Dyrke gresskar

FORKULTIVERING: MAI

UTPLANTING: JUNI

Å dyrke gresskar er noe av det kjekkeste og mest givende jeg vet! Disse plantene vokser fort, kan sås sent på våren og gir masse mat! Det finnes utrolig mange ulike sorter gresskar. Finn din favoritt og sett i gang! Jeg elsker å sylte gresskar og konkurrere med venner om å få størst gresskar.

Så fra frø

Forkultiver gresskar i små potter i drivhus eller innendørs-vinduskarmen i mai måned – 3-4 uker før planlagt utplanting. Det kan være lurt å forkultivere gresskar ettersom frøene lett råtner i kald jord,

 • Bland perlite i jorda for god spiring og slik at frøene kan danne kraftige røtter.
 • Legg 2 frø i hver nedbrybare potte ca 2 cm ned. Fordelen med nedbrytbar potte er at du bare kan sette ut hele pottene i jord når planten er klar for utplanting. Plasser pottene varmt over 20-25 grader inntil spiring i fuktig jord.

Sår du innendørs før utplanting lykkes du garantert. Bor du i de varmeste strøk i Norge kan du faktisk så gresskarfrø direkte på friland i juni.

Voksestedet bør være godt drenert og jorda næringsrik
Utplanting i hagen – stell

Plantene er klar til utplanting når de har fått dannet seg et par skikkelige blader – dette er ca 3-4 uker etter såing (ikke spirebladene). Før utplanting bør du tilvenne dem utendørslivet, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang.

LES OGSÅ: Slik herder du plantene dine

Finn et sted i hagen med mye jord og god plass. Det bør være minst én meter mellom hver plante. Gresskarplanter blir nemlig ganske så store etterhvert. Den største jeg har hatt ble 8 meter lang!

Fun fact:

Verdens tyngste gresskar veide hele 950 kg !!! For å dyrke store gresskar må du sørge for at hver plante kun har ett gresskar, så knip av de andre blomstene. Gi plantene optimalt med vann, varme og gjødsel.

Bearbeid voksestedet på forhånd. Bland sammen jord, gressklipp, kompost og gjødsel. Jeg bruker også hønsegjødsel eller Gjødsel for kjøkkenhagen. Noen planter kan jeg også finne på å sette rett i komposthauger. Det setter perspektiv på hvor næringskrevende disse plantene er!

Gjødsle og vann rikelig/regelmessig. Jeg tilfører næring en gang i uken og vanner i mengder – spesielt på solrike varme dager. Gresskar setter pris på jevn tilgang på vann. Behovet for vann øker med størrelsen til planten. Det som er gøy med disse plantene er at de klatrer og du kan lage buer med dem. Veldig dekorativt.

Dekk jorda og hold ugress vekk

Hvis dere dekker jorda rundt plantene med gressklipp så vil du holde på fuktigheten og samtidig også unngå at så mye ugress vokser opp.

LES OGSÅ: Bruk gressklipp i kjøkkenhagen

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Pollinering er viktig

Du må leke bie om du har lite pollinerende insekter i hagen din. Ta en liten pinne og gå fra blomst til blomst med pollenstøvet. Jeg har delt en video på Instagram som viser hvordan du kan pollinere ved å bare rive av hann-blomstene og trykke dem inn i hunn-blomstene.

SE VIDEO: Slik pollinerer du gresskar og squash

Utdrag fra boken min “Spiselig hage” som viser forskjell på hann og hunn blomster.
Typisk plantesykdom

Gresskar kan angripes av meldugg, som viser seg gjennom at bladene får et hvitt, melet belegg. Angrep hemmer veksten og kan i noen tilfeller også skade fruktene. Meldugg er spesielt et problem når det er tørt og varmt, og det hjelper å sørge for jevn vanning i juli og august.

Høsting

Når gresskarplanten har dannet seg frukter kan du med fordel klippe av en del blader rundt frukten for å slippe til mer sollys.

Det er passende å høste fruktene når de begynner å få litt størrelse, fra juli og utover sesongen. Gresskar er deilig å sylte til høst og julemiddagen. De kan også spises i pai, ovnsbakt og mye mer!

Oppskrift på syltet gresskar: HER

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


16 kommentarer til “Dyrke gresskar”

 1. Jeg har ikke store kasser å ha gresskaret mitt i, men det er små gresskar, så kan de stå i en 10l murerbøtte? Og klatrer de veldig?

 2. Hva slags natttemperatur bør det være ute før man planter ut plantene? Mine er i ferd med å ta over hele stua, så hadde vært fint å fått de ut snart 😉

 3. Hei!
  Takk for kjempegode tips og info! Jeg har to hokkaido gresskarplanter i år. Det er masse frukt på gang, men de er enn så lenge små. Jeg ser det dukker nye frukter opp ganske ofte. Bør jeg knipe noen av disse av slik at energien går til de fruktene med litt størrelse? 🙂

 4. Hei! Synes du skriver godt, grundig informerende på en lettlest måte. Veldig bra – og tusen takk 🙂

 5. Når jeg har høstet gresskaret og sitter igjen med mange gresskarfrø, kan jeg oppbevare disse på en måte så jeg kan så de igjen til våren?

 6. Hei. Jeg får brune flekker på mine gresskar, som fremdeles er små. Hva gjør jeg feil? Står i drivhuset i 24 cm potte. Får mye vann og gjødsler med bokashi ca 1 g pr uke.

 7. Hei! Har 3 store planter som har veldig mye blader og frukt. Burde jeg fjerne noen av blandene ? Eller er det ikke nødvendig ?

  Lurer også på hvordan jeg unngår at de råtner mens de vokser? Opplevde det for noen år siden og vil helst unngå det denne gangen 😅

  Takk for informativ side 🤩

 8. Dyrker på friland – skal gresskarplantene bindes opp eller kan de bare få legge seg utover?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: