Dyrke rødbeter

FORKULTIVERING: MARS
UTPLANTING: APRIL-MAI

Smaken av rødbeter er helt magisk. For å dyrke denne rotgrønnsaken trenger du frø – og her er utvalget stort! Avlange, runde, hvite, oransje, stripete og mye mer. Velg din favoritt i frøhylla og sett i gang. Jeg elsker å sylte rødbeter, så har vi det til høst- og julemiddagen.

Så fra frø – to metoder

Sås direkte i fuktig mark på vokseplassen fra april til juli. Pass på å ikke så for tidlig da lave temperaturer kan fremprovosere en blomsterstilk istedenfor en stor rødbete rot. Sett frøene ca. 10 cm fra hverandre, med en sådybde på 1 cm. Vær oppmerksom på at betene særlig trenger mye vann som småplanter.

Du kan også forkultivere dem innendørs i pluggbrett eller små potter i mars. Ett og ett frø i hver plugg. 1 cm dypt. Da vil rødbetene vokse seg solide før utplanting. Passende tid for utplanting er når de er blitt 10 cm i høyden. Se bildet:

Akkurat etter utplanting
Stell og skadedyr

Ved å så direkte på vokseplassen utendørs er rødbetene mer utsatt som småplanter for snegler og jordlopper. Som regel vil rødbetene vokse dette ifra seg, men det er til fordel om du holder litt ekstra vakt i fasen når plantene er små.

Uavhengig om du har forkultivert eller sådd innendørs. Det er til fordel å gjødsle av og til, vanne regelmessig og dekke jorda med gressklipp for å holde på fuktighet.

Høsting

Rødbeter er normalt høsteklar ca 3-4 måneder etter såing. Rødbetene bør lagres kaldt og den må ha det fuktig rundt seg. Du kan jo forsøke å sylte rødbetene på glass? Oppskrift på det: LES HER

Lykke til med dyrkingen!

(Artikkelen inneholder produktplassering)

Publisert av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

2 kommentarer om “Dyrke rødbeter

  1. Hei 🙂
    Plantet rødbeter i mai og enda så er det bare en liten rot når jeg sjekker (3/8).
    Burde jeg plante dem om i bøtter eller er det ingen håp?

Legg inn en kommentar

Følg meg på Instagram
Dennis Asbjørnsen er en norsk greenfluencer og blogger. Han står bak en av Norges mest populære kjøkkenhage konto på Instagram. Få med deg daglige oppdateringer om tips og inspirasjon til å dyrke din egen mat hjemme.
%d bloggere liker dette: