Den berømte pallekarmen – slik dyrker du i dem

En pallekarm er svært effektiv å dyrke i. For det første er de enkle å rengjøre og du kan i tillegg bygge på så mye du vil i høyden. De kan rett og slett stables oppå hverandre. De tar heller ikke mye plass, jorda i kassene blir faktisk litt varmere enn den i bakken og du kan plante absolutt alt oppi der.

Skaff deg pallekarmer billig

Pallekarmer kan fås kjøpt på hagesenter eller andre butikker med utsalg av kjøkkenhage artikler. Men de koster jo litt penger da. Derfor anbefaler jeg deg å gå for gjenbruk. Du kan skaffe deg gratis pallekarmer ved å inngå en personlig avtale med en bedrift. Det er alt for mange pallekarmer som går i søpla eller brennes. Alle mine har jeg fått gratis av noen som skulle kaste dem.

Spør din lokale bedrift om gjenbruk av pallekarmer!

I tillegg ha pallekarmer en begrenset levetid – rundt 5 år. Så hvorfor skal jeg bruke masse penger på dette når det er mulig å få dem gratis? Du kan om ønskelig forlenge levetiden demmes dersom du dekker den med fiberduk på innsiden hvor jorden skal være. Eller maler dem. Pass på at du har miljøvennlig maling som ikke påvirker maten du skal dyrke. Fordelen med disse tiltakene er at pallekarmene ikke skal råtne så fort.

Hvordan gjør man det med pallekarmer?

Belive it or not. En pallekarm rommer faktisk over 200 liter med jord. Det blir mange sekker jord det! Min første tanke er at dette blir alt for dyrt. For å gjøre det rimeligere bør du fylle oppi med mye organisk avfall, eks:

 • Kvister/trestubber
 • Papp, avispapir
 • Løv
 • Døde planterester
 • Kompost
 • Avfall fra hønsehus (om du har høner)
 • Mose
 • Gressklipp

Da sparer du mye penger på jord, samtidig som du tilfører utrolig god næring til organismene i jorden. Det vil skje en råtnelsesprosess under overflaten som er fantastisk for plantene.

Hvor mange i høyden?

Når det kommer til antallet pallekkarmer i høyden: automatisk tenker mange at de må ha to pallekarmer i høyden. Legg merke til at alle mine er kun 1 i høyden. Det er mer enn nok, til og med for alle rotgrønnsaker….. Spesielt trenger salat og andre planter med små røtter kun en pallekarm. Men det kan være fornuftig å bygge i høyden dersom du har dårlig rygg og ikke vil bøye deg så mye!

Har du flere pallekarmer i hagen din kan du sette dem opp med litt avstand mellom hver rad. Dette for at du selv skal enkelt komme til “arbeidsplassen” hvor du skal luke og stelle med plantene. Samtidig som du unngår skjulesteder for eventuelle skadedyr. I mellom pallekarm radene kan du ha gress, grus, halm, jord, stein…. dette er helt opp til deg.

Til informasjon: Jeg setter ganske mange pallekarmer ganske tett på grunn av at jeg liker å se på dem som ett stort bed og må derfor tråkke i jorda mellom grønnsakene for å komme til med lukearbeid, gjødsling, vanning og høsting.

I bunn av pallekarmene legger jeg ikke duk fordi jeg personlig er for lat til det. Man skulle trodd at gresset da ville vokse seg igjennom – men dette har aldri vært et problem for meg. Om jeg har organisk avfall fylles dette i bunn, som nevnt ovenfor.

Visste du at det faktisk også er litt varmere i en pallekarm enn det er i bakken. Tidlig på våren kan du derfor starte litt tidligere oppi pallekarmene enn ellers i hagen.

Her har jeg bygget små “gjerder” i pallekarmene for dekorasjon med gratis pinner hos byggvarehandelen.
Hva kan en pallekarm brukes til?

Mange tenker at en pallekarm er kun for grønnsaker i kjøkkenhagen. Faktisk kan du dyrke alt mulig oppi der. Trær, busker og blomster trives alle oppi en pallekarm.


3 kommentarer til “Den berømte pallekarmen – slik dyrker du i dem”

 1. Hei! Du skriver at en kn spørre sin lokal bedrift om pallekarmer. Har du tips på hvilke ? 😂 blomsterbutikker, Felleskjøpet eller etc?

  • Hei,
   Jeg gikk til lokale industrifirma som har varemottak. Tenker på slike lager eller noen andre du har i nærheten. De som til vanlig kaster pallekarmene i søppelet. I mitt tilfelle var det noen oljeselskap.

 2. Hei! Bør all jorda i pallekarmene vendes hvert år, før dyrking? Evt spas ut, for så å legge et organisk lag i bunn og deretter legge den gamle jorda tilbake? Om jeg har kuttet ugresseøtter ved å spa i jorda, kan jeg da la disse ligge igjen i jorda, eller bør de fjernes? (Vil avkuttede ugressrøtter spire om de blir liggende igjen, eller blir de god næring)

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: