Dyrke artisjokk

Artisjokk er egentlig en staude/flerårig plante som kommer år etter år. Er du litt erfaren kan du derfor være heldig og få til å overvintre plantene dine. Spesielt for de som bor i de varmeste strøk i landet. Men de aller fleste dyrker allikevel bare artisjokken som en ettårig plante. Grunnen er det kalde nordiske klima.

Så fra frø

Velger du å så artisjokken fra frø bør du i første omgang bruke små potter. Putt sånn cirka 2 frø i hver potte et par cm under jordoverflaten. Normalt sår man artisjokk i februar måned innendørs da de bruker lang tid på å gjøre seg klar for utplanting. Spiretemperaturen er optimal ved 20-25 grader. Da bruker frøene å spire ganske raskt. Når spirene har vokst litt og dannet en del røtter er det på tide å plante om i større potter. Vær forsiktig med røttene da artisjokker ikke liker for mye tull med røttene. Etter ompotting kan du gjødsle litt forsiktig.

Utplanting og stell

Først bør du tilvenne dem utendørslivet på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang. Når det ikke lenger er fare for frost kan du sette plantene ut i hagen permanent.

På forhånd av utplantingen bør du også fjerne ugress og gjødsle jorden litt. De liker for øvrig også litt sandholdig jord. Sett plantene med en halvmeters avstand. De skal ikke plantes dypere enn det de var i potten, altså ikke jord oppover stilken. Finn en plass i hagen med masse sol. Pass på å vanne regelmessig slik at de ikke tørker ut.

Plantene kan dessverre få lus. Skulle du oppdage lus bør tiltak iverksettes raskt. Det kan være enkelt å ta vannslangen og spyle av lusen – eller knipe dem for hånd.

Høsting

Midt på sommeren fra juli-august er det på tide å høste artisjokk. Pass på at de er fyldige og at bladene på frukten stikker utover. Det er best å høste artisjokken ved at du kutter av planten ca. 5-10 cm under blomsten rett før den blomstrer.

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

4 kommentarer om “Dyrke artisjokk

  1. Hei 🙂 lurer om man bør tilsette sand i jord som har mye leir og hviken type sand man må bruke ? Jeg har en parsell hage på Klepp. der er det lite sand tror jeg.

    1. Hei! Ville blandet inn litt sand i jorda om den er tung og leirholdig. Jeg pleier også tilføre tang for å gjøre jorda mer luftig😃 Lykke til!

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: