Dyrk ramsløk i hagen din

Ramsløk blir ofte omtalt som Nordens hvitløk. Den smaker mye hvitløk, men er ikke like sterk selv på smak som den selv om bladene kan variere i styrke. Duften minner også om hvitløk. Ramsløk er som vanlig løk svært anvendelig i matlagingen, og det finnes nesten ikke begrensninger på hva du kan smaksette med denne veksten. Personlig elsker jeg å lage ramsløkspesto.

Frø eller setteløk?

Du kan enten dyrke dem fra frø som du får kjøpt på plantesenter, da vil det vanligvis ta 2-3 år før du får en avling som dekker til ditt forbruk. Det er også mulig å få tak i eller kjøpe eldre planter av ramsløk da du enkelt kun setter en liten løk i jorden og alle årene fremover kan du høste deilig og fersk ramsløk tidlig på våren.

BESTILL RAMSLØK KNOLLER HER!

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Nyttig informasjon til deg som skal sette ramsløk-løker i jorden:
  • Disse løkene trives best i skygge eller halvskygge, så det er best å plante dem et sted de får akkurat dette. Det kan være en skyggefull frukthage, under en busk eller ved skyggesiden av en vegg. Unngå å plante i potter eller plantekasser da dette blir for varmt for ramsløken. 
  • Jorden bør være løs og ha god drenering – men samtidig fuktig. Du kan blande i litt grov sand i jorden for å oppnå riktig kvalitet før du planter. Faktisk talt kan ramsløk vokse i grus.
  • Tilfør gjerne litt gjødsel, av type hønsegjødsel eller annen grønnsaksgjødsel i forbindelse med plantingen, og sørg for å vanne rett etter at plantene er satt i jorda.  
  • Vær gjerne forsiktig med å høste det første året siden ramsløken tilhører en av plantene som vokser noe langsommere. 
Litt generelt om ramsløk:

Ramsløken vokser ofte i tette tepper og blir gjerne 10-30 cm høy. Ramsløk trives naturlig i skyggefulle og fuktige skoger, både løv- og barskog. Hos meg vokser de under et tre bak garasjen. Det er skyggefullt og fuktig sandholdig jord der.

Plukk bladene mens de er grønne, friske og har fått litt størrelse. De lukter deilig duft av hvitløk. Bladene mister mye smak under varmebehandling, derfor er de god i rå tilstand. Se en enkel oppskrift under:

Oppskrift på ramsløkspesto:

Hvert år lager jeg hjemmelaget deilig og frisk ramsløkspesto. Det er helt nydelig og kjempe enkelt å lage.

  • 200 g ramsløk blader
  • 2 dl pinjekjerner
  • 2 ts salt
  • 4 dl olivenolje

1. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de er pent gylne.

2. Ha ramsløk, pinjekjerner og salt i en foodprocessor.

3. Tilsett limesaft og olje i en tynn stråle under kjøring. Pestoen er ferdig når alt er pent blandet. Topper du med en halv cm olivenolje over pestoen, før du setter på lokk, kan den holde seg så lenge som ett år i kjøleskap.

Oppskrift på ramsløkssalt HER

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


9 kommentarer til “Dyrk ramsløk i hagen din”

  1. […] Når det blir mars måned titter Nordens hvitløk frem. Ramsløk! Denne fantastiske planten er i mine øyne startskuddet på at våren er i full gang. Jeg har så mye god ramsløk i hagen – lager masse deilig pesto og krydder hvert år. Har du ikke ramsløk eller har du aldri hørt om denne planten? Sjekk ut og les mer HER. […]

  2. Hei, tenkte sette løkene i en skyggefull skogbunn. Men er usikker på om jeg bør grave opp skogbunnen, fjerne blåbærlyng og sånt og så blande i sand – før jeg settet løkene? Og hvor stor avstand skal de stå med? Veldig takknemelig for svar.

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: