Urter er noe så velduftende! Det finnes mange ulike typer urter med ulike bruksområder, men alle er ypperlige til smak i mat. Å dyrke urter er heller ikke en vanskelig ting. Har du en skyggefull hage, så er også disse 8 urtene perfekt for deg! Lær deg forskjellen på dem helt nederst i artikkelen.
1) Bladpersille og kruspersille
Persille er en middelhavsurt som har blitt populær i hele verden. Det er en toårig plante. Men det er kun det første året at den gir mest gode og spiselige blader. Skyggefulle steder er best for persillen, da blir bladene bedre og flere.
2) Koriander
Urten med intens smak er elsket av noen, men også hatet av andre. Koriander dyrkes lett av frø og trives i næringsrik og fuktig jord. Selv om den kan vokse på solfylte steder, er det risiko for at planten utvikler blomsterstilker istedenfor blader.

3) Gressløk
Denne flerårige urten er en del av løkfamilien. Bladene er tynne gresslignende i formen og har en mild løksmak. De vakre små blomstene som kommer i lilla kan også spises. Trives overalt i hagen!
4) Mynte
Alle typer mynte formeres lett fra frø/stiklinger, og trives godt i drenert, fuktig jord. Mynte trives godt i skyggen, spesielt om den dyrkes i varmere områder. Tips: Hyppig beskjæring hjelper deg å få mynten til å bli en tett kompakt busk – istedenfor at det vokser opp mange tynne stilker.

5) Timian
Den krydrede smaken av timian er utrolig god i mange kjøttretter. Det er spesielt godt i sammen med grønnsaker som kål. Timian vokser godt nesten hvor som helst, og er flerårig. Planten foretrekker litt skygge.
6) Ingefær
Dyrker du ingefær så trives disse også i skyggefulle steder. De er opprinnelige tropiske planter og overlever ikke en vinter utendørs i Norge.

7) Sitronmelisse
Bladene er fantastisk gode som pynt til kalde drikker og salater. Du kan også lage te av denne planten. Det sies at det skal være beroligende og lindre hodepine. Dyrk sitronmelisse i næringsrik og fuktig jord. Den liker sol og varme, men den kan også trives i delvis skygge. Hyppig beskjæring holder planten busket og forhindrer tidlig blomstring.
7) Ramsløk
Nordens hvitløk liker seg ikke på solrike steder og trives best under et frukttre eller en busk. De må ha skygge og fuktig – men godt drenert jord. Den trives veldig godt under terrassen og under bærbusker for eksempel.
8) Grønnkål
Ikke akkurat en urt – men fant ikke på flere til å fylle listen. Grønnkål kan vokse godt i skygge, bare så du vet det! Så slipper du å risikere at noen bed står tomme.

SJEKK UT SAMLESIDEN “DYRKETIPS” FOR Å FÅ MER INFORMASJON OM HVORDAN DU DYRKER AKKURAT DEN URTEN DU HAR LYST Å LÆRE MER OM: KLIKK HER
Et lite, men nyttig urtekart:
Navn | Formål | Levetid |
---|---|---|
Basilikum | Bruk bladene i salater, kjøtt, pizza | Ettårig |
Sitronmelisse | Bruk bladene i drikke, desserter, fisk | Flerårig |
Persille | Bladene brukes til fisk og kjøttmiddager | Toårig |
Timian | Aromatisk smak | Flerårig |
Rosmarin | Brukes i kjøtt som lam og grill | Flerårig |
Koriander | Elsket og hatet på smak. Brukes i mat | Ettårig |
Dill | Frisk smak som passer til det meste | Ettårig |
Estragon | God til sauser, egg, fisk og fugl | Flerårig |
Salvie | Passer til kjøtt, poteter og pasta. Kraftig lukt | Flerårig |
Oregano | Ditt eget pasta og pizzakrydder | Flerårig |
Du glemte Løpstikke, som trives absolutt overalt! Den første som kommer opp om våren, og vokser deg over hodet før du får sukk for deg. Må høstes tidlig for best smak. De første halvmeter høye bladene er best, men den fortsetter å vokse til den fryser ned om høsten. Super urt til både suppe og fiskekaker! Fryses eller tørkes for bruk hele vinteren.
TAKK FOR ET SUPERT TIPS!