Dyrke rødbeter

FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: APRIL-MAI

Smaken av rødbeter er helt magisk. For å dyrke denne rotgrønnsaken trenger du frø – og her er utvalget stort! Avlange, runde, hvite, oransje, stripete og mye mer. Velg din favoritt i frøhylla og sett i gang. Jeg elsker å sylte rødbeter, så har vi det til høst- og julemiddagen.

Så fra frø – to metoder

Sås direkte i fuktig mark på vokseplassen fra april til juli. Pass på å ikke så for tidlig da lave temperaturer kan fremprovosere en blomsterstilk istedenfor en stor rødbete rot. Sett frøene ca. 10 cm fra hverandre, med en sådybde på 1 cm. Vær oppmerksom på at betene særlig trenger mye vann som småplanter.

Du kan også forkultivere dem innendørs i pluggbrett eller små potter i mars. Ett og ett frø i hver plugg. 1 cm dypt. Dekk med vermiculite for å holde på fuktigheten. Da vil rødbetene vokse seg solide før utplanting. Passende tid for utplanting er når de er blitt 10 cm i høyden. Se bildet:

Akkurat etter utplanting

Vent med utplanting til det er varmt nok utendørs og ikke lenger fare for nattefrost. Sett plantene med ca 10 cm avstand og tilfør litt Gjødsel for kjøkkenhagen i kombinasjon med utplantingen.

Stell og skadedyr

Ved å så direkte på vokseplassen utendørs er rødbetene mer utsatt som småplanter for snegler og jordlopper. Som regel vil rødbetene vokse dette ifra seg, men det er til fordel om du holder litt ekstra vakt i fasen når plantene er små.

Uavhengig om du har forkultivert eller sådd innendørs. Det er til fordel å gjødsle av og til, vanne regelmessig og dekke jorda med gressklipp for å holde på fuktighet.

Takk for at du støtter♥

Visste du at jeg har en nettbutikk?

Høsting

Rødbeter er normalt høsteklar ca 3-4 måneder etter såing. Rødbetene bør lagres kaldt og den må ha det fuktig rundt seg. Du kan jo forsøke å sylte rødbetene på glass?

LES OGSÅ: Oppskrift på syltede rødbeter

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)


5 kommentarer til “Dyrke rødbeter”

  1. Hei 🙂
    Plantet rødbeter i mai og enda så er det bare en liten rot når jeg sjekker (3/8).
    Burde jeg plante dem om i bøtter eller er det ingen håp?

  2. Hei! Forkultiverer rødbeter inne i år da jeg ikke fikk noen avling i nord med direktesåing i fjor. De står i 18 grader med vekstlys, sådd i pluggbrett. Men synes spirene blir lange og spinkle og en del av den visner bort ved stengelen, noe jeg aldri før har opplevd. Skjønner ikke helt hva jeg gjør feil. Noen tips? Er det bedre å så dem ute i drivhus?

  3. Hei. har en kald kjeller med plantelys. Tåler nyspirede rødbeter 13-15 grader om natt, og 15-1grader om dag (pga plantelys gir litt varme) uten å ta skade?, eller vil de da gå i stokk?

Legg inn en kommentar

FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer, forfatter og blogger. Han står bak Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
FØLG MEG PÅ
INSTAGRAM
%d bloggere liker dette: