Høner i hagen

8 minutter

Foto: Anne Linn Olsen – Bondekompaniet

For å være helt ærlig trodde jeg aldri at høner skulle bli en del av livet mitt. Idag har jeg 12 nydelige høner som legger flotte ferske egg hver dag. Believe it or not, men høner har alle en egen personlighet, humor…..og for å ikke snakke sjalusi! Dette er skikkelig morsomme dyr.

De har fått et eget kaklehus med vaglepinner, fôr/drikke automater, og i kjelleren min har jeg dedikert et eget rom for oppbevaring av utstyr til hønene. Her finner man store sekker med sagspon, kraftfôr, solsikkefrø, skjellsand, mais og annet utstyr. Tanken er at når jeg først skal ha kjæledyr, så skal dem i det minste ha et godt liv hvor dem blir mett hver dag, holder seg rene og friske.

Hønene er sosiale dyr, når de blir kjent med deg som eier søker de kos, klem og lek. Mange mennesker tror at hønene er dumme, men de er faktisk glupe nok til å kjenne deg igjen og er trofast til sin bolig. De stikker ikke av om de går fritt i hagen.

Hvordan kom jeg på å få hobbyhøns?

Det startet med at jeg hadde mulighet og plass til det. Tanken om hobbyhøns i hagen var tilstede til enhver tid. Problemet var bare at jeg er opprinnelig født midt i byen og er en bygutt uten særlig erfaring med høner. Det ble noen måneder med lesing og selvstudier på forhånd. Det er utrolig viktig at alle kommende eiere av levende dyr er forberedt på hva som møter dem og hva dyrene krever.

I oktober 2019 kjørte vi en time til Rennesøy, litt utenfor Stavanger og hentet 3 høner av sorten Cream Legbar. De var vel 30 uker gamle og var i sin beste tid når det kommer til egglegging. Sorten var i tillegg spesiell da de legger blå/turkise egg. Spennende.

Hønene flyttet så inn – forskrekket av å få ny bolig. De er svært urolige i flere uker og ganske redde oss og omgivelsene. Derfor ble det full stans i egglegging i flere måneder. Med tiden gikk det seg til. Den 1.juledag i 2019 legger plutselig hønene egg igjen. For en magisk følelse! Da hadde jeg i alle disse månedene prøvd å berolige dyrene, gi dem ekstra godt (mais elsker dem) og være daglig sosial/prate til dem.

Med tiden ble altså hønene mer og mer komfortable med sitt nye hjem. Så kom en ny tanke i hode mitt. Jeg ville ha flere høner. Sååååå i februar 2020 gikk turen nedover Jæren til bøndenes landområder for å hente fire damer til. Med det måtte også hønsehuset naturligvis utvides, flere rugekasser, flere drikkeautomater og fôringsstasjoner.

Det som er spesielt med de nye hønene av rasen Isa Brun er at disse er født ganske tamme og husvarme. Da de kom inn i hagen min gikk dem mellom beina på meg og hoppet på fanget og armene. Skikkelig kosete. Disse har lagt fine brune egg hver eneste dag siden de kom her – men rasen er tross alt avlet frem for å være svært gode eggleggere.

Høsten 2020 fikk vi 5 flere dverghøns. Nå er det 12 glade tupper her!

Sånn har vi det nå!

Jeg virkelig elsker disse hønene mine. De gir meg en ekte glede i hverdagen. Lyden og stemningen de lager er virkelig magisk! Ferske egg daglig. Virkelig kortreist mat. Mitt bidrag til klimakampen er produksjon av egen mat i form av egg, grønnsaker, frukt, bær og urter.

Viktig å huske på når du skal ha hobbyhøns:

I naturen lever høner i små flokker, opptil 10 stk i lag. Derfor bør du ikke ha en høne alene, de bør minimum være 2-3 stk i lag – de er flokkdyr og trenger noen å snakke med i hønseburet.

Det går fint an å holde høner uten hane.

Det er tryggest å starte et hønsehold med høner som kjenner hverandre eller kyllinger som får vokse opp sammen.

Hverdagen til en høne er innholdsrik!

Høner bader ikke i vann og du trenger heller ikke vaske dem i dusjen (med mindre de har sølt noe fælt og er med gris over seg). De liker allikevel aller best å bade selv i støv. En grop med sand eller løs jord er hønens alfaomega til lykke. De ligger å rister med vinger og rumpe. Da får de sand mellom fjær og utøy blir de kvitt. Høner som har tilgang på sandbad er hygieniske!

Full sving med bading i jordbærbedet!

I ditt hønsehus bør maten/kraftfor ligge i fôringsautomater. Dyrene spiser egentlig hele dagen! Men hønene liker allikevel å grave i jorden etter spirer, frø, insekter og småstein. Dette er alle gode ting for hønene sine fordøyelse.

VIKTIG: Hønsehuset må være tett slik at ingen rovdyr kommer inn! Mink kommer for eksempel gjennom kun 2 cm åpning.

Egglegging

Hønene legger ikke egg hver eneste dag. Dette er en oppfatning dessverre veldig mange har og forventer ovenfor dyrene sine. Hver forskjellig rase legger et ulikt antall egg pr år. Dette kan du søke opp på internett og finne ut av. Naturlige tider for å ha “pause” i egglegginga er på vinteren. Det går allikevel an å jukse med belysningen slik at hønene legger litt flere egg på vinteren. 14 timers lys daglig inne i hønsehuset gjør at de legger litt flere egg. Det er mange som praktiserer denne metoden og den er heller ikke farlig for hønene. Men glem ikke at naturlig pause for hønene i egglegginga gir dem en bedre helse!

