Dyrke aubergine

FORKULTIVERING: JANUAR-FEBRUAR

UTPLANTING: MAI-JUNI

Eggplante/aubergine er en populær plante som brukes i hele verden. Aubergine kan for enkelte være vanskelig å dyrke, for å være ærlig. Men den kan absolutt dyrkes i din hage under rette forhold.

Så fra frø

Velg deg først ut hvilken sort du ønsker. Det finnes maaaange ulike sorter av aubergine å velge mellom. Plantene skal forkultiveres innendørs tidlig på året, januar-februar. Start med å så frø rett i mellomstore potter med en blanding av såjord og litt mer næringsrik jord. Jeg pleier legge 2-3 frø i hver potte. Det er veldig praktisk med miljøvennlige resirkulerte potter.

Plantene vokser veldig sakte, men når de først får fart går det relativt fort – når den er blitt 30-35 cm i høyde kan du toppe den. Det betyr å klippe av toppen for at den skal bli mer buskete i veksten og skyte ut flere sideskudd – som også gir flere frukter.

Utplanting og stell

Først bør du tilvenne dem utendørslivet på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang. Når det ikke lenger er fare for frost kan du sette plantene ut i hagen permanent.

LES OGSÅ: Slik herder du plantene før utplanting

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Ved utplanting kan aubergine settes i drivhus eller plantekasser. Men pass på at det ikke lenger er fare for frost (mai-juni). De liker en del varme, derfor er drivhus (eller en vinduskarm) å anbefale. Har du ikke drivhus kan et varmt solhjørne være aktuelt. Planten må ha et voksested på minimum 10L jord eller mer.

Pass også på at planten ikke får lus. Skulle du oppdage lus bør tiltak iverksettes raskt. Det kan være smart å ta vannslangen og enkelt spyle av lusen eller knipe dem for hånd.

Du kan også beskytte planten mot lus, trips, hærmygg og andre skadedyr ved å bruke gule limfeller.


Gjødsel

Etterhvert som plantene blir større og vokser bør du gi litt gjødsel annenhver uke. De skal bære mye frukter, og derfor er det også viktig å passe på at man vanner regelmessig. Jeg pleier å gi Gjødsel for kjøkkenhagen. Om mulig, bruk gressklipp som jorddekke for å holde på fuktigheten i jorda.

Tips:
Bind opp eller støtt plantene etter hvert som de vokser. Bruk gjerne smarte planteringer.

Høsting
Plukk fruktene regelmessig når du føler de har en passende størrelse. Auberginene er modne når de har en svartfiolett farge. Jevn innhøsting stimulerer ny fruktsetting – ikke la fruktene henge for lenge på planten. Da blir planten sur og henger med hodet. Planten vil helst kunne sette nye frukter hele tiden.


9 kommentarer til “Dyrke aubergine”

  • Hei.
   Det kan fort skje at de knaser aubergine. Sjekk innlegget mitt om brunslegler på spiselighage.no for å få tips til hvordan redusere sneglebestanden.

  • De kan pollineres får hånd eller av insekter. Aubergine jeg har dyrket har ikke vært selvpollinerende. Men det finnes også sorter som mye mulig er det. Da vil det stå på frøposen😄

   • Hei! Takk for masse nyttig info. Hvordan pollinerer du aubergine? Jeg sliter med at blomstene bare faller av.

 1. Når og hvordan binder du opp plantene? Synes mange av mine gar litt tynne stengler, og bøyer seg og vokser skjevt. Prøver å støtte de, men usikker på om det er normalt når de er ca 10 cm høye?

 2. Hei, kan aubergine plantes slik at den blir liggende sånn som squash? Tenker at kanskje de store fruktene vil knekke greinene. Og kan den plantes sammen med agurk?

 3. Heisan! Prøver å finne ut av om aubergineplantene kan settes dypere ved ompotting, slik vi gjør med tomatplanter? Ikke funnet noe svar på det på nett 😅 og husker ikke hva jeg har gjort tidligere år 😂

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: