Dyrke asparges

UTPLANTING: APRIL-MAI

Ett ord: SPENNENDE! Asparges er en grønnsak som kan dyrkes over det meste av landet. Planten trives naturligvis best i de varmeste strøk i landet, men det er flere som dyrker denne planten langt nord. Det er en flerårig grønnsak som kommer år etter år – og gir avling på våren. Det er jo ekstra kjekt å høste mat tidlig!

Så fra frø eller kjøpe eldre røtter?

Asparges kan du velge å så selv fra frø, men dette tar minimum 4-5 år før du kan høste noe av. Denne veksten bruker veldig lang tid å etablere seg. Frø kan sås i små potter innendørs på våren i en sandholdig jord. Etter at de spirer kan du plante dem ut i hagen når de er blitt 10-15 cm i høyden. Beskytt mot direkte sollys og vind rett etter utplanting mens plantene er veldig små.

Den enkleste og mest vanlige metoden er å kjøpe en eldre plante som du kan få avling på etter bare 1-2 år. Disse finnes på hagesenter som barrot.

Vil du dyrke Asparges? Du kommer godt i gang med Asparges, kjøpt: her!

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Planting i hagen

Finn et solrikt sted i hagen i april/mai måned. Asparges bør ha god plass rundt seg. Derfor minimum 30 cm avstand mellom hver plante. Ved utplanting av en eldre plante bør du sette den ganske dypt, ca. 15-20 cm under jordoverflaten. Jorda bør være sandholdig, kalket og godt gjødslet før planting. Gjødsel for kjøkkenhagen er perfekt.

Stell

Hold hele tiden området til aspargesen fritt for ugress, spesielt rotugress må vekk. Bruk gressklipp/tang som jorddekke. Dette bidrar til å holde ugresset nede. Asparges elsker tang og tare!

LES OGSÅ: Tang og tare i kjøkkenhagen

NB! Husk å være veldig forsiktig med høstingen i starten og la alltid en del skudd stå igjen slik at planten ikke blir for svekket. Kutt ned alle plantene sent på høsten.

Høsting

Du bør være forsiktig med å høste asparges de første årene – slik at du ikke tar knekken på planten. Skuddene bør være på en tykkelse som en kulepenn før de kan knekkes av ved jordoverflaten og nytes på kjøkkenbenken. Høster du for mye mens plantene er små, kan du risikere å ødelegge plantene.

(Artikkelen inneholder produktplassering)


4 kommentarer til “Dyrke asparges”

  1. Kan de plantes ut etter spiring den første sesongen og deretter stå ute året rundt (er klar over at vi ikke kan høste før etter flere år)?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: