Dyrke gresskar

FORKULTIVERING: MAI

UTPLANTING: JUNI

Jaune de Paris

Å dyrke gresskar er noe av det kjekkeste og mest givende jeg vet! Disse plantene vokser fort, kan sås sent på våren og gir masse mat! Det finnes utrolig mange ulike sorter gresskar. Finn din favoritt og sett i gang! Jeg elsker å sylte gresskar og konkurrere med venner om å få størst gresskar.

Så fra frø

Forkultiver gresskar i små potter i drivhus eller innendørs-vinduskarmen i mai måned – 3-4 uker før planlagt utplanting. Det kan være lurt å forkultivere gresskar ettersom frøene lett råtner i kald jord,

  • Bland perlite i jorda for god spiring og slik at frøene kan danne kraftige røtter.
  • Legg 2 frø i hver nedbrybare potte ca 2 cm ned. Fordelen med nedbrytbar potte er at du bare kan sette ut hele pottene i jord når planten er klar for utplanting. Plasser pottene varmt over 20-25 grader inntil spiring i fuktig jord.

Sår du innendørs før utplanting lykkes du garantert. Bor du i de varmeste strøk i Norge kan du faktisk så gresskarfrø direkte på friland i juni.

Voksestedet bør være godt drenert og jorda næringsrik
Utplanting i hagen – stell

Plantene er klar til utplanting når de har fått dannet seg et par skikkelige blader – dette er ca 3-4 uker etter såing (ikke spirebladene). Før utplanting bør du tilvenne dem utendørslivet, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang.

LES OGSÅ: Slik herder du plantene dine

Finn et sted i hagen med mye jord og god plass. Det bør være minst én meter mellom hver plante. Gresskarplanter blir nemlig ganske så store etterhvert. Den største jeg har hatt ble 8 meter lang!

Fun fact:

Verdens tyngste gresskar veide hele 950 kg !!! For å dyrke store gresskar må du sørge for at hver plante kun har ett gresskar, så knip av de andre blomstene. Gi plantene optimalt med vann, varme og gjødsel.

Bearbeid voksestedet på forhånd. Bland sammen jord, gressklipp, kompost og gjødsel. Jeg bruker også hønsegjødsel eller Gjødsel for kjøkkenhagen. Noen planter kan jeg også finne på å sette rett i komposthauger. Det setter perspektiv på hvor næringskrevende disse plantene er!

Gjødsle og vann rikelig/regelmessig. Jeg tilfører næring en gang i uken og vanner i mengder – spesielt på solrike varme dager. Gresskar setter pris på jevn tilgang på vann. Behovet for vann øker med størrelsen til planten. Det som er gøy med disse plantene er at de klatrer og du kan lage buer med dem. Veldig dekorativt.

Dekk jorda og hold ugress vekk

Hvis dere dekker jorda rundt plantene med gressklipp så vil du holde på fuktigheten og samtidig også unngå at så mye ugress vokser opp.

LES OGSÅ: Bruk gressklipp i kjøkkenhagen

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Pollinering er viktig

Du må leke bie om du har lite pollinerende insekter i hagen din. Ta en liten pinne og gå fra blomst til blomst med pollenstøvet. Jeg har delt en video på Instagram som viser hvordan du kan pollinere ved å bare rive av hann-blomstene og trykke dem inn i hunn-blomstene.

SE VIDEO: Slik pollinerer du gresskar og squash

Utdrag fra boken min “Spiselig hage” som viser forskjell på hann og hunn blomster.
Typisk plantesykdom

Gresskar kan angripes av meldugg, som viser seg gjennom at bladene får et hvitt, melet belegg. Angrep hemmer veksten og kan i noen tilfeller også skade fruktene. Meldugg er spesielt et problem når det er tørt og varmt, og det hjelper å sørge for jevn vanning i juli og august.

Høsting

Når gresskarplanten har dannet seg frukter kan du med fordel klippe av en del blader rundt frukten for å slippe til mer sollys.

Det er passende å høste fruktene når de begynner å få litt størrelse, fra juli og utover sesongen. Gresskar er deilig å sylte til høst og julemiddagen. De kan også spises i pai, ovnsbakt og mye mer!

Oppskrift på syltet gresskar: HER

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

BOKEN VI ALLE HAR VENTET PÅ!

Hele Norges nye kjøkkenhage bok. Dette er en bok som har rast ut av forlagets lager. Nytt opplag allerede før den offisielle utgivelsesdatoen. Bestselger hos Norges største bokhandel!

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

8 kommentarer om “Dyrke gresskar

  1. Jeg har ikke store kasser å ha gresskaret mitt i, men det er små gresskar, så kan de stå i en 10l murerbøtte? Og klatrer de veldig?

  2. Hva slags natttemperatur bør det være ute før man planter ut plantene? Mine er i ferd med å ta over hele stua, så hadde vært fint å fått de ut snart 😉

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhagekonto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: