EBB: 10 metoder for gratis gjødsel!

3 minutter

EBB – Enkelt Billig Bærekraftig” er et prinsipp som jeg har lansert i forbindelse med min målsetning å påvirke flest mulig til å dyrke sin egen mat. Fordi det trenger ikke være så komplisert og dyrt med en kjøkkenhage – og samarbeider man med naturen er det også bra for miljøet.

Visste du at rundt deg i hverdagen finnes det gjødsel – overalt! Er du kreativ kan du spare mye penger på gjødsel til plantene. Faktisk talt kan du få det nesten helt gratis. Jeg gir deg mine råd:

1. Tang/tare

Visste du at tang og tare inneholder utrolig mange næringsstoffer som plantene i kjøkkenhagen trenger? Det er rett og slett en super jordforbedrer og strukturen blir fabelaktig. Tang kan brukes på alle planter. De aller fleste planer tåler litt salt, så derfor er det ikke nødvendig å skylle det først. Legg rett oppå jordoverflaten. Et lag med tang hjelper å holde på fuktighet i tørre perioder – og du kan kvele ugresset.

Ta en tur på stranda og plukk noen sekker med supertang!

2. Brennenesle + vann = gjødsel

Går du en tur langs veien og ser brennenesle? Da har du vunnet i lotto! Ta med deg en god del hjem og fyll en bøte 2/3 med brennenesle og tilsett vann. Denne bøtta plasserer du i hagen et solrikt sted og lar stå i 2-3 uker. Etterpå er det klart til bruk som gjødsel til grønnsakene dine. Bland 1:10

3. Melk, juice, biola, kjøttsaft.. etc

Alle vet at en kartong ikke blir heeeelt 100% tom. Så når du skal skylle kartongen kan du bruke dette vannet til å vanne plantene med. God gjødsel det – som inneholder mye nitrogen og kalsium.

Når du åpner en pakke med kjøtt vil det alltid ligge igjen litt kjøttsaft (blod) i bunn. Hell denne kjøttsaften i en vannkanne og bland sammen med rent vann – brukes i kjøkkenhagen som gjødsel. Så enkelt!

4. Gressklipp/organisk avfall

Ta vare på gressklipp og nedklippa blader, greiner, kvister osv. Super næring til plantene i kjøkkenhagen. Legges rett på jorden som jorddekke for å hindre ugressvekst og tilføre nitrogenholdig næring!

Gressklipp som jorddekke rundt gresskarplanten – næring og holde på fuktigheten!
5. Kaffegrut

Vet du hva jeg gjør på jobb? Samler på kaffegruten. Alle kollegaene rundt meg bare rister på hodet…. men det de ikke vet er at jeg faktisk samler på gratis gjødsel til hagen. Til alle dere kaffetørste: Aldri mer skal nydelig organisk gjødsel (kaffegrut) kastes i søppel!

Les mer om bruk av kaffegrut: Klikk her

6. Eggeskall

En velkjent favoritt for tomatplanter. Eggeskall må du aldri kaste mer. Ta heller å samle dem sammen i en bøtte – knus dem i små biter og strø utover jorda til planetene. Forresten: Når du koker egg til frokost, kan du bruke vannet fra gryta til å gjødsle plantene med… men husk å avkjøle først!!

7. Husdyrgjødsel

Har du sau, høner, geit, ku eller et annet husdyr er det ypperlig å bruke avføringen demmes til gjødsel – og da mener jeg ikke å strø stinkete drit over dine grønnsaker. La det ligge tørt i et hjørne av hagen i noen uker før du bruker det til å blande inn i jorda. Jeg pleier å rense hønsehuset mitt og da er som regel hønsegjødselen tørt og blandet med sagspon. Perfekt til bruk.

Hun her lager mye gid gjødsel. Se så fin solsikke!

Les om hvordan det er å ha høner i hagen: Klikk her

8. Kokevann

Apropos kokevann: Når du koker pasta, gulrøtter, poteter, rødbeter, nudler – hva enn det måtte være. Ta vare på det! Avkjøl og bruk som flytende gjødsel til plantene. Men pass på at det ikke er salt i vannet.

9. Treaske

Når du rengjør peisen kan du ta vare på asken. Passer godt til kålplanter, løk, tomater, agurker, paprika og chili. Bruker å blande dette forsiktig inn i jorden. En-to t-skjeer i hver potte på 10 liter.

10. Løv

Samle løv når bladene faller ned fra trærne. Det er superbra i dyrkekassene og ikke minst svært næringsrikt. Alle grønnsaker elsker løv. Løv is love.

2 kommentarer til “EBB: 10 metoder for gratis gjødsel!”

  1. Mona Gullviva avatar
    Mona Gullviva

    Super dupert! Flott oversikt som jeg selv hadde planer om å lage i morgen, takk! pluss kvist og kvast og annet hageavfall 🙂 og en skvett med gullvann eller ekstrakt fra bokashi bøtta!

  2. Anne Margrethe Muri Berg avatar
    Anne Margrethe Muri Berg

    Brukte kaffegrut til mine rhododendron , har aldri hatt så flott blomstring noen gang

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: