Dyrke fennikel

Vil du prøve noe kult? Å dyrke fennikel i hagen! De kan vokse i plantekasser, bed og potter. Fennikel pleier jeg å forkultivere innendørs for deretter å plante dem ut når det er varmere utendørs. Da får man en liten tyvstart på denne fantastiske nytteveksten – tåler opp til herdighetssone H5.

Forkultiveres innendørs:

Normalt forkultiveres fennikel innendørs tidlig på våren (feb-mars). Bruk næringsfattig såjord og pluggbrett. Sett frøene 1 cm dypt. Ett og ett frø i hver plugg. Bruk et minidrivhus eller dekk med plast. Sett lyst og varmt til frøene spirer.

Utplanting i hagen – og stell:

Først bør du tilvenne dem utendørslivet på forhånd, dette tar en ukes tid. Sett dem ut i skyggen den første dagen og gradvis gi den mer og mer sol for hver dag. Ta den inn og ut hver dag. La de stå ute noen timer hver gang. Når det ikke lenger er fare for frost kan du sette plantene ut i hagen permanent.

Utplanting er fint i mai måned da jordtemperaturen er varm nok. Pass på å ikke plante ut for tidlig, den kan gå i stokk om det blir for kjølig ute. Fennikel liker seg et solrikt sted skjermet for vind. Jorda bør være lett, humusrik, kalkholdig og litt fuktig.

Plantene bør ha litt avstand mellom seg: 20 cm. Gjødsle i forbindelse med utplantingen.

Før vi går videre må jeg meddele en morsom fortelling

Jeg arbeidet en sommer som vikar anleggsgartner. Vi holdt på å luke i et staudebed i nærheten av en bilvei. Tror du ikke jeg fant mye ugress? Bøttevis! Men så kommer det morsomme oppi det hele. Fennikler som vokste overalt i mellom stauder og belegningsstein. Noen som har mistet frø eller har de spredd seg med vinden?

Visste du dette?

Fennikel er lite mottakelig for skadedyr.
Høsting

Fennikel er høsteklar etter 3-4 måneder. Da kan du spise blader og frø. Brukes som en grønnsak og urt. Prøv å skjære en fennikel i to: Den lukter lakris!

Publisert av Spiselighage

Dennis (23 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: