Kjøkkenhageordbok

2 minutter

Da jeg var ny grønnsaksdyrker kom jeg over en del ord og begreper som jeg ikke skjønte noe av. Regner med det er flere som nylig har sådd sine første frø i år. Hva betyr liksom forkultivere? eller hyppe? Jeg forklarer på den enkle måten!

Hyppe poteter: Gjelder typisk potetplanter hvor knollen i jorda ikke må bli utsatt for sollys. Å hyppe en plante gjør du enkelt ved å fylle kompost/jord inntil og oppover stammen. Vær flink å hyppe jevnlig ettersom planten vokser – da får du også flere poteter. Det dannes nemlig nye poteter langs stilken når du fyller jord inntil.

Forkultivere: Dette er et ord som ofte brukes av oss kjøkkenhagedyrkere. Det betyr at du sår frø innendørs for senere å plante dem ut. Å forkultivere gjør at plantene får en liten tyvstart på sesongen. Når det gjelder tomat, paprika og chili så må disse frøene forkultiveres tidlig på våren for at det skal bli høsteklart. I Norge er dessverre sommeren ikke så kjempelang.

Direkteså: Når man bruker dette begrepet så menes det at du skal bare så frøene direkte i dyrkekassen, bedet eller potta utendørs. Da gjelder ingen forkultivering. På frøposene pleier det å stå når man skal direkteså de ulike grønnsakene.

Nyttevekst: Så enkelt som betydning av at en plante er spiselig.

Kjøkkenhage: Dette er et område som er dedikert til å dyrke spiselige nyttevekster. Det kan være alt fra urter, frukt, bær og grønnsaker.

Settepotet: Dette er en potet som skal brukes for å danne en potetplante. Du setter en knoll i jorda på våren og kan høste mange flere i løpet av sesongen. Det er viktig at man bruker friske sertifiserte settepoteter når man dyrker. Disse kan kjøper på ditt lokale hagesenter.

Såjord: Dette er næringsfattig jord som brukes for å så frø i. Frø inneholder den “pakken” med næring som trengs for å spire og danne røtter. Generelt næringsfattig jord er perfekt for frø å spire i – så slipper de å bli overgjødslet. Når spirene har fått en del bladpar er det på tide å plante dem over i mer næringsrik jord.

Såkalender: For alle bønder, gartnere og hobby dyrkere er en såkalender viktig hjelp å ha. I kalenderen finner du ut når på året det er best å så frø, sette ut planter og høste. Har du lyst på en såkalender for gratis nedlasting? Klikk her

Prikling: Dette betyr at du skal flytte små planter over i noen større potter for at de kan få vokse med bedre plass. Av og til sår man gjerne flere frø i små potter, og om alle spire – så må man plante dem om i hver sin potte.

Legg inn en kommentar

%d