Dyrke gresskar

FORKULTIVERING: MAI

UTPLANTING: JUNI

Jaune de Paris

Å dyrke gresskar er noe av det kjekkeste og mest givende jeg vet! Disse plantene vokser fort, kan sås sent på våren og gir masse mat! Det finnes utrolig mange ulike sorter gresskar. Finn din favoritt og sett i gang!

Så fra frø

Forkultiver gresskar i små potter i drivhus eller vinduskarmen i mai måned – 3-4 uker før planlagt utplanting. Sår du innendørs før utplanting lykkes du garantert. Bor du i de varmeste strøk i Norge kan du faktisk så gresskarfrø direkte på friland i juni.

Sett frøene i hver sin potte ca 2 cm under jordoverflaten med den spisse delen ned og plasser pottene på et varmt sted. Den beste temperaturen for spiring er 20-25 grader i fuktig – men ikke våt – jord.

Disse pottene er perfekt for såing av gresskar: Klikk her

Har du prøvd de gule og kule moskusgresskarene før? Klikk her

Voksestedet bør være godt drenert og jorda næringsrik
Utplanting i hagen – stell

Plantene er klar til utplanting når de har fått dannet seg et par skikkelige blader – dette er ca 3-4 uker etter såing (ikke spirebladene). Før utplanting bør du tilvenne dem utendørslivet, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang.

Finn et sted i hagen med mye jord og god plass. Det bør være minst én meter mellom hver plante. Gresskarplanter blir nemlig ganske så store etterhvert. Den største jeg har hatt ble 8 meter lang!

Fun fact:

Verdens tyngste gresskar veide hele 950 kg !!!

Bearbeid voksestedet på forhånd. Bland sammen jord, gressklipp, kompost og gjødsel. Jeg bruker også hønsegjødsel. Noen pleier også å sette gresskarplanter rett i komposthauger. Det setter perspektiv på hvor næringskrevende disse plantene er!

Gjødsle og vann rikelig/regelmessig. Jeg tilfører næring en gang i uken og vanner i mengder – spesielt på solrike varme dager. Det som er gøy med disse plantene er at de klatrer og du kan lage buer med dem. Veldig dekorativt.

Gresskar er spesielt glad i ekte og god hønsegjødsel.

Høsting

Når gresskarplanten har dannet seg frukter kan du med fordel klippe av en del blader rundt frukten for å slippe til mer sollys.

Det er passende å høste fruktene når de begynner å få litt størrelse, fra juli og utover sesongen. Gresskar er deilig å sylte til høst og julemiddagen. De kan også spises i pai, ovnsbakt og mye mer!

Oppskrift på syltet gresskar: HER

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

6 kommentarer om “Dyrke gresskar

  1. Jeg har ikke store kasser å ha gresskaret mitt i, men det er små gresskar, så kan de stå i en 10l murerbøtte? Og klatrer de veldig?

  2. Hva slags natttemperatur bør det være ute før man planter ut plantene? Mine er i ferd med å ta over hele stua, så hadde vært fint å fått de ut snart 😉

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: