Dyrke aubergine

FORKULTIVERING: JANUAR-FEBRUAR

UTPLANTING: MAI-JUNI

Eggplante/aubergine er en populær plante som brukes i hele verden. Aubergine kan for enkelte være vanskelig å dyrke, for å være ærlig. Men den kan absolutt dyrkes i din hage under rette forhold.

Så fra frø

Velg deg først ut hvilken sort du ønsker. Det finnes maaaange ulike sorter av aubergine å velge mellom. Plantene skal forkultiveres innendørs tidlig på året, januar-februar. Start med å så frø rett i mellomstore potter med en blanding av såjord og litt mer næringsrik jord. Følg frøposens anvisninger i forhold til antall frø.

Plantene vokser veldig sakte, men når de først får fart går det relativt fort – når den er blitt 30-35 cm i høyde kan du toppe den. Det betyr å klippe av toppen for at den skal bli mer buskete i veksten.

Utplanting og stell

Først bør du tilvenne dem utendørslivet på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang. Når det ikke lenger er fare for frost kan du sette plantene ut i hagen permanent.

Ved utplanting kan aubergine settes i drivhus eller plantekasser. Men pass på at det ikke lenger er fare for frost (mai-juni). De liker en del varme, derfor er drivhus (eller en vinduskarm) å anbefale. Har du ikke drivhus kan et varmt solhjørne være aktuelt. Næringsrik jord er bra for planten.

Pass også på at planten ikke får lus. Skulle du oppdage lus bør tiltak iverksettes raskt. Det kan være smart å ta vannslangen og enkelt spyle av lusen eller knipe dem for hånd.


Gjødsel

Når plantene begynner å blomstre for å sette frukter kan det være til fordel å tilføre ekstra gjødsel og i tillegg passe på at man vanner regelmessig.

Tips:

Bind opp eller støtt plantene etter hvert som de vokser.

Høsting
Plukk fruktene regelmessig når du føler de har en passende størrelse. Auberginene er modne når de har en svartfiolett farge. Jevn innhøsting stimulerer ny fruktsetting.

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

4 kommentarer om “Dyrke aubergine

    1. Hei.
      Det kan fort skje at de knaser aubergine. Sjekk innlegget mitt om brunslegler på spiselighage.no for å få tips til hvordan redusere sneglebestanden.

    1. De kan pollineres får hånd eller av insekter. Aubergine jeg har dyrket har ikke vært selvpollinerende. Men det finnes også sorter som mye mulig er det. Da vil det stå på frøposen😄

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: