Dyrke asparges

UTPLANTING: APRIL-MAI

Ett ord: SPENNENDE! Asparges er en grønnsak som kan dyrkes over det meste av landet. Planten trives naturligvis best i de varmeste strøk i landet, men det er flere som dyrker denne planten langt nord. Det er en flerårig grønnsak som kommer år etter år – og gir avling på våren. Det er jo ekstra kjekt å høste mat tidlig!

Så fra frø eller kjøpe eldre røtter?

Asparges kan du velge å så selv fra frø, men dette tar 4-5 år før du kan høste noe av. Denne veksten bruker veldig lang tid å etablere seg. Frø kan sås i små potter innendørs på våren i en sandholdig jord. Etter at de spirer kan du plante dem ut i hagen når de er blitt 10-15 cm i høyden.

Men den enkleste og mest vanlige metoden er å kjøpe en eldre plante som du kan få avling på etter bare 1-2 år. Disse finnes på hagesenter som barrot.

Planting i hagen

Finn et solrikt sted i hagen i april/mai måned. Asparges bør ha god plass rundt seg. Minst 30 cm avstand mellom hver plante. Ved utplanting av en eldre plante bør du sette den ganske dypt, ca 15-20 cm under jordoverflaten. Jorda bør være sandholdig, kalket og godt gjødslet før planting. Hage-og grønnsaksgjødsel er perfekt.

Stell

Hold hele tiden området til aspargesen fritt for ugress, spesielt rotugress må vekk. Bruk gressklipp/tang som jorddekke. Dette bidrar til å holde ugresset nede. Asparges elsker tang og tare!

NB! Husk å være veldig forsiktig med høstingen i starten og la alltid en del skudd stå igjen slik at planten ikke blir for svekket. Kutt ned alle plantene sent på høsten.

Høsting

Du bør være forsiktig med å høste asparges de første årene – slik at du ikke tar knekken på planten. Skuddene bør være på en tykkelse som en kulepenn før de kan knekkes av ved jordoverflaten og nytes på kjøkkenbenken.

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: