Epsomsalt gir plantene “superkrefter”

Epsomsalt er tillatt i økologisk dyrking og er et viktig mineral for plantene. I motsetning til andre næringer kan man ikke overdosere med epsomsalt. Du kan bruke saltet til alle typer vekster: men spesielt chili, paprika og tomater er ekstra glad i dette.

Informasjon:

I 1618 oppdaget en bonde ved Epsom i England at kveget nektet å drikke vann fra en bestemt brønn på grunn av den bitre smaken.

Epsomsalt er ikke i seg selv gjødsel til planten, men hjelper planter med å ta opp næringen i jorda bedre. Røttene til plantene tar lettere opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.

NB! Epsomsalt må ikke forveksles med vanlig bordsalt. Vanlig salt dreper plantene, mens Epsomsalt er noe helt annet (magnesiumsulfat)!

Fordelene til epsomsalt:
 • Gjør at plantene tar opp 2-5 ganger så mye sulfat, fosfor og nitrogen.
 • Dryss litt Epsomsalt rundt i jorden når du sår. Det gir bedre spiring og sterkere småplanter.
 • Gir generelt kraftigere og større planter.
 • Sprayer du epsomsalt blandet med vann på bladene vil bladene holde seg grønne og friske.
 • Ved tomatsåing kan du bruke 1ts pr liter vann og vanne frø med, for raskere spiring

Du kan bestille epsomsalt HER

Her har jeg sådd frø fra samme frøpose samme dag. Kan du se hvilken som har fått epsomsalt fra starten av?

Blir bladene på tomatplantene dine lysegrønne eller gule i fargen? Ta en t-skje med Epsom salt og strø utover jorden rundt plantestilken. Det øker i tillegg rotproduksjon og planten blir totalt sett mye sterkere. Eventuelt kan man blande et t-skje-epsomsalt med en liter lunket vann og spraye dette direkte på bladene. Dette pleier jeg gjøre 2 ganger i løpet av sesongen og resultatene er fantastiske!

Tips! Epsomsalt kan også brukes til bading. Det sies at det skal være sunt og avslappende for kroppen.


13 kommentarer til “Epsomsalt gir plantene “superkrefter””

 1. Kan dette brukes til inneplanter som ikke er spiselige?
  Skal definitivt testes i kjøkkenhagen 😃

 2. Bruker du epsomsalt også til agurker? Ser at det stort sett er tomater og paprika/chili som blir nevnt i sammenheng med epsom salt.

 3. Jeg strødde epsomsalt på en basilikumplante (ca. 2 u siden såing), både litt på jorden og på bladene. Dagen etter ble veldig mange av plantene slappe og “falt” ned i jorda. Tåler de ikke å få det rett på bladene?

  • Hei, jeg doserer selv med epsomsalt på både blader og jord. Men basilikum er generelt veldig svak for berøring på bladene, de liker til og med ikke særlig vann på bladene sine. Derfor har du nok vært litt uheldig her dessverre….

 4. Jeg lurer på om jeg skal drysse epsomsalt mellom jordbær plantene mine, både for smak og holde brunsnegler vekke, kan jeg risikere å drepe jordbærene Tenkte da drysse ett stykke fra plantene men såpass at sneglene ikke kommer…

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: