Dyrke artisjokk

2 minutter
FORKULTIVERING: FEBRUAR

UTPLANTING: IKKE FARE FOR NATTEFROST

Artisjokk er egentlig en staude/flerårig plante som kommer år etter år. Er du litt erfaren kan du derfor være heldig og få til å overvintre plantene dine. Spesielt for de som bor i de varmeste strøk i landet. Men de aller fleste dyrker allikevel bare artisjokken som en ettårig plante. Grunnen er det kalde nordiske klima.

Så fra frø

Velger du å så artisjokken fra frø bør du i første omgang bruke små potter. Putt ca. 2 frø i hver potte et par cm under jordoverflaten. Normalt sår man artisjokk i februar måned innendørs da de bruker lang tid på å gjøre seg klar for utplanting. Spiretemperaturen er optimal ved 20-25 grader. Da bruker frøene å spire ganske raskt.

Når spirene har vokst litt og dannet en del røtter er det på tide å plante om i større potter. Bland da gjerne litt perlite i jorda for at røttene får det luftig. Vær forsiktig med røttene da artisjokker ikke liker for mye tull med røttene. Etter ompotting kan du gjødsle litt forsiktig. Bruk gjerne gjødsel for kjøkkenhagen eller denne dyrkepakken.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Utplanting og stell

Først bør du tilvenne dem utendørslivet på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang. Når det ikke lenger er fare for frost kan du sette plantene ut i hagen permanent.

LES OGSÅ: Slik herder du plantene dine før utplanting

På forhånd av utplantingen bør du også fjerne ugress og gjødsle jorden litt. De liker for øvrig også litt sandholdig jord. Sett plantene med en halvmeters avstand. De skal ikke plantes dypere enn det de var i potten, altså ikke jord oppover stilken. Finn en plass i hagen med masse sol – det liker dem. Pass på å vanne regelmessig med f.eks denne vanningspistolen slik at de ikke tørker ut.

Plantene kan dessverre få lus. Skulle du oppdage lus bør tiltak iverksettes raskt. Det kan være så enkelt som å bare ta vannslangen og spyle av lusen – eller knipe dem for hånd.

Høsting

Midt på sommeren fra juli-august er det på tide å høste artisjokk. Pass på at de er fyldige og at bladene på frukten stikker utover. Det er best å høste artisjokken ved at du kutter av planten ca. 5-10 cm under blomsten rett før den blomstrer med f.eks denne beskjæringssaksen

(Artikkelen inneholder produktplassering)

6 kommentarer til “Dyrke artisjokk”

 1. Claire avatar
  Claire

  Hei 🙂 lurer om man bør tilsette sand i jord som har mye leir og hviken type sand man må bruke ? Jeg har en parsell hage på Klepp. der er det lite sand tror jeg.

  1. Spiselighage avatar

   Hei! Ville blandet inn litt sand i jorda om den er tung og leirholdig. Jeg pleier også tilføre tang for å gjøre jorda mer luftig😃 Lykke til!

 2. Grethe Lis avatar
  Grethe Lis

  Hei, kan jeg dyrke artisjokk i drivhus, sone 1?

  1. Spiselighage avatar

   Ja, det går fint! Bare pass på at de ikke blir stående i 30 + varmegrader.

 3. Jorunn avatar
  Jorunn

  Jeg har noen tørkede hele blomster fra fjorårets artisjokk avling. De er fortsatt lilla og veldig vakre. Kan jeg så nye frø fra disse tørkede blomstrene?

  1. Fabiana Silva avatar

   Hei, kan man lage te av bladene? I då fall må den tørkes først?

Legg inn en kommentar

%d