Hønene ønsker helst å legge egg der de føler seg trygge. Et lunt og mørkt sted. Å legge egg er i tillegg en sosial greie blant hønsa. Noen av dem liker å ligge sammen å legge egg, rett og slett! En rugekasse trenger ikke være mer enn eks. en trekasse på 40x40cm med sagspon i bunn, og høy oppå. Så kan hønene selv grave og lage sitt runde rede oppi dette.

Her koser de seg i hagen!
Vaglepinner er viktig

På natten velger hønene å sove en plass så høyt oppe som mulig. Vaglene bør være høyt oppe i hønsehuset. I naturen sover hønene på grener i trærne. Beregne ca. 5 cm brede vagler. Jeg bruker å finne noen runde greiner i naturen, litt rå bark på som ikke er så glatt. De har vaglepinner både inne og ute. De liker også å sitte å slappe av på disse til alle døgnets tider.

Trivsel og helse

Hvis du ikke har tid eller kapasitet til å holde hønene fornøyde er det lite vits å ha høner i hagen. De er noen dyr som ikke krever særlig i forhold til andre kjæledyr. I tillegg er de svært takknemlige og gir deg egg i retur. Derfor må hønene holdes fornøyde og lykkelige.

Alle ting jeg har nevnt over her bør være på plass, og tilgang på mat og friskt vann er en nødvendighet til enhver tid. Daglig tilsyn er pålagt av mattilsynet. Gi dem god hygiene ved å rense hønsehuset regelmessig, gi dem kraftfor og god nok plass. Du forhindrer da triste høner som da er lett mottakelige for sykdommer.

Derfor over til hygiene

Hønsehusene bør holdes rene og bygges lett tilgjengelig for rengjøring. Du bør helst kunne komme til overalt i huset. Maler du trives heller ikke midd og lus. Hønene lager mye støv, så gjør all innredning så enkel som mulig. God hygiene kan spare hønene for sykdommer og parasittangrep. Ikke søl med mat alle veier da rottene også kan tiltrekkes.

Hva spiser høna?

Høner bør ha tilgang på mat hele tiden. De spiser ikke til de sprekker. De hakker og plukker bare litt til enhver tid. De går rundt og små spiser rett og slett.

Du må ha kraftfor til dem. I tillegg spiser de nesten alt av middagsrester. Jeg gir dem kokt ris, pasta, nudler, brød, druer, salat…. egentlig alt matavfall. Du bør gjerne kutte de største bitene i små biter slik at de klarer å spise dem. Jeg gir ikke rå potet og kjøtt.

Vi som har kjøkkenhage er jo så heldige at vi gir overskudd av grønnsakene til hønene. I tillegg må jeg komme med et tips: favoritten til hønene er mais. De virkelig elsker dette, og eggeplomma blir nydelig gul hvis de får dette iblant.

Hvis du våger, kan du spørre din lokale matbutikk om å få overskuddsmat fra grønnsaksdisken til hønene – istedenfor at det går i søppel.

Den siste gjengen av dverghøns som flyttet hit i 2020. Raser: Grå og sort= Dverg Kochin. Brun silkehøne øverst til venstre. I midten. Wyandotte. Bakerst: Mille fleur.
EN SISTE PÅMINNELSE: HUSK DISSE TINGENE

Hobbyhøns er enklere enn det oppfattes som når du leser denne artikkelen. De krever egentlig ikke særlig mer enn en hund:

Mat, vann, omsorg, god nok plass, rugekasse, sandbad, vaglepinne, jevnlig renhold og daglig tilsyn. Glem ikke at på vinteren bør de ha litt ekstra varme og lys i den mørke årstiden. Da er de nok fornøyd og får et verdig liv. Velger du å skaffe deg høner kommer du til å bli forelsket på ny.

Lykke til med hobbyhøns, dette kommer du til å digge!

5 kommentarer til “Høner i hagen”

 1. Mari Langeland Sætre avatar
  Mari Langeland Sætre

  For en fantastisk blogg! Denne skal jeg følge fremover 😀 blir skikkelig inspirert av deg! Mvh Mari

  1. spiselighage avatar

   Tusen takk for så fine ord. Settes stor pris på😄

 2. Knut avatar
  Knut

  Takk for trivelig og informativt innlegg om høner i hagen. Vi har selv skaffet oss kyllinger, og er enig med deg i at det er veldig trivelig. Blir i godt humør av å se på dem og å være rundt dem. Jeg ser når de vokser at de kan trenge ett større hønsehus enn det vi har nå. Har du bygd hønsehus selv? Har du i så fall noen tips om størrelse og utforming? Vi har foreløpig fire kyllinger, og har i utgangspunktet ikke tenkt å ha flere. Hadde vært kjekt å se bilder av hønsehuset ditt også, både utvendig og innvendig. Mvh. Knut

 3. […] Les om hvordan det er å ha høner i hagen: Klikk her […]

 4. Rune Stenseth avatar

  Hei
  Fin blogg, fint om høner. Du skriver “ikke kjøtt”. Jeg trodde høner opprinnelig spiste mest animalsk mat?

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: