Hva er egentlig sertifiserte settepoteter?

Når man skal dyrke poteter i hagen, vil man helt garantert høre om begrepet “sertifisert settepotet”. Dette er altså en potet som kan settes i jorden på våren og gir gir opphav til en ny potetplante.

Du kan i teorien bruke poteter fra matbutikken og sette dette i jorden, det er ikke forbudt. Men Mattilsynet fraråder dette på det aller sterkeste – og jeg fraråder deg også dette. Dette fordi det kan spre potensielle farlige plantesykdommer og gi dårlig avling. Spres det plantesmitte kan det påvirke landbruket i dimensjoner du ikke aner. En slik plantesykdom kan spre seg langt utenfor din eiendom – faktisk i kilometervis av omkrets.

Kan du bruke poteter fra egen avling året etterpå om de opprinnelig stammer fra sertifiserte settepoteter?

JA!

Jeg anbefaler derfor sertifiserte settepoteter slik at du er med å beskytte Norsk landbruk mot smitte av farlige plantesykdommer“.

Dennis Asbjørnsen, Spiselighage
Trygge sertifiserte settepoteter

De sertifiserte settepotetene du kjøper er dyrket hos utvalgte statskontrollerte settepotetdyrkere med høy faglig kompetanse. Sertifiserte settepoteter har gjennomgått omfattende tester som blant annet vekstkontroll, laboratorietest og kontroll av varekvalitet som skal oppfylle en del lovverk.

Sertifiserte settepoteter er garantert:

  • Fri for plantesykdommer, skadelige virus og skadegjørere. Fri for virus- sopp og bakteriesykdommer. God fysiologisk kondisjon for god spiring og sortsrene

Du kan bestille sertifiserte settepoteter i min nettbutikk (våren: jan-mai): Klikk her

Slik setter du poteter:

Før du setter potet må du jo snope i netthandelen. Det finnes et stort antall forskjellige sorter settepotet å velge i. Det er heller ikke særlig dyrere enn potet fra matbutikk – derfor oppfordrer jeg nok en gang; bruk sertifisert!

I de fleste deler av Sør-Norge pleier fra begynnelsen av april til midten av juni å være rett tid. I Midt- og Nord-Norge 2-3 uker senere. Skal du få potetene til å spire før setting, legg de i en vinduskarm – slik at det dannes groer. På denne måten får poteten en god start!

Les mer om hvordan dyrke egne poteter: Klikk her

(Artikkelen inneholder produktplassering/reklame)


Ett kommentar til “Hva er egentlig sertifiserte settepoteter?”

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: