Dyrk jordskokk – en ukjent delikatesse

Har du noen gang hørt om jordskokk? Rotknollen fortjener å bli oppdaget på nytt. Den var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av den runde, enkle nykommeren som var lettere å tilberede på kjøkkenet.

Kort historie:

Jordskokk er en flerårig spiselig plante som opprinnelig kommer ifra Nord-Amerika og er i solsikkefamilien. Planten får svært høyt og majestetisk skudd med grønne blader. På sensommeren kommer det på toppen små oransje blomster. Dette er virkelig en nytteplante som gir både pryd og følelse av frodighet i hagen!

BESTILL JORDSKOKK:

Vil du plante i egen hage? Klikk her

Jordskokk vs. potet:

Begge to er fantastiske grønnsaker å dyrke i kjøkkenhagen og har bidratt å mette millioner av mennesker på verdensbasis. Poteten er uansett overlegen i popularitet grunnet at knollene er runde og enklere å tilberede på kjøkkenbenken. Jordskokk-knollen er mer ujevn og ligner på store ingefærrøtter.

Jordskokk inneholder ikke stivelse, men har ellers mange av de samme bruksområdene som potet. I motsetning til poteter kan jordskokk også brukes rå og i salater. Skallet er tynt og spiselig. Dersom den kokes kan skallet trekkes av etterpå – dette er mest vanlig blant de som spiser jordskokk.

På grunn av det tynne skallet kan de ikke lagres særlig lenge etter høsting slik som potet. Men så lenge de er i jorda er de imidlertid holdbare i flere måneder. Til forskjell fra poteter tåler knollen å overvintre ute ved temperaturer ned til -30°C.

Jordskokkene er majestetiske og blir raskt de høyeste plantene i hele kjøkkenhagen
Hvordan dyrke jordskokk?

Jordskokken er lett å dyrke og selvsår/sprer seg relativt ofte. Dyrk derfor i pallekarmer eller så dukker dem opp over hele hagen din – sprer seg veldig om den får vokse fritt.

Sett jordskokk i jorden (kan gjøres enten på høsten eller våren) akkurat på samme måte slik man setter poteter (planteavstand: 30×30 cm). Sent på våren vil det spire av jordskokken. Pass på å gjødsle godt utover sesongen. Man trenger ikke hyppe på samme måte som man gjør med poteter. Jordskokken gir rikelig med næringsrike knoller. Hvis man ønsker, kan man la knollene stå på samme sted i hagen over flere år og høste inn litt av knollene hvert år.

Skadedyr og fiender:

Jordskokk har nesten ingen fiender, sykdommer eller skadegjørere. Ugress blir som regel utkonkurrert av jordskokkplantene på grunn av plantens voksekraft, men det er til fordel å fjerne ugress før bladverket vokser frem på våren. Rett og slett få problemer og mye glede å dyrke disse knollene!

Høsting:

Høst jordskokken på samme måte som du høster poteter. Riset visner ned ved første frostnatt, men knollene kan allikevel høstes etter den tid. Faktisk kan du også høste knoller akkurat når du vil og trenger gjennom hele vinter og tidlig vår.

Hva smaker det?

Bytt til jordskokk ved neste middag, og nyt den søtlige, nøtteaktige smaken. Jordskokk er faktisk et alternativ til potet. Du kan lage omtrent det samme på kjøkken av jordskokk som med potet. Kan for eksempel brukes i supper og pureer. De kan også kokes å brukes i stapper og gratenger, stekes og friteres som chips.

Mitt råd til deg, sett i gang og dyrk jordskokk!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

9 kommentarer om “Dyrk jordskokk – en ukjent delikatesse

  1. Hei! Takk for flott side med masse matnyttig informasjon (bokstavelig talt) 🙂 Jeg forsøker meg på jordskokk i pallekarm i år. Den ser ut til å vokse og trives, men i kveld oppdaget jeg at det var en del sukkermaur i kassen. Bør jeg foreta meg noe for å fjerne mauren, eller er de harmløse overfor jordskokkene?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: