Den berømte pallekarmen – slik dyrker du i dem

En pallekarm er svært effektiv å dyrke i. For det første er de enkle å rengjøre og du kan i tillegg bygge på så mye du vil i høyden. De kan rett og slett stables oppå hverandre. De tar heller ikke mye plass, jorda i kassene blir faktisk litt varmere enn den i bakken og du kan plante absolutt alt oppi der.

Skaff deg pallekarmer billig

Pallekarmer kan fås kjøpt på hagesenter eller andre butikker med utsalg av kjøkkenhage artikler. Men de koster jo litt penger da. Derfor anbefaler jeg deg å gå for gjenbruk. Du kan skaffe deg gratis pallekarmer ved å inngå en personlig avtale med en bedrift. Det er alt for mange pallekarmer som går i søpla eller brennes. Alle mine har jeg fått gratis av noen som skulle kaste dem.

Spør din lokale bedrift om gjenbruk av pallekarmer!

I tillegg ha pallekarmer en begrenset levetid. Så hvorfor skal jeg bruke masse penger på dette når det er mulig å få dem gratis? Du kan forlenge levetiden demmes dersom du dekker den med fiberduk på innsiden hvor jorden skal være. Eller maler dem. Pass på at du har miljøvennlig maling som ikke påvirker maten du skal dyrke. Fordelen med disse tiltakene er at pallekarmene ikke skal råtne så fort.

Hvordan gjør man det med pallekarmer?

Belive it or not. En pallekarm rommer faktisk over 200 liter med jord. Det blir mange sekker jord det! Min første tanke er at dette blir for dyrt. For å gjøre det rimeligere bør du fylle oppi med mye organisk avfall, kvister, løv, planterester, avispapir osv. Da sparer du mye penger på jord, samtidig som du tilfører utrolig god næring til organismene i jorden. Det vil skje en råtnelsesprosess under overflaten som er fantastisk for plantene.

Når det kommer til antallet pallekkarmer i høyden: tenk deg alle rotgrønnsaker….. de trenger dyp jord og derfor anbefales det å bruke to eller tre pallekarmer i høyden for disse. I motsetning trenges salat og andre planter med små røtter kun en pallekarm.

Har du flere pallekarmer i hagen din kan du sette dem opp med litt avstand fra hverandre. Dette for at du selv skal enkelt komme til “arbeidsplassen” hvor du skal luke og stelle med plantene. Samtidig som du unngår skjulesteder for eventuelle skadedyr. I mellom pallekarmene kan du ha gress, grus, halm, jord, stein…. dette er helt opp til deg.

I pallekarmene er det faktisk også litt varmere enn det er i bakken. Tidlig på våren kan du derfor starte litt tidligere oppi pallekarmene enn ellers i hagen.

Her har jeg bygget små “gjerder” i pallekarmene for dekorasjon med gratis pinner hos byggvarehandelen.

Hva kan en pallekarm brukes til?

Mange tenker at en pallekarm er kun for grønnsaker i kjøkkenhagen. Faktisk kan du dyrke alt mulig oppi der. Trær, busker og blomster trives alle oppi en pallekarm.

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

2 kommentarer om “Den berømte pallekarmen – slik dyrker du i dem

  1. Hei! Du skriver at en kn spørre sin lokal bedrift om pallekarmer. Har du tips på hvilke ? 😂 blomsterbutikker, Felleskjøpet eller etc?

    1. Hei,
      Jeg gikk til lokale industrifirma som har varemottak. Tenker på slike lager eller noen andre du har i nærheten. De som til vanlig kaster pallekarmene i søppelet. I mitt tilfelle var det noen oljeselskap.

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: