Dyrke løpstikke

FORKULTIVERING: FEBRUAR
UTPLANTING: IKKE FARE FOR NATTEFROST

Denne nytteveksten er deilig å ha i hagen. Flerårig og i tillegg vakker! Alle burde ha løpstikke i kjøkkenhagen sin. Den kan bli opptil 2 meter i høyde – rett og slett dekorativt. Den spirer tidlig på våren som gir deg raskt følelsen av at vinteren er over. Bladene er anvendelige til mange ulike matretter. Bladene kan tørkes og brukes som krydder eller te.

Så løpstikke fra frø eller kjøpe ferdige planter?

Forkultiveres innendørs tidlig på året i små potter. Februar er en passende måned. Du gjør det så enkelt at du strør frøene utover fuktig såjord. Dekk gjerne jorda med vermiculite for å holde på fuktigheten og unngå muggdannelse på jordoverflaten. Etter spiring setter du planten under mye lys og normal romtemperatur (18-20 grader). Når faren for frost er over kan du plante løpstikken ut i urtebedet ditt. Men sørg for å beskytte planten i starten mot vind og husk å herde plantene.

LES OGSÅ: Slik herder du plantene dine

En annen metode å gjøre det på er å kjøpe ferdige løpstikke planter kjøpt på hagesenter. Disse er som regel klar til livet utendørs med en gang. En investeringskostnad på en hundrelapp som gir deg deilig løpstikke resten av livet – siden løpstikke er en flerårig urt!

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Stell , skadedyr og høsting

Løpstikken trives i normal jord. Her hos meg står den i en pallekarm. Ellers må du sørge for at det er god drenering, slik at den ikke drukner. På varme sommerdager kan det være lurt å vanne planten. Trives et solrikt sted i hagen.

Når planten blomstrer (juli-aug-sept) vil du se en enorm mengde med veps sirkulere rundt blomsterkronene. Et skummelt – men vakkert syn! Naturen er spennende altså!

Planten har generelt ingen eller få skadedyr. Løpstikke kan høstes gjennom hele sesongen. Plukk av de bladene du vil. På høsten kan hele planten skjæres ned og henges til tørk. Da får du deilig løpstikke krydder!

TIPS:

Løpstikke sies å skremme skadedyr vekk. I tillegg skal planten være bra mot vond hals og hoste. Kalles også for “kjærlighetsplanten”. Grunnen til kallenavnet kan du finne ut av selv på Google. Det skriver jeg ikke her! Hehe…

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: