Dyrke egen ingefær hjemme

2 minutter
PLANTES INNENDØRS: JAN-MARS
HØSTEKLAR: NOV-DES

Da jeg begynte å dyrke ingefær forventet jeg at det skulle være skikkelig vanskelig. Men det er faktisk ganske enkelt om man har bare har litt kunnskap om hva planten krever av stell. Planten trives godt i en litt bred potte – siden røttene vokser utover og ikke nedover.

Hva liker ingefæren?

Ingefær elsker et litt lunt sted, med delvis sol og skygge. Temperaturen bør være relativt god (20-30 grader) og lufta fuktig. Det er jo tross alt en tropisk plante! Pass på at planten ikke utsettes for kulde, direkte sollys, sterk vind og alt for våt jord. Men jorda skal være passe fuktig. Jeg dyrker ingefær inne som en stueplante. Der er det stabile temperaturer på vel 20 grader året rundt.

Jorda bør være lett og porøs. Bruk gjerne vanlig plantejord da denne inneholder litt sand som er helt topp for ingefæren. Bland gjerne i litt Perlite i jorda. Gi næring i form av litt Gjødsel for kjøkkenhagen en gang i måneden!

Vil du dyrke ingefær? Du kommer godt i gang med en ingefærrot kjøpt: HER

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

“Forkultivere” ingefærrøtter

TIPS! Om det allerede er kommet synlige spirer på ingefærrøttene, kan du plante den i jord med en gang!

Start med å legge noen kjøpte sette-ingefærrøtter i en skål med et fuktig kjøkkenhåndkle over. Dekk til med plastfolie og plasser dette på baderomsgulvet et par uker. Etter dette vil røttene gro og da er det på tide å sette roten (5 cm under overflaten) i en potte med næringsrik jord. Om du vil, kan du bare plante roten i jord med en gang. Men da bruker den litt lengre tid å spire/utviklingstid!

Synlige spirer!
Om sommeren

På det varmeste kan du flytte ingefæren ut i et drivhus eller varm hagestue hvis du ønsker dette. Når høsten kommer må du ta planten inn i stuevinduet igjen – planten liker seg ikke om det er lavere enn rundt 20 grader.

Høsting

Ingefær bruker omtrent 8-10 måneder å bli høsteklar. Så her må du smøre deg med tålmodighet. Men det er verdt ventingen sier alle som har dyrket egen ingefær! Den beste tiden å høste ingefær er når som helst etter at bladene har gulnet litt.

Mens du venter kan du jo høste deilig grønt bladverk med f.eks denne plantesaksen og lage deg en god te?

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

19 kommentarer til “Dyrke egen ingefær hjemme”

 1. Sverre Brustad avatar
  Sverre Brustad

  Jeg dyrker poteter men det hender jeg har for lite settepoteter og da tar jeg stiklinger av potetriset. Setter poteter i store murbøtter inne ca. 1. april og bare 14 dager etter kan jeg begynne å ta avleggere av riset og sette i vann i avkuttede melkekartonger, etter enda en uke tar jeg nye stiklinger av potetriset og snart har jeg nok til en hel liten åker. Ca. 1. Mai setter jeg poteter ute, men ikke stillingene enda da potetriset ikke tåler kulde, frostnetter. Setter de ut rundt 17. Mai Og de trenger tid også tid til å danne røtter i vann. Stiklinger gir like mye poteter som fra settepoteter og koster ingen ting. Man kan faktisk så poteter fra frø også, men det har jeg ikke prøvd meg på enda.

  1. Spiselighage avatar

   Tusen takk for at du deler denne kunnskapen med meg! Dette var virkelig fantastisk å lære☺️ masse lykke til med potetdyrkingen!

 2. Tina avatar
  Tina

  Når du seie at du kan bruke bladene til te, e d bare til å klippe de av å legge de oppi?

  1. Spiselighage avatar

   Jepp 🙂 !

 3. […] Dyrketips: Slik dyrker du ingefær […]

 4. Live avatar
  Live

  Er det ingen problemer/utfordringer med å bruke ingefær kjøpt i butikk? Vet at det er “no-go” når det bl.a gjelder tomater og poteter.

  1. Spiselighage avatar

   Hei!
   Ingefær fra matbutikken kan innholde sykdommer og skadegjørere og anbefales derfor ikke å plantes videre på😄 men forbudt er det ikke

 5. rolf thomas farmen avatar
  rolf thomas farmen

  Hei. Jeg dyrker noe daglig i min hverdag, og det er å lage chai med urter, fra bunn av. Da trenger jeg mye ingefær, gjennom hele året. Derfor søkte jeg å dyrke selv og fant deg. Spørsmål: Hva må jeg gjøre for å dyrke slik at jeg har avling gjennom hele året?? må jeg rett og slett plante nye potter hver måned, eller vil en ladning fornye seg kontinuerlig med med ev tillegg av nye røtter; ja; plante nye i samme potte kontinuerlig f.eks.? Glad for din gode beskrivelse hvordan gjøre dette. Mvh Rolf Thomas Farmen

  1. Gry Dolva avatar
   Gry Dolva

   Hei Rolf, jeg skal akkurat i gang med å plante ingefær for første gang, så jeg har ikke personlig erfaring ennå.
   Men jeg leser at man forsiktig graver opp ingefæren når den ser ut til å ha grodd nok, knekker av den biten man vil ha og setter resten ned i jorda igjen. Så skal man kunne ha en kontinuerlig vekst og høsting på samme plante.

 6. Tone Sundin Sørbel avatar
  Tone Sundin Sørbel

  Hei! Min ingefær er høstklær. Plutselig oppdager jeg noen kongleaktige frukter. Disse to vokser på stengler uten blader. Hva er dette? Hvis jeg ikke høster alle knoller, kan disse da bare stå å formere seg videre?

  1. Spiselighage avatar

   Heldige deg som har fått blomst på planten. Nydelig. Ingefærplanten er i utgangspunktet flerårig, så du trenger ikke høste inn alt.

 7. Jim avatar
  Jim

  Hei. Noen skriver at ingefæren skal plantes med øynene eller spirene pekende oppover. På bildene her ser det ut som at spirene heller peker mot sidene; har det noe å si om de peker opp eller til siden?

  1. Spiselighage avatar

   Har aldri tenkt på det når jeg planter dem. Det har nok ikke så mye å si 🙂

 8. Angelika avatar
  Angelika

  Hvor ofte og mye skal ingefæren plantes? Holder det f.eks. med 5-10 dusj med sprayflaske hver dag? 🙂

  1. Hans avatar
   Hans

   Hei. Jeg antar at du fikk en liten skrivefeil og heller mener “vannes” og ikke plantes? 🙂 Isåfall skal vel jorden holdes gjevnt fuktig, men ikke slik at den er gjennomvåt og “gjørmete” hele tiden. Jeg har hørt at etter spirene har dukket opp av jorden, så kan man vanne med sprøyflaske, men om det har noe å si vet jeg ikke. Og om det er 10 eller 20 dusj med sprayflaske, tror jeg kommer helt an på hvor dypt ingefæren ligger(?) Jeg er ingen ekspert, så fint hvis noen kan bekrefte evt. avkrefte.

 9. M avatar
  M

  Er det same fremgangsmåte å dyrke gurkemeie ?

  1. Spiselighage avatar
 10. Ellen Kristin Kjos avatar
  Ellen Kristin Kjos

  Hei har kjøpt en litt lav (20 cm) og 40 cm vid potte, men kom på at det kanskje var litt stort for en knoll ingefær. Kan man plante gurkemeie i samme potte eller vi dei ikkje leve samme? Trenger gurkemeie evt en dypere potte?

 11. Victoria avatar
  Victoria

  Hei, Dennis!

  Jeg kjøpte ingefær barrot av deg i februar. Den har mange, fine, grønne stilker nå. Jeg lurer på om jeg kan ta stiklinger/ dele opp ingefæren allerede nå i juli eller bør jeg vente til neste år?

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: