Kjøkkenhage for nybegynneren

Det er fantastisk inspirerende at så mange har lyst til å dyrke egen mat i hagen. Har du lyst på kjøkkenhage, men er usikker på hvordan du skal starte? Det er faktisk enklere enn du tror! Følg meg gjennom denne artikkelen!

SE FØR OG ETTER BILDER!

Når jeg tenker tilbake til yngre dager, husker jeg utrolig godt hvor inspirert jeg ble av andre som dyrket grønnsaker. I dagens Norge er virkelig selvdyrkede vekster hot-topic altså! Interessen for hjemmedyrket øker stadig til nye høyder og dette gleder en hageglad dyrker som meg. Jeg håper at SPISELIGHAGE på sosiale medier og min nettside kan være til inspirasjon ovenfor så mange som mulig.

LES OGSÅ: Min dyrkehistorie

Sååååå, hvordan lager man en kjøkkenhage?

Leser man opp og ned på internett om kjøkkenhage kan det virke ganske krevende. For noen kan det oppleves som en veldig dyr hobby…. økonomisk sett altså. Du må jo skaffe deg alt fra utstyr/frø/potter/jord/gjødsel mm. I tillegg virker det til at man må gjøre ditt og datt.

En myte sier jeg! En kjøkkenhage kan faktisk være enkelt, billig og bærekraftig – er man flink å dele frø med venner, bruke naturlig gjødsel man finner i naturen og få tak i gratis brukte potter/pallekarmer kommer man ganske langt.

Noen tenker gjerne at man ikke har plass til å dyrke. Men vet du hva? Man trenger egentlig ikke en stor hage. Det holder med en balkong, veranda eller bare en vinduskarm.

Ikke heng deg opp i alle hindringer eller la deg stoppe fordi du synes det blir for komplisert og tidkrevende. Det viktigste er å begynne å dyrke i det små. Start med en balje plukksalat for eksempel. Resten går av seg selv.

LES OGSÅ: 10 enkle grønnsaker å dyrke

Men, før du tar på deg gartner-hatten bør du tenke gjennom dette:
 • Hvilke spiselige vekster er det egentlig du vil dyrke?
 • Hvor stor skal kjøkkenhagen være?
 • Plassering – hvilke grønnsaker liker sol/skygge?
 • Hvilke planter skal ha mest og minst gjødsel?
START SMÅTT – UTVID SENERE

Det er enkelt å falle for fristelsen og bygge en stor kjøkkenhage, slik man ser andre har gjort. Ikke ta vann over hode og bygg noe enorme greier uten å ha kjent på følelsen av dyrkeglede først. Dette er derfor det viktigste rådet: Start smått! Så utvider du heller med tiden.

Du må også være innstilt på å gjøre feil, uten å miste motivasjonen. Så lærer man jo av sine feilgrep i ettertid. Jeg har nå dyrket i mange år, men gjør til stadigheter feil enda. Sånn er det bare – og når du virkelig får til en vakker grønnsak en dag, da blir du bitt av en mestringsfølelse som virkelig øker motivasjonen!

«Å dyrke fram sine egne spiselige vekster er en fantastisk følelse som du rett og slett blir avhengig av»

Velg det du liker

I startfasen er det ikke så viktig å dyrke masse spennde ting og tang. Kjør på med hva du og familien din liker. Her går gulrøtter, sukkererter, salat, poteter, agurker og tomater igjen hos veldig mange.

TIPS! BRUK BØKER OG DYRKELEKSIKON

Når det kommer til hver enkel grønnsak, og hvordan man dyrker denne på best mulig måte har jeg laget en samleside for over 70 ulike spiselige nyttevekster: både frukt, bær, grønnsaker og urter. Her kan du navigere deg frem til akkurat den veksten du måtte ønske å lære mer om. Her vil det også stå alt om jord, gjødsel, lysforhold, vann og mye mer.

GRATIS DYRKELEKSIKON: Opptil 70 ulike spiselige vekster

Boken du har ventet på♥

Velg gjerne enkle grønnsaker til å begynne med. Mange er veldig redde for ikke å få det til. Ikke bekymre deg om det – nyt heller det du får til!

Hvor og hva skal du dyrke?

Bestem deg for om du skal dyrke i en pallekarm, rett i jord, potter eller på andre måter. Velger du for eksempel å bruke dyrkekasser er det bare å fylle i jord og så dine frø!

KJØPER DU FRØ BØR DU LESE PAKNINGEN:

Uansett hvor du kjøper frø vil det stå på pakningen hvordan du skal dyrke frem disse spiselige vekstene. Du får også informasjon om sådybde, avstand, temperaturer, gjødsling, vanning, sollys og alt du måtte vite. Følger du hva som står på pakningene er du allerede kommet langt. Reddik og gulrot kan sås rett i jorden og er sikre vinnere.

Å kjøpe frø er morsomt. Når jeg kjøper nye sorter, leser jeg bakpå frøposen for å få vite mer om planten. Sjekk hvor høy veksten er, når du kan regne med at den blir høsteklar, tåler litt kulde, vokser fort eller langsomt, hvordan det er med gjødsel og så videre. Det er en god vane, og sparer deg for overraskelser senere.

GJØDSEL:

Det finnes alt for mange ulike typer næring for plantene dine. Mine beste erfaringer er å lage sin egen næring av døde planterester. Har du ikke dette, er Gjødsel for kjøkkenhagen en veldig god start!

Epsomsalt øker plantenes kraft til å danne skikkelig sterke røtter og ta opp næring.

Gressklipp fra egen hage brukes som jorddekke: holder ugress borte, bevarer fuktigheten i jorda, øker antallet gode mikroorganismer.

Tang/tare hentet på stranda blandet inn i jorden – for økt tilførsel av næring og forbedret jordstruktur. Våren er en fin tid for å hente tang. Kan med fordel skylle vekk saltet før du brukes den i grønnsakene.

Komposter din egen jord.

MINE BESTE RÅD FOR URTER:

Det er helt klart enklest å kjøpe ferdige urter ved hagesenter, du kan også så selv fra frø men da må du ha tålmodighet, fordi det tar nemlig ganske lang tid å dyrke frem urter. Enten du skal ha oregano, basilikum, gressløk eller andre urter, kjøp aldri ferdige planter i matbutikken. Dra heller til et hagesenter og kjøp skikkelige og sterke planter.

Tips til nybegynneren:
 • Ikke så for tett
 • Les godt på frøposen før du begynner
 • Merk nøye hva du har plantet og hvor
 • Tynn ut hvis plantene står for tett
 • Vær nøye med å holde ugresset borte
 • Husk å gjødsle i løpet av sesongen
 • Ønsker du deg urter, er det enklest å kjøpe ferdige planter
Bruk internett til å lære

Et tips her er å melde seg inn i hagegrupper på Facebook. Her utveksler man kunnskap og tips og hjelp med hverandre. Her inne har jeg personlig lært veldig mye. Følg også noen kjøkkenhage “guruer” på sosiale medier.

Følg meg gjerne: www.instagram.com/spiselighage

Lykke til med dyrkingen / Dennis – Spiselighage

Norwegian Kitchengarden

Kitchengarden Norway

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

5 kommentarer om “Kjøkkenhage for nybegynneren

 1. Fin og nyttig blogg du har. Jeg har i år satt poteter rett på plen med kompost, tang etc . Har høy over som dekke. Kan vel bruke av de nye potetene( god avling hittil) til beste års settepoteter ? I tilfelle hvordan oppbevare de?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: