De 10 mest kjente spiselige staudene

1.Rabarbra

Alle burde ha en rabarbraplante i hagen sin! De store grønne bladene som spirer tidlig på våren. En voksekraft du blir helt overrasket av hvert år. Planten er flerårig og kommer opp trofast år etter år. Det er en plante som klarer seg helt selv uten noe særlig stell – det eneste du trenger å gjøre er å gjødsle.

Dyrketips: Slik dyrker du rabarbra

2. Gressløk

Gressløk kan vokse over hele Norge. Den er en hardfør urt som spirer tidlig på våren og gir deg mye glede. Veksten opptrer som staude og kommer år etter år. En trofast tjener i hagen rett og slett!

Dyrketips: Slik dyrker du gressløk

3. Asparges

Ett ord: SPENNENDE! Asparges er en grønnsak som kan dyrkes over det meste av landet. Planten trives naturligvis best i de varmeste strøk i landet, men det er flere som dyrker denne planten langt nord. Det er en flerårig grønnsak som kommer år etter år – og gir avling på våren. Det er jo ekstra kjekt å høste mat tidlig!

Dyrketips: Slik dyrker du asparges

4. Jordskokk

Har du noen gang hørt om jordskokk? Rotknollen fortjener å bli oppdaget på nytt. Den var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av den runde, enkle nykommeren som var lettere å tilberede på kjøkkenet.

Dyrketips: Slik dyrker du jordskokk

Jordskokken blomstrer helt nydelig
5. Pepperrot

Pepperrot er tradisjonell og robust i eldre kjøkkenhager. Den er flerårig og du kan nyte den intense smaken i alle år fremover. Planten “tåler så og si alt”! Pepperrot er egentlig ganske enkel å dyrke – siden den er flerårig og styrer seg selv. Men den kan være litt vanskelig å få tak i. 

Dyrketips: Slik dyrker du pepperrot

6. Hvitløk

Å dyrke hvitløk er en fryd og faktisk utrolig enkelt å få frem i kjøkkenhagen. De fleste dyrker den som en ettårig plante. Men lar du løkene ligge i jorden i et par sesonger vil dem formere seg av seg selv. Du vil ende opp med en haug med små løk uten særlig fedd. De smaker knallgodt!

Dyrketips: Slik dyrker du hvitløk

7. Luftløk

Den er utrolig hardfør og tåler å dyrkes overalt i hele vårt langstrakte land. Uansett hvor mye røff behandling den får, så vokser den villig opp igjen år etter år. Den er med andre ord flerårig. Det er også en av de første nyttevekster som spirer på våren og er en tydelig indikator på at vinteren er over!

Dyrketips: Slik dyrker du luftløk

8. Løpstikke

Denne nytteveksten er deilig å ha i hagen. Flerårig og i tillegg vakker! Alle burde ha løpstikke i kjøkkenhagen sin. Den kan bli opptil 2 meter i høyde – rett og slett dekorativt. Den spirer tidlig på våren som gir deg raskt følelsen av at vinteren er over. Bladene er anvendelige til mange ulike matretter. Bladene kan tørkes og brukes som krydder eller te.

Dyrketips: Slik dyrker du løpstikke

9. Ramsløk

Ramsløk blir ofte omtalt som Nordens hvitløk. Den smaker mye hvitløk, men er ikke like sterk selv på smak som den selv om bladene kan variere i styrke. Duften minner også om hvitløk. Ramsløk er som vanlig løk svært anvendelig i matlagingen, og det finnes nesten ikke begrensninger på hva du kan smaksette med denne veksten. Personlig elsker jeg å lage ramsløkspesto.

Dyrketips: Slik dyrker du ramsløk

10. Ingefær

Da jeg begynte å dyrke ingefær forventet jeg at det skulle være vanskelig. Men det er faktisk ganske enkelt om man har litt kunnskap inne. Planten trives godt i en litt bred potte. Planten opptrer som en stueplante og kan leve inne i stuen din i åresvis om du passer på at planten aldri fryser.

Dyrketips: Slik dyrker du ingefær


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: