Vi er i gang med planlegging til høsten og kommende vår 2023.

Du har gjerne sett Dennis Asbjørnsen på TV, i avisa eller hørt på nasjonal radio? Etter flere år med kunnskapsformidling, foredrag og kurs har Dennis Asbjørnsen seilt opp til å bli en av landets største, grønne påvirkere og bestselgende forfatter. En blid vestlending omkranset av ferske grønnsaker og høner.

Alle foredrag kan skreddersys til din gruppe. Dennis reiser rundt i hele Norge i 2023.

Er du med i et hagelag, barnehage, skole, bedrift, organisasjon eller statlig – og ønsker deg et foredrag? Ta gjerne kontakt direkte eller tips din kontaktperson der du holder til.


“Min visjon er at alle skal kunne dyrke sin egen mat!.”

— Dennis, Spiselighage

LITT OM DENNIS ASBJØRNSEN
En ung, spennende blogger, greenfluencer, forfatter, foredragsholder og en av landets største påvirkere. I hagen til Dennis kan man finne opptil 60 forskjellige spiselige vekster.


Utgangspunktet for Dennis var rett og slett ønsket om å lage en liten kjøkkenhage, og da med prinsipp om å dyrke økologisk og bærekraftig. Det innebar å gjenbruke potter og hageredskaper, sanke egne frø og drive manuelt håndarbeid. Ønsket var å bruke minst mulig penger på kjøkkenhagen – og resultatet er at Dennis i dag spiser egendyrka økologisk sprøytefri mat fra egen hage!


Erfaringene Dennis gjør seg, og den unike gleden han føler ved å dyrke sin egen mat, har resultert i Norges største kjøkkenhagekonto på Instagram, og en stor interesse for foredrag og kurs. Her sprer Dennis kunnskap, informasjon og inspirasjon om dyrking av spiselige vekster – enten det er i en svær kjøkkenhage, på balkongen eller i et kjøkkenvindu. Verdien er den samme uansett hvor stor eller liten plass man har. Du dyrker og skaper noe!


Han har tre grunnprinsipper for alt han gjør: Enkelt, billig og bærekraftig. Dette er prinsipper han formidler hvor enn han er – i alle sammenhenger! I tillegg fører han et godt samarbeid med Norges/Europas ledende hageleverandører – og har til og med en egen nettbutikk med diverse spiselige vekster og eget hageutstyr gjennom egen merkevare SPISELIGHAGE.


Til å være så ung har han også i flere år skrevet faste artikler i Sunnhetsbladet –
Norges eldste helsetidsskrift, skrevet en bestselgende bok med ett av landets største forlag og skrevet artikkel til Hagetidend – Norges største og eldste hagemagasin.

BESTILL SETTEHVITLØK!

Settehvitløken du får kjøpt her på Spiselighage.no er den samme settehvitløken som de proffe gartnerene i Norge bruker. Selges i nett på 250 gram eller poser på 1 kilogram. Ved å handle settehvitløk av SPISELIGHAGE støtter du også små norske bedrifter.

I år har jeg sortene Germidour og Messidor – sistnevnte i også økologisk variant!

Settehvitløken må settes i bakken på høsten før frosten kommer. Plant hvert fedd med et mellomrom på 10-12 cm. På den måten kan løken etablere seg med rotsystem før vinteren. Hvitløken er moden og klar for innhøsting når bladene visner. Dette skjer mot slutten av juli året etterpå. Med andre ord: Hvitløksdyrking er kjempegøy!

Det anbefales å bruke sertifiserte settehvitløk for garantert god avling da sortene MESSIDOR og GERMIDOUR er best for vårt klima – i hele Norge. Sertifisert betyr også at settehvitløken er garantert fri for plantesykdommer/virus. Det betyr at du kan være trygg på at du får en god avling!

LES OGSÅ: Slik dyrker du hvitløk

Håper du vil dyrke hvitløk – dette er noe av det enkleste å bli 100% selvforsynt med fra egen hage!

Luftløk er på lager i nettbutikken igjen!

Hei. Nå er endelig luftløk tilbake igjen på lager. Det er mange som har ventet på dette i lang tid – endelig er det påfyll igjen. Luftløk er den “hardføre” superløken. Den er utrolig hardfør og tåler å dyrkes overalt i hele vårt langstrakte land. Uansett hvor mye røff behandling den får, så vokser den villig opp igjen år etter år. 

Du kan bruke absolutt hele planten i matlaging. Du bruker de grønne stenglene som vårløk/purre. Perfekt på pizza, i gryta eller eggerøra. Utover sommeren kan du høste de små løkene som dannes på toppen. Disse er helt unike og er en helt fantastisk smakstilsetning i maten. Skrelles og brukes som all annen løk.

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.