Slik herder du plantene dine

På våren pleier vi å forkultivere massevis av planter innendørs, alt fra tomat, chili, paprika og til kålvekster. Det å forkultivere er veldig nyttig, fordi da får plantene en veldig god start på sesongen. Litt tjuvstart. Du får raskere avling og planter som tåler mye mer enn om man bare sår frøene rett ut. Noen trege saktevoksende planter er nesten helt avhengig av forkultivering for å kunne gi avling – da vi har en generelt sett kort sommer i Norge.

Den typiske nybegynnerfeilen er å bare plante ut en haug av grønnsaker/planter uten å herde på forhånd. Noen planter dør, andre blir fullstendig satt tilbake og noen andre stagnerer i vekst. Det er en helt naturlig reaksjon. Se for deg at du skulle bli flydd fra Spania til Nordpolen. Du vil jo få sjokk og fryse – og sutre. Det samme gjelder plantene.

Planlegger du å sette plantene et solrikt sted kan du risikere at de blir solbrent fordi de ikke er tilvendt det sterke lyset. Derfor bør du herde dem på forhånd, dette tar ca. en ukes tid. Å herde en plante vil i utgangspunktet bety å tilvenne dem til uteklima. De må eksponeres for utemiljø i små porsjoner. Første steg; ikke rett i sola og ikke ut i frost!

Start med å sette plantene i skyggen og i le for vinden noen timer på formiddagen når temperaturen er god. Gi de gradvis mer og mer sol for hver dag som går. For all del; ikke glem å ta plantene inn etter et par timer!

UTE
Jeg gjør slik:

Dag nr 1: Ingen sollys

Dag nr 2: Maks 30 minutt sollys

Dag nr 3: Maks 1 time sollys

Dag nr 4: Maks 2 timer sollys

Dag nr 5: Maks 3 timer sollys

Dag nr 6: Maks 4 timer sollys

Dag nr 7: Maks 6 timer sollys

Dag nr 8: Klar til utplanting

Plantene vil for hver dag som går tilvennes utendørs klima mye bedre. De blir tøffere, mer robuste, motstandsdyktige mot sollys, vind, lavere temperaturer og bygger opp kraftigere cellevegger i bladene. Vi får rett og slett super-planter!

HUSK Å TA DE INN IGJEN!

LYKKE TIL MED UTPLANTINGEN!

Publisert av Spiselighage

Dennis - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

7 kommentarer om “Slik herder du plantene dine

  1. Prøver å få det til, men litt vanskelig når man er på jobb hele dagen. Synes det har gått ganske fint når jeg har startet med å sette dem i minidrivhus ute i skyggen før utplanting og hatt taket åpent om dagen.

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